Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΕρντογάν: Δεν χρησιμοποιήσαμε τα F-16 κατά της Ελλάδας, ούτε θα το κάνουμε

Ερντογάν: Δεν χρησιμοποιήσαμε τα F-16 κατά της Ελλάδας, ούτε θα το κάνουμε

Διαβεβαιώσεις Ερντογάν για μη χρήση των F-16 κατά της Ελλάδας. Από Οκτώβρη και μετά θα επικυρώσει η Βουλή την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε σήμερα (12/7) ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη χρήση των F-16 εναντίον της Ελλάδας.

Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες -στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους- με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε αισιόδοξος για την πώληση από τις ΗΠΑ στη χώρα του μαχητικών αεροσκαφών F-16. «Η προσδοκία μας είναι ότι θα φτάσουμε σε μια θετική έκβαση. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Ερντογάν είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αποκτήσει περισσότερους φίλους και όχι περισσότερους εχθρούς. «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας στο μέλλον», ανέφερε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Να θυμίσουμε ότι χθες ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Είχε προηγηθεί το πράσινο φως της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πάντως, η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε ο Ερντογάν.

«Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής και υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους. Αλλά σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας