Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΝίκη Ερντογάν: Αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και αμυντικά η Ελλάδα, από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Νίκη Ερντογάν: Αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και αμυντικά η Ελλάδα, από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υπογράμμιζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι την Ελλάδα την ευνοεί η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υπογράμμιζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι την Ελλάδα την ευνοεί η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό, σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες που μίλησαν στο GOV NEWS, αποτελεί μια πολύ μεγάλη αλήθεια.

Και αυτό διότι, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχοντας απέναντί τους και πάλι τον απρόβλεπτο Ερντογάν, θα ενισχύσουν την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα σε μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» περιοχή, όπως αυτή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Μην ξεχνάμε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ΗΠΑ θέλουν «ήρεμα» νερά στο Αιγαίο, ώστε να ενισχύουν τις Ουκρανικές δυνάμεις μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Στην περίπτωση που εκλεγόταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ε.Ε., θα υποχρέωναν την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι η Δύση θα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να φέρει κοντά της την Τουρκία, ζητώντας από το νέο καθεστώς να απομακρυνθεί από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Άρα, θα χανόταν ο γεωπολιτικός ρόλος που διαδραματίζει σήμερα η Ελλάδα και η Αθήνα ίσως, αναγκαζόταν να προβεί σε υποχωρήσεις που θα ζημίωναν τη χώρα.

Ο νέος Σουλτάνος όμως, δεν αναμένεται να αλλάξει στρατηγική και θα συνεχίσει να πατά πάνω σε δύο βάρκες, δηλαδή και στη Δύση και στην Ανατολή (Ρωσία, Κίνα, Ιράν), γεγονός που θα δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων.

Ήδη οι διεθνείς αγορές έστειλαν ένα «ηχηρό» μήνυμα στο Λευκό Παλάτι, καθώς εχθές, μια ημέρα μετά τη νίκη Ερντογάν, για ακόμη φορά υποτιμήθηκε η τουρκική λίρα, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, με πάνω από τις 20 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 7% από την αρχή του έτους και έχει χάσει τα τελευταία χρόνια περισσότερο από το 90% της αξίας του. Η οικονομία της Τουρκίας, ειδικά μετά το 2016, μαστίζεται από αστάθεια, υψηλό πληθωρισμό, ακρίβεια και πολύ υψηλή ανεργία.

Και έπεται και συνέχεια, καθώς οικονομικοί αναλυτές, τόσο εντός, όσο και εκτός Τουρκίας, σημειώνουν ότι είναι θέμα χρόνου η οικονομία της γειτονικής χώρας να τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους ήδη σκληρά δοκιμαζόμενους Tούρκους πολίτες.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, εφόσον αποκτήσει μετά τις εκλογές τις 25ης Ιουνίου μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, θα αποτελέσει την γεωπολιτική «όαση» μέσα στην αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι τυχαίο, πως μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου και την επανεκλογή Ερντογάν, εκπρόσωποι του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, Αμερικάνοι Γερουσιαστές και Βουλευτές, τόνισαν με έμφαση ότι θα υπάρξει άμεση έγκριση για περαιτέρω αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας.

Τι σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την απόκτηση από την Ελλάδα των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35, γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ακούγεται όμως έντονα, οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν μονάχα στην προμήθεια της χώρας μας με F-35, αλλά θα ενισχύσουν την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, με νέα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας, θα δώσουν πολεμικά ελικόπτερα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κτλ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, θα επιταχυνθούν τα έργα στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά της Κρήτης και θα αναβαθμιστεί η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και στη Λάρισα.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, ο Ερντογάν, για να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της χώρας του, θα πρέπει να  δώσει κάποια «δώρα» στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από αυτά, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, είναι ο Σουλτάνος, να δώσει το «πράσινο» φως για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας του Πούτιν, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

Επομένως, όλα κρέμονται από μια κλωστή και αρκεί μια λάθος κίνηση για να πάρει «φωτιά» ολόκληρη η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, τους επόμενους μήνες και μέχρι να ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή σεζόν, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας.

Μένει φυσικά αυτό, να το δούμε στην πράξη.

Από τον Οκτώβριο όμως και έπειτα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιστρέψει στην αναθεωρητική του πολιτική, διεκδικώντας ότι περισσότερο μπορεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Γι’ αυτό το λόγο και η Ελλάδα επιβάλλεται να έχει μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες επιθετικές ενέργειες του Λευκού Παλατιού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.