Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Οι γυναίκες του Κυριάκου, η Αυγέρη χωρίς… φόρα και οι Πρέσπες

Κομισάριος: Οι γυναίκες του Κυριάκου, η Αυγέρη χωρίς… φόρα και οι Πρέσπες

Στη θέση του ο Τσίπρας….

Για να το πούμε ποδοσφαιρικά, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στις προπονήσεις μετά τον τραυματισμό του και διεκδικεί θέση στην ενδεκάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιστρέψει κανονικά στο γραφείο του επί της Λεωφόρου Αμαλίας μετά τον ελαφρύ τραυματισμό του (ενώ έπαιζε μπάσκετ με τους γιους του) και συνεχίζει τις δραστηριότητές του, μεταξύ των οποίων η οργάνωση του πλούσιου αρχείου του, το οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει στο πλαίσιο του Ιδρύματος που σχεδιάζει μα δημιουργήσει.

Ο τραυματισμός του βεβαίως του στέρησε τη δυνατότητα να είναι παρών στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να συμμετέχει στην ψηφοφορία για την εκλογή του Θοδωρή Ρουσόπουλου στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ξανά στην επικαιρότητα, λίαν συντόμως, η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί «αγκάθι» για την κυβέρνηση (μιας και δεν την έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή) αλλά και λόγο για να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 12 Φεβρουαρίου λοιπόν συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και, μεταξύ άλλων, παύουν αυτομάτως να ισχύουν τα παλιά διαβατήρια με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία θα αντικατασταθεί φυσικά με το «Βόρεια Μακεδονία». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να ζητήσει καμία παράταση.

Γιατί για να παραταθούν τα διαβατήρια με την παλιά ονομασία της γειτονικής χώρας θα πρέπει να συναινέσει η Ελλάδα…

Εσωκομματικός ανασχηματισμός με γυναίκες στη ΝΔ

Θέμα ημερών είναι πλέον ο εσωκομματικός ανασχηματισμός στη Νέα Δημοκρατία. Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Μαρία Συρεγγέλα σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Σμυρλή έχουν ολοκληρώσει το βασικό πλάνο των σχετικών εισηγήσεων και απομένει πλέον η έγκριση από το πρωθυπουργικό γραφείο. Στόχος είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών στο νέο οργανόγραμμα, αλλά και νέων ηλικιακά στελεχών.

Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται έντονα τα ονόματα της βουλευτίνας Τρικάλων Κατερίνας Παπακώστα ως υπεύθυνης της γραμματείας Προγράμματος (διαδεχόμενη τον Χάρη Θεοχάρη), αν και η περίπτωσή της είναι περίπλοκη, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που την συγκαταλέγουν στα φαβορί για τη θέση της Μαρίας Κεφάλα, στο ενδεχόμενο που η υφυπουργός Οικογένειας και Ισότητας επιλέξει να τραβήξει μέχρι τέλους το σκοινί της διαφοροποίησης σε ό,τι αφορά στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο ίδιο κάδρο τοποθετείται η τέως δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου (πιθανώς για την γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καθώς και η στενή συνεργάτιδα του Νίκου Χαρδαλιά, Έλενα Ράπτη. Η μεγάλη έκπληξη δεν είναι άλλη από την ολική επαναφορά στα νεοδημιοκρατικά δρώμενα της Φωτεινής Πιπιλή, οι οποία θα αναλάβει καθήκοντα κοινωνικών ζητημάτων.

Το ΠΑΣΟΚικό ευρωψηφοδέλτιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση του ευρωψηφοδελτίου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός του Μαρτίου, αφού τις υποψηφιότητες εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Το ευρωψηφοδέλτιο, που θα απαρτίζεται από 42 άτομα, θα καταρτισθεί με κριτήρια γεωγραφικής κατανομής, αλλά και διεισδυτικότητας και αναγνωρισιμότητας, ενώ θα μετέχουν τουλάχιστον 17 γυναίκες.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ αφενός θα είναι στη δεύτερη θέση, αφετέρου θα εκλέξει ως και τέσσερις ευρωβουλευτές.

«Κλειδωμένες» είναι οι υποψηφιότητες του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου, του Νίκου Παπανδρέου, του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας Φίλιππου Σαχινίδη, του πρώην βουλευτή Αργολίδας και υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, του αθλητικογράφου Βασίλη Σκουντή, του γνωστού μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου, του γραμματέα του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Ηλία Κικίλια καθώς και των Όλγας Μαρκογιαννάκη, Έφης Κουτεντάκη, Κώστα Χρυσόγονου και Δανάης Τσάκαλου.

Ερώτημα αποτελεί η Ελένη Χρονοπούλου: η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, παρότι στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα την ήθελαν να είναι υποψήφια, φέρεται να μην είναι ιδιαίτερα «ζεστή» με την προοπτική.

Οι αντάρτες του Ανδρουλάκη

Ναι μεν για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ωστόσο δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο οι διαφωνούντες, αλλά ξεπερνούν τους δέκα, με πολλούς να μιλούν για 13 σε σύνολο 32 βουλευτών. Η εισήγηση που έγινε από τον αρμόδιο τομεάρχη Παύλου Χρηστίδη ήταν ένθερμη υπέρ του «ναι». , με τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας και πως στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει απαραίτητες ρυθμίσεις του αστικού κώδικα.

Εκτός του ακραίου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν αρνητικά το θέμα είναι οι Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Ευαγγελία Λιακούλη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κατερίνα Καζάνη, Τάσος Νικολαΐδης, Αχμέτ Ιλχάν, Απόστολος Πάνας, Ανδρέα Πουλάς και Μπαράν Μπουρχάν.

Η Αυγέρη και… η φόρα

Νέο βήμα για την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, και η Δώρα Αυγέρη θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, όπως το έχουν συμφωνήσει με τον Στέφανο Κασσελάκη στις συναντήσεις που είχαν εκείνες τις «δύσκολες μέρες» όταν… την άδειασε με μία ανάρτηση στα social media. Για μερικές ημέρες όντως τελούσε υπό παραίτηση. Τελικώς όχι μόνο τα βρήκαν και κατέληξαν στην ευρωυποψηφιότητα της.

Και μακάρι να εκλεγεί η Αυγέρη, μια πραγματικά άξια δημοσιογράφος και εξαιρετική στον ρόλο της στο κόμμα. Όχι σαν την προκάτοχό της που ερχόταν με φόρα…

Πάει Λονδίνο η Κεραμέως

Στο City του Λονδίνου θα βρεθεί την Παρασκευή η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Εσωτερικών θα είναι η κεντρική ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο με θέμα την ενημέρωση των μελών της εκεί διασποράς για το πώς μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα με επιστολική ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Την εκδήλωση υποστηρίζει ενεργά και η δραστήρια Greeks in the City Association (Ένωση Ελλήνων Επαγγελματιών Λονδίνου), με πρόεδρο τον Γρηγόρη Χατζηγρηγοριάδη.

Καταγγελίες Φλωρίδη

Βαριές κατηγορίες για τον νόμο Παρασκευόπουλου διατύπωσε ο Γιώργος Φλωρίδης, λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτούς που «το μυαλό τους είναι στην προστασία των εγκληματιών» και με τον νόμο του οδήγησε στο να αποφυλακιστεί «όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας», δείχνοντας ευθύνες για την αυξημένη εγκληματικότητα. «Απολύθηκαν από τις φυλακές δολοφόνοι, βιαστές, ληστές», είπε (στον ΑΝΤ1) σχολιάζοντας ότι «οι διευθυντές των φυλακών έλεγαν ότι αν η κοινωνία έβλεπε ποιοι αποφυλακίζονται θα είχαν κλειστεί όλοι στα σπίτια τους και δεν θα έβγαιναν έξω».

Ο υπουργός που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τους νέους και αυστηρότερους Ποινικούς Κώδικες, ξεκαθάρισε ότι «τέτοιος νόμος δεν πρόκειται να υπάρξει από μένα».

Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας