Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Υφυπουργοί υπ’ ατμόν, η υποκρισία Κασσελάκη και οι 150… του ΠΑΣΟΚ

Κομισάριος: Υφυπουργοί υπ’ ατμόν, η υποκρισία Κασσελάκη και οι 150… του ΠΑΣΟΚ

Το διπλό χιούμορ του Μητσοτάκη

Είναι γνωστός για τα πειράγματά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις προάλλες στο υπουργικό, μίλησε για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και ακολούθησε η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, που απέφυγε τον σκόπελο της καταψήφισης επιλέγοντας τη διέξοδο της αποχής. Αργότερα λοιπόν, όταν μιλούσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, για την τεχνητή νοημοσύνη, ο πρωθυπουργός τον ρώτησε αν «μπορεί να ακούσουμε τη φωνή Βορίδη και να δηλώνει υπέρ της τροπολογίας για τον γάμο;».

Αργότερα, όταν τον ρώτησαν πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, απάντησε (μεταξύ σοβαρού και αστείου…) «στις 14 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή του Αγίου Βαλεντίνου» (και των ερωτευμένων) και ο συνειρμός προκάλεσε αρκετά γέλια στους παριστάμενους. 

Κεφάλα και άλλοι υπ’ ατμόν

Η υφυπουργός Οικογένειας (και, δη, αρμόδια για την ισότητα) Μαρία Κεφάλα δεν θα παραιτηθεί, ως αρχικά διέρρεε ότι σκοπεύει να κάνει καθότι, ως κόρη ιερέα, αρνείται να ψηφίσει υπέρ ή να απόσχει της ψηφοφορίας για τον γάμο ομόφυλων.

Και άλλοι, κυρίως υφυπουργοί, αμφιταλαντεύονται. Αλλά ακόμη και η αποχή θα κριθεί αυστηρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι, δεν θα βγουν εκτός κυβέρνησης άμεσα αλλά πιθανότατα στον προσεχή, διευρυμένο ανασχηματισμό.

Μόνη εξαίρεση, για προφανείς λόγους, ο Βορίδης. Όχι όμως και για τους Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Σταύρο Κελέτση, Γιάννη Κεφαλογιάννη και φυσικά την Κεφάλα.

120 (που δεν συνιστούν Skip)

To νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έλαβε λοιπόν το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο, με την κυβέρνηση να κάνει το επόμενο βήμα και να το δίνει σε δημόσια διαβούλευση. Επιθυμία βούληση του Μαξίμου είναι τα «ναι» στο νομοσχέδιο να φτάσουν περί τα 120 (από τους 158): ως τώρα 94 βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει πως θα το υπερψηφίσουν ενώ, από τους 33 αναποφάσιστους, οι 17 δεν αποκλείουν να κινηθούν θετικά. Το «120» πρόκειται για νούμερο που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ιδιαίτερα ικανοποιητικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το σημείο εκκίνησης…

Μετά τις ευρωεκλογές, νέα διαβούλευση

Το θέμα της επέκτασης χρήσης της επιστολικής ψήφου και τις εθνικές εκλογές θα επανέλθει, προφανώς. Πότε; Όπως είπε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, μετά τις ευρωεκλογές ενώ η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως βάσει και της αρνητικής ψήφου της αντιπολίτευσης, η συναίνεση ήταν προσχηματική. Η αντιπολίτευση όμως έκρινε ως εμπαιγμό τους χειρισμούς της κυβέρνησης (που έφερε, όντως, άρον άρον τροπολογία για να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές). Και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνεχώς τορπιλίζει τη συναίνεση και πως δεν μπορεί να γίνεται άλλο ανεκτή αυτή η συμπεριφορά.

Όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε…

Είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Και μην αμφιβάλλετε καθόλου!

Τις προάλλες έλαβε στη Βουλή κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και του Κυριάκου Βελόπουλου. Αφορμή ήταν η επιστολική ψήφος και το αν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια. Και η κουβέντα έφτασε με τον Λιβάνιο να τη… λέει στον Βελόπουλο επειδή ήταν μέλος στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αντέτεινε ότι αυτός έμεινε λίγο, και έφυγε πριν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση το 1981, ενώ «εσύ ήσουνα ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν λίγα χρόνια και έφυγες για να πάρεις καρέκλα».

Αργότερα, βουλευτής στο καφενείο της Βουλής έλεγε πως «αν μαζευτούμε στην ολομέλεια, όσοι είμαστε ΠΑΣΟΚ, έχουμε περάσει από το ΠΑΣΟΚ ή κάποτε ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα βγούμε καμιά 150αριά όλοι μαζί!».

Της Αμύνης… το παιδί

«Ημέρα Άμυνας» η ερχόμενη Δευτέρα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό στις 9:30 το πρωί θα επισκεφτεί το υπουργείο Άμυνας όπου, παρουσία Νίκου Δένδια, θα έχει την καθιερωμένη ενημέρωση από τα Γενικά Επιτελεία.

Εν συνέχεια θα επισκεφτεί τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και αμέσως μετά θα μεταβεί στη Θήβα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Θήβας, στο οποίο αναμένεται και να παρουσιαστεί το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου για να εκπληρώσει την εικοσαήμερη θητεία του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει σε στενούς του συνεργάτες πως θα κάνει ό,τι ακριβώς ορίζει ο νόμος και πως δεν επιθυμεί να διεκδικήσει ειδική μεταχείριση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί λοιπόν στη Θήβα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, προκειμένου να εκπληρώσει την 20ήμερη θητεία του, όπως ο σχετικός νόμος ορίζει για τους ομογενείς. Σύμφωνα με αυτόν, όσοι ομογενείς είναι άνω των 33 ετών έχουν το δικαίωμα να υπηρετήσουν μόνο 20 ημέρες και να εξαγοράσουν τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας τους προς 810 ευρώ τον μήνα.

Της δίνει το σπίτι του μεν, αλλά…

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, να παραχωρήσει οικία του στη Μαρία Κολοβού, στην οποία έγινε έξωση από το σπίτι της το οποίο και εκπλειστηριάστηκε.

Ο Παύλος Μαρινάκης, αφού σημείωσε ότι κατ’ αυτό τον τρόπο δεν λύνονται τα προβλήματα, τόνισε ότι το κόμμα του οποίου ηγείται ο Κασσελάκης δεν είναι νέο, αλλά ότι «κυβέρνησε επί σχεδόν 4,5 χρόνια και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, μεταξύ άλλων, κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας και θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ λαμβάνει διαρκώς μέτρα και για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και για την προστασία των δανειοληπτών και την τήρηση των όσων προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός».

Πληρωμένη απάντηση…

Από Νίκη σε… ήττα

Προ των εκλογών του Μαΐου το ακροδεξιό κόμμα των χριστιανοταλιμπάν ονόματι Νίκη και ο πρόεδρος του Δημήτρης Νατσιός (παπάς είναι φυσικά), είχαν φιλοτεχνήσει ένα προφίλ πως πρόκειται για την πολιτική εκπροσώπηση πλειοψηφικού τμήματος της ελληνική εκκλησίας. Λίγο αργότερα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε πει, δημόσια, ότι «η εκκλησία δεν εκπροσωπείται από κόμματα».

Πέρασε το εξάμηνο, περνάει και ο γάμος ομόφυλων από τη Βουλή και ο Νατσιός παίζει το τελευταίο του χαρτί αλλά μάλλον κερδισμένη από όλη την κουβέντα βγαίνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και όχι το Νίκη.

Που πλέον έχει πέσει κάτω του 2% σε δημοσκοπήσεις.

Ανταλλάγματα

Επισήμως ζήτησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο, μέσω επιστολής, την έγκριση της πώλησης προς την Τουρκία μαχητικών F-16, αξίας 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Είναι, προφανώς, το «αντάλλαγμα» που είχε τάξει η Ουάσιγκτον στον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Βουλή, κάτι που έγινε στις αρχές της εβδομάδας, μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο καθυστέρηση.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση είχε εκφράσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ωστόσο πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μόλις βάλει την υπογραφή του και ο Ερντογάν και αποσταλεί το επίσημο έγγραφο, καθώς και όταν κλείσει η εκκρεμότητα με την Ουγγαρία.

Έτσι γίνονται οι δουλειές…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας