Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕυρωκοινοβούλιοΤο Ευρωκοινοβούλιο ζητά να «ανοίξει η κάνουλα» στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να «ανοίξει η κάνουλα» στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία

Σε ψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να δοθεί από την ΕΕ στην Ουκρανία κάθε μέσο που θα χρειαστεί προκειμένου να επιβληθεί της Ρωσίας, στον πόλεμο που μαίνεται για περισσότερο από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο το οποίο εγκρίθηκε με 451 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 49 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβαίνει σε απολογισμό των δύο ετών από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο των ευρωβουλευτών, «δεν θα πρέπει να υπάρξει αυτοπεριορισμός της στρατιωτικής συνδρομής προς την Ουκρανία».

Το μήνυμα της Κομισιόν

Την Τετάρτη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα βήματα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται για τρίτο χρόνο και πώς αυτά πρέπει να επικεντρωθούν σε μία νέα στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας. Για να επιτευχθεί αυτό, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «Η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά».

«Τα δυο τελευταία χρόνια, η Ευρώπη έδειξε και απέδειξε ότι θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Και έχουμε δείξει και αποδείξει επίσης ότι η πιο κυρίαρχη Ευρώπη δεν είναι απλώς ευχολόγιο. Η ευρωπαϊκή κυριαρχία θα ενισχύσει τις εταιρικές μας σχέσεις».

Ενίσχυση 88 δισ. ευρώ και.. ακόμα γράφουμε

Σημειώνεται ότι προ ημερών, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη μέρα που η Ρωσία εισέβαλε σε ουκρανικά εδάφη, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν για όσο χρειαστεί την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Περισσότερο από ποτέ, παραμένουμε ενωμένοι και πιστοί στην υπόσχεσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Η ΕΕ θα συνεχίσει την ισχυρή και ακλόνητη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, οικονομική, διπλωματική και ανθρωπιστική υποστήριξή της για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί, να προστατεύσει τον λαό της, τις πόλεις της και τις κρίσιμες υποδομές της, να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα, να φέρει πίσω τα χιλιάδες απελαθέντα παιδιά και να φέρει τον πόλεμο στο τέλος του.

Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρωσία και οι ηγέτες της θα πληρώσουν ένα αυξανόμενο τίμημα για τις ενέργειές τους. Μαζί με τους εταίρους μας, έχουμε επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας και εκείνων που είναι συνένοχοι στον πόλεμο και παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία να περιορίσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο. Κάναμε επίσης τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση των έκτακτων εσόδων που προέρχονται από ρωσικά ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της Ουκρανίας».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει διαθέσει μέχρι τώρα 88 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία, ενώ αναμένεται να δώσει και ένα «πακέτο» ύψους 50 δισεκατομμυρίων έως το 2027.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας