Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕυρωκοινοβούλιοΕυρωκοινοβούλιο: Καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα - Οι αντιδράσεις...

Ευρωκοινοβούλιο: Καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε και επίσημα, με ψήφισμά του, την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Το ψήφισμα «πέρασε» το μεσημέρι της Τετάρτης από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία το υπερψήφισε, επιβεβαιώνοντας την καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας.

Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ απείχαν 26 Ευρωβουλευτές.

Το ψήφισμα, είχε κατατεθεί από κοινού από τις 4 προοδευτικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, την Αριστερά, τους Πράσινους, του Σοσιαλδημοκράτες και το Renew.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν το συγκεκριμένο ψήφισμα είτε μέσω ανακοινώσεων είτε μέσω δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΑΣΟΚ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει προσωπικά τις ευθύνες του πρωθυπουργού

«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταδικάζει τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο».

Προσθέτει ότι στο ψήφισμα επισημαίνεται ακόμα η συγκάλυψη, που όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «επιχείρησε η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των

Τεμπών απορρίπτοντας το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».

«Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα «ανήκει στη Δύση». Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο  την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και κυβερνητικής πρακτικής.

Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στις συστηματικές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει.

Σχολιάζοντας τη νέα «κόκκινη κάρτα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τις πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει».

«Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κασσελάκη:

Οι ευρωβουλευτές ζητούν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία. Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών ή άλλων χωρών.

Υπερήφανος για τη δουλειά του @kostarvanitis

Η πατρίδα μας αξίζει καλύτερα.

Η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει.

Νέα Αριστερά – Ελλάδα: Κράτος που παραβιάζει το κράτος δικαίου

Σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου. Οι υποκλοπές, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι εκδικητικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων, το έγκλημα της Πύλου μετατρέπουν τη χώρα μας σε σύμβολο του σύγχρονου πολιτικού αυταρχισμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες. Για το διεθνή διασυρμό. Για το γεγονός ότι την κυβέρνηση του στην Ευρωβουλή στήριξε η άκρα δεξιά. Για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Για την καθημερινή υπονόμευση της Δημοκρατίας μας.

Η Νέα Αριστερά χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και δηλώνει ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανατροπή της αυταρχικής κυβέρνησης της Δεξιάς και την επανεκκίνηση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ελληνική Λύση: «Καταψηφίσαμε την Πρόταση Ψηφίσματος για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα»

«Η Ελληνική Λύση δια του Ευρωβουλευτή της, Φράγκου Εμμανουήλ, καταψήφισε την Πρόταση Ψηφίσματος σχετικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Παρά το ότι συμφωνούμε πλήρως με την πλειοψηφία των σημείων της συγκεκριμένης πρότασης, ο όρος “μειονότητες” που εμπεριέχεται στο ψήφισμα, το καθιστά εθνικά επικίνδυνο. Στην Ελλάδα υπάρχει μία και μόνη μειονότητα και αυτή είναι θρησκευτική. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός υποκρύπτει δόλο και εξυπηρετεί συμφέροντα που επιβουλεύονται την εθνική ασφάλεια και εθνική ακεραιότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Η Ελληνική Λύση θεωρεί «αδιανόητο να συσχετίζονται τα δίκαια αιτήματα σχετικά με την πλήρη διαλεύκανση του εθνικού εγκλήματος των Τεμπών, το έγκλημα των παρακολουθήσεων, ο ανελέητος διωγμός Ελλήνων δημοσιογράφων, η καταστρατήγηση του κράτους δικαίου από τη ΝΔ, με τις επιδιώξεις εχθρών του έθνους, τις οποίες φυσικά δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Λύση είναι ο κύριος στόχος όλων των ολοκληρωτικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία είχε επιστρατεύσει ακόμα και τις λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές, προκειμένου να μας εξοντώσει πολιτικά».

Παράλληλα, η Ελληνική Λύση τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να προτάξει το όποιο κομματικό συμφέρον, έναντι του εθνικού συμφέροντος» καθώς και ότι «δεν πρόκειται ποτέ να προσυπογράψει ψήφισμα το οποίο συμπεριλαμβάνει οποιασδήποτε μορφής μείωση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Όποιοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, δεν πλήττουν την κυβέρνηση, αλλά τον ελληνικό λαό».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας