Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΤουρκία Εκλογές: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η διαφαινόμενη νίκη Ερντογάν

Τουρκία Εκλογές: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η διαφαινόμενη νίκη Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε την έκπληξη και η Δύση ένιωσε ένα δυνατό «σφίξιμο» στο στομάχι.

Και αυτό, διότι ΗΠΑ και Ε.Ε. ήθελαν νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια, πως αν επικρατήσει στις εκλογές, «η Τουρκία θα έρθει πιο κοντά με τη Δύση».

Η νέα επικράτηση του Σουλτάνου, αναμένεται να ανάψει νέες «φωτιές» σε όλες τις δυτικές χώρες, καθώς αναμένεται να ανταποδώσει στο  έπακρον τον πόλεμο που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ειδικά από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Φυσικά, τίποτα δεν έχει κριθεί, αλλά οι πέντε και πλέον μονάδες που έχει διαφορά ο Ερντογάν από τον αντίπαλό του, τον καθιστούν το ακλόνητο φαβορί (49,4% ο Ερντογάν, έναντι ποσοστού 44,9% του Κιλιτσντάρογλου).

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, πλέον, από διεθνολόγους, στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές, είναι: ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως επισημαίνουν καλοί γνώστες των ελληνοτουρκικών, η επανεκλογή του Σουλτάνου, ίσως δεν φέρει πολύ αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα.

Και αυτό διότι, οι θέσεις και οι κινήσεις του Ερντογάν είναι εν πολλοίς γνωστές στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας.

Αυτό που υπογραμμίζεται με έμφαση είναι ότι «όποιος και αν επικρατούσε, οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και δεν θα άλλαζε κάτι αν επικρατούσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου».

Μάλιστα, διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν στο GOV NEWS ότι, αν επικρατούσε ο Κιλιτσντάρογλου, κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα βρισκόταν σε πολύ δυσμενή θέση.

Αιτιολογώντας αυτή τη τοποθέτηση, σημείωσαν με έμφαση, ότι αν εκλεγόταν ο Κιλιτσντάρογλου, η Δύση θα προσπαθούσε να τον φέρει με τα «νερά» της, δίνοντάς του διάφορα δώρα.

«Μέσα σε αυτά τα δώρα θα μπορούσαν να βρίσκονται πάγιες διεκδικήσεις την Άγκυρας σε Αιγαίο, Κρήτη και Ανατολική Μεσόγειο, φέρνοντας την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη θέση», επισημαίνουν χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές στο GOV NEWS.

Επίσης, η εκλογή Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και πως αμφισβητείται η κυριαρχία κάποιων ελληνικών νησιών, θα σήμαινε και το τέλος του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Άρα, η Τουρκία και νέα F-16 θα αγόραζε και τα παλαιά F-16 θα αναβάθμιζε και F-35 θα αποκτούσε από την Ουάσιγκτον.

Επομένως, όσο και αν ακούγεται περίεργο, η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα, καθώς τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτη τη Γαλλία, θα ενισχύσουν την Αθήνα, προκειμένου να περιορίσουν την αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί πιο κοντά στη Ρωσία του Πούτιν και την Κίνα.

Η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη σημάνει συναγερμό στη Δύση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπυρώνεται και η Κίνα απειλεί ευθέως να εισβάλει στη Ταϊβάν.

Μην ξεχνάμε, πως στις εκλογές της Τουρκίας, έβαλε το «χεράκι» του και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με κάποια ροζ βίντεο και απειλές προς τους αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα και στην Ελλάδα, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, μόλις αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, ανανεωμένος και δυνατός, με τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης του τουρκικού λαού.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς πρέπει να μπουν σταθερές βάσεις για τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης ισχυρής κυβέρνησης, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου, με ενισχυμένη αναλογική.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.