Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Οι «γαλάζιοι» των Βρυξελλών, ψάχνει κόσμο ο Κόκκαλης, πότε καταργείται το...

Κομισάριος: Οι «γαλάζιοι» των Βρυξελλών, ψάχνει κόσμο ο Κόκκαλης, πότε καταργείται το τέλος επιτηδεύματος

Καζάνι που βράζει η Κουμουνδούρου…

…κι ας τα διαψεύδουν επίσημα και ανεπίσημα. Και δίχως εντέλει τόσο ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη στα τελευταία «επεισόδια», για να τα λέμε όλα. Μπορεί ο Παύλος Πολάκης, με τον ευθύ (κατ’ άλλους προσβλητικό) τρόπο να τα διαψεύδει αλλά η κόντρα με τον Κασσελάκη έγινε – και μπροστά σε πολύ κόσμο. Αν ο «αψύς Κρητικός» δεν κατανοήσει πως το κόμμα δεν είναι πλέον του Αλέξη Τσίπρα, αλλά του Κασσελάκη, δεν έχει μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσοχή όμως: δεν τον διώχνει κανείς. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο Παυλής θα κρίνει αν θα συμβιβαστεί, για να συνεχίσει, ή όχι.

Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόσφατα φράση του Νίκου Παππά, εκ των ισχυρότερων υποστηρικτών Κασσελάκη, πως «όλοι θα κριθούν στις ευρωκάλπες» – και έπιασε όλους, ακόμη και τον πρόεδρο. Και όντως, τότε θα κριθούν όλα: διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, θα ανοίξει εκ νέου ο (αριστερός) ασκός του Αιόλου.


Βύρωνας

Ο Βύρωνας Νικολαΐδης παρέθεσε, πρόσφατα, δείπνο στον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη και στην επιχειρηματική αποστολή που τον συνόδεψε σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες δείπνησαν μαζί και πώς έκλεισαν και ορισμένες δουλειές…

Ο Βύρωνας Νικολαΐδης δεν είναι απλά «ο επιχειρηματίας που συνάντησε στην Αθήνα ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν» ως διαδίδεται στον αχανές κόσμο του ελληνικού διαδικτύου. Είναι ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που κατέκτησε την κορυφή, ξεκινώντας από το μηδέν, ως ιδρυτής της PeopleCert.


Θεσμικός «μύλος»

Η κοινοβουλευτική προώθηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι διόλου εύκολη. Και εξηγούμαι: κανένα υπουργείο δεν ανέλαβε την… καυτή πατάτα να το εισηγηθεί και ο κλήρος έπεσε στον πολυπράγμονα υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Ο ίδιος ζήτησε, και θα λάβει, και από τον υπουργό Δικαιοσύνη Γιώργο Φλωρίδη και από το Εργασίας και τη Δόμνα Μιχαηλίδου, ό,τι διάταξη τους αφορούν.

Το ερώτημα είναι ποιες επιτροπές της Βουλής θα το επεξεργαστούν. Λογικά η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και η Επιτροπή Ισότητας. Η τελευταία όμως δεν είναι «Διαρκής» επιτροπή αλλά «Ειδική». Ως εκ τούτου δεν «ψηφίζει» την θετική η όχι εισήγηση σε ένα νομοσχέδιο. Μύλος.

Ωστόσο αποτελεί ερώτημα ο Φλωρίδης που θα μετέχει στο… νομοθετικό ζύμωμα αλλά ο ίδιος είναι αρνητικός! Θα το ψηφίσει βέβαια, αλλά… Ωστόσο εδώ και καιρό δεν έχει πάρει δημόσια θέση. Ενδεικτική η αιχμηρή αναφορά του Θάνου Πλεύρη τις προάλλες στον ΣΚΑΪ: ότι ακόμα περιμένει να τον ακούσει ως συναρμόδιο υπουργό…

Ειρήσθω εν παρόδω, αφού το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο κατατέθηκε στην Βουλή, το ενδιαφέρον στην δημόσια διαβούλευση υπήρξε μεγάλο καθώς έφτασε τα 7.088 σχόλια και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν στους κόλπους της ΝΔ.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ότι γύρω στους 20 «γαλάζιους» βουλευτές είναι κοντύτερα στο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και περίπου άλλοι τόσοι προσανατολίζονται στην αποχή, μεταξύ των οποίων και 2-3 υφυπουργοί, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει και ένας μικρός αριθμός βουλευτών που παραμένουν αναποφάσιστοι και είναι άγνωστο τι θα πράξουν…


Just politics…

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε η «πρώτη» του Αλέξη Χαρίτση ως επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς και στην ερώτηση που κατέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά την πρωτολογία του, έδειχνε αρκετά τρακαρισμένος και δεν είχε την άνεση που απαιτεί η αντιπαράθεση αλλά στη δευτερολογία ήταν εμφανώς ανεβασμένος. Μάλιστα άφησε θετικές εντυπώσεις και σε βουλευτές… της ΝΔ.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει στη Νέα Αριστερά ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν κάνει το ίδιο, γνωρίζει δύο πράγματα. Πως αφενός έτσι (με την αντιπαράθεση) ενισχύει το νεοσύστατο κόμμα, αφετέρου κόβει ακόμη περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβολικό; Διόλου. Just politics.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τη Νέα Αριστερά ως μια δύναμη, που αν και μπορεί να διαφωνεί σχεδόν σε όλα, τουλάχιστον δύναται να συνομιλήσει…


Κουίζ

Ποια δυναμική βουλεύτρια κόμματος της αντιπολίτευσης έχει στοχοποιηθεί από μέρος των (φίλα προσκείμενων στο κόμμα της) Μέσων; Προσπαθούν να δημιουργήσουν μάλιστα κλίμα εις βάρος αν και οι σχέσεις της με τον πρόεδρο είναι εξαιρετικές.

Ο λόγος; Τα δημιουργεί όλα βουλευτής που ηττήθηκε από την ίδια (συντριπτικά) στην περιφέρειά της και έκτοτε έχει αμέτι μουχαμέτι να δημιουργεί ιστορίες εκεί που δεν υπάρχουν. Το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος ενημερώθηκε σχετικά.


Ψάχνει κόσμο ο Κόκκαλης

Πρώην ΣΥΡΙΖΑίους που δεν πήγαν στη Νέα Αριστερά αναζητά ο Πέτρος Κόκκαλης για το νέο πράσινο κόμμα που ετοιμάζει – και με βλέμμα στις Ευρωεκλογές. Βρίσκεις όμως Κεντροαριστερούς τη σήμερον ημέρα; Αν ψάξεις, ναι.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, που είχε πάρει το χρίσμα από τον Αλέξη Τσίπρα για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής, είναι σε επαφή με τον Κόκκαλη και δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με το νέο κόμμα.

Ο ευρωβουλευτής, που αποχώρησε πριν από λίγο καιρό από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει λάβει το χρίσμα των ευρωπαίων Πρασίνων για την Ελλάδα και είναι έτοιμος να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του: έχει έτοιμο και κατοχυρωμένο το όνομα του κόμματος, ετοιμάζονται τα γραφεία (στο κέντρο της Αθήνας) και την Πέμπτη, σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει, ο Κόκκαλης θα αποκαλύψει τα πλάνα του.


Πλήρης ήταν η επιβεβαίωση…

…της στήλης αναφορικά με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. Το γράψαμε και όντως ανακοινώθηκε πως θα είναι υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός είδε τις προάλλες τον πρώην υφυπουργό Υγείας και τα βγήκαν μια χαρά. Τρίτος επίσημος υποψήφιος μετά τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Λογικά ακολουθεί ο Γιώργος Αυτιάς αλλά και ο Πύρρος Δήμας.

Μεταξύ άλλων, η σχετική ονοματολογία περιλαμβάνει –χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τελικές αποφάσεις– τη Βούλα Πατουλίδου, τον Γιώργο Αμυρά, τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, τον Αλκιβιάδη Στεφανή, ακόμα και το όνομα του προέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργου Καλλιακμάνη.


Ο Ερντογάν στο Κάιρο

Το Κάιρο θα επισκεφθεί στις 14 Φεβρουαρίου ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συναντηθεί με τον Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, επιχειρώντας να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται πως η ρήξη Ερντογάν και Αλ Σίσι κατέστη εμφανής μετά την ανατροπή, από τον τελευταίο, του εκλεγμένου προέδρου και ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013. Ωστόσο, οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και η εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως ευνοούν την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών – έστω κι αν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει ο Ερντογάν, οι οποίοι περιλαμβάνουν και το ενεργειακό παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν είναι βέβαιο ότι θα ευοδωθούν.


Τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος;

Σε ρυθμούς… χελώνας, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως καθ’ όλα συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος. Και μάλιστα η δημοσιεύτηκε τώρα, που το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται και βαίνει προς οριστική κατάργηση το 2026. Αν και εφόσον γίνει πράξη η υπόσχεση της κυβέρνησης.

For the record, η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος κρίθηκε συνταγματική λόγω του χαμηλού ύψους του, της πρόβλεψης εξαιρέσεων στον νόμο και του μαχητού χαρακτήρα του τεκμηρίου, ώστε να απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει ότι δεν έχει πράγματι αποκτηθεί το αντίστοιχο εισόδημα.

Ακούγεται πάντως έντονα ότι οδεύει για κατάργηση προ των φετινών Ευρωεκλογών…

Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας