Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕυρωκοινοβούλιοΜομφή των Δημ. Παπαδημούλη και Σόφι Ιν’τ Βελτ προς την Φον Ντερ...

Μομφή των Δημ. Παπαδημούλη και Σόφι Ιν’τ Βελτ προς την Φον Ντερ Λάιεν

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με τίτλο «Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2023 και προετοιμασία της έκτακτης συνόδου της 1ης Φεβρουαρίου 2024 & Η κατάσταση στην Ουγγαρία και δεσμευμένα κεφάλαια της ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μομφή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διατύπωσαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η ευρωβουλεύτρια του Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βελτ.

Ο λόγος ήταν επειδή «η Πρόεδρος της Κομισιόν, όπως πάντοτε κάνει, ακούει τους πρώτους δυο τρεις ομιλητές και μετά εξαφανίζεται», όπως σημείωσε η Ιν’τ Βελτ, κάνοντας χρήση «μπλε κάρτας»-ερώτησης προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού προς το Ευρωκοινοβούλιο και προς τα καθήκοντά της», είπε η Ολλανδή Ευρωβουλευτρια, κάτι με το οποίο ο Δημήτρης Παπαδημούλης συμφώνησε, καλώντας μάλιστα από το πόντιουμ «τους Προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων να ενώσουν τη φωνή τους» με όσα σημείωσε η ευρωβουλεύτρια του Renew Europe.

Στην προγραμματισμένη ομιλία του ωστόσο, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, που εκπροσώπησε τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.
H Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Παζάρια και παρασκηνιακές συμφωνίες με τον κο Όρμπαν, μπλόκο στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ούτε μια λέξη στα Συμπεράσματα (του Συμβουλίου) για το συνεχιζόμενο μακελειό στη Γάζα και για απαίτηση για μια άμεση εκεχειρία.

Ο τελικός συμβιβασμός στο Σύμφωνο Σταθερότητας βρίσκεται πολύ πίσω από τις αρχικές προτάσεις αλλαγών που κατέθεσε η Κομισιόν και φέρνει μια νέα λιτότητα καθώς έχει κανόνες που θα αποδειχθούν μη ρεαλιστικοί. Κι αυτό, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός –που είναι σε μεγάλο βαθμό πληθωρισμός απληστίας και υπερκερδών για τους ισχυρούς-, μειώνει την αγοραστική δύναμη και τις αμοιβές των εργαζομένων και των συνταξιούχων και δυσκολεύει και τις επενδύσεις σε μια περίοδο που υπάρχει τεράστιο επενδυτικό κενό.

Το πρόβλημα είναι, κε Σέφκοβιτς –φύγατε κι εσείς…– ότι δίπλα στην αποτυχία και την παράλυση του Συμβουλίου, που το εγκαταλείπει πρόωρα ο Πρόεδρός του, ο κ. Σαρλ Μισέλ, για να γίνει Ευρωβουλευτής, έχουμε και την ατολμία και τον συντηρητισμό της Κομισιόν.
Η σημερινή Κομισιόν, απέχει από τη μεταρρυθμιστική δυναμική της περιόδου Ντελόρ, αιώνες! Σας ευχαριστώ».

Μετά την ομιλία του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δέχθηκε ερώτηση με “μπλε κάρτα”, από την Ευρωβουλεύτρια του Renew Europe, Σόφι Ιν ‘τ Βελτ, η οποία είπε τα εξής:

«Είναι περισσότερο σχόλιο, αναφέρθηκε και ο κος Παπαδημούλης…
Έχουμε εδώ μια συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Πρόεδρος της Κομισιόν, όπως πάντοτε κάνει, ακούει τους πρώτους δυο τρεις ομιλητές και μετά εξαφανίζεται. Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού προς το Ευρωκοινοβούλιο και προς τα καθήκοντά της. Είναι μέλος και του Συμβουλίου και το Κολλέγιο των Επιτρόπων της λογοδοτεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Πρέπει να επιμένουμε η Πρόεδρος της Επιτροπής να είναι παρούσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από την αρχή ως το τέλος. Με συγχωρείτε, Πρόεδρε».

Παίρνοντας και πάλι το λόγο, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με την παρατήρηση της κας Ιν ’τ Βελτ. Η απουσία της κας Φον Ντερ Λάιεν, όπως συνηθίζει να φεύγει μετά τον πρώτο γύρο των ομιλητών, είναι προσβολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και θα ήθελα οι Πρόεδροι όλων των πολιτικών ομάδων να ενώσουν τη φωνή τους με όσα σημείωσε η αγαπητή συνάδελφος.

Και θα ήθελα ακόμη, εκτός από τη Βελγική Προεδρία, ο κ. Σαρλ Μισέλ που βιάζεται να γίνει συνάδελφός μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ήταν κι αυτός παρών εδώ, να μας πει για την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου. Ευχαριστώ».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας