Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Η… τρόικα Ντόρας, ΓΑΠ και Τσίπρα και η ευρωπαϊκή ισχύς του...

Κομισάριος: Η… τρόικα Ντόρας, ΓΑΠ και Τσίπρα και η ευρωπαϊκή ισχύς του Μητσοτάκη

Ο ισχυρός Κυριάκος και τα παιδιά του

Στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ιοχάνις, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, και εν συνεχεία μετείχε στο δείπνο των ηγετών του ΕΛΚ. Ενδεικτικό του πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκ των ισχυρών παικτών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αποτυπώνεται και στο ότι είναι ο τελευταίος ομιλητής από τα πολιτικά πρόσωπα σήμερα, πριν την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και την ψηφοφορία για την τυπική οριστικοποίηση της υποψηφιότητας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.

Μαζί του, παράλληλα, είναι και μια γενιά στελεχών που είχαν θητεία στο ΕΛΚ από νεαροί, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, η Σοφία Ζαχαράκη, η Μαρία Συρεγγέλα, ο Γιάννης Σμυρλής, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και βεβαίως συνεργάτες του όπως ο Τάσος Χατζηβασιλείου και η Αριστοτελία Πελώνη.

Τι ζητάει ο Μητσοτάκης

Το πόσο ισχυρός είναι στην Ευρώπη ο Μητσοτάκης φάνηκε από το ταξίδι-εξπρές στην Ουκρανία και τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που επισκέφτηκε την Ουκρανία και η εκεί παρουσία του έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα.

Παρά, ωστόσο τις επιθυμίες της Φον ντερ Λάιεν να παραμείνει στην Επιτροπή ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ισορροπίες στο ΕΛΚ, αλλά και στην κυβέρνηση και τη ΝΔ και ίσως ο Μητσοτάκης να επιφυλάσσει κάποια έκπληξη από αυτές που συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο βαθμό πάντως που αυτό λέει ή δείχνει κάτι, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε η Ελλάδα να πάρει κάποιο από τα οικονομικά ή λεγόμενα παραγωγικά χαρτοφυλάκια…

Ντόρα, Αλέξης και ΓΑΠ…

Στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Ρώμη, έγινε το καλό… κονέ. Το πρώτο. Ως μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), βρέθηκαν στην «αιώνια πόλη» για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση της Monitoring Comittee, που παρακολουθεί την τήρηση των δεσμεύσεων των κρατών- μελών.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, μαζί της βρέθηκαν όμως και δύο πρώην πρωθυπουργοί: ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου. Έμαθα πως οι τρεις τους ήπιαν και ωραίο, ιταλικό εσπρεσάκι τότε…

Στο σήμερα, η εκλογή Τσίπρα ως προέδρου της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια με συντριπτική πλειοψηφία σαφώς και είναι αναγνώριση, μεταξύ άλλων, για την καθοριστική συμβολή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη που έλαβε και από την Μπακογιάννη, η οποία δούλεψε αποτελεσματικά ώστε ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να συνταχθεί με τη Σοσιαλιστική και Αριστερή Ομάδα, καθώς και με τους Φιλελεύθερους του Εμανουέλ Μακρόν.

Υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή και ο Παπανδρέου, ο οποίος είχε στηρίξει με θέρμη την προσπάθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε οι δυο πρώην πρωθυπουργοί διατηρούν άριστες διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς τους ενώνουν οι κοινές ανησυχίες για το μέλλον της Αριστεράς και του σοσιαλισμού μέσα στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον όπου κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις της συντήρησης και της Ακροδεξιάς.

Αναμένεται, δε, με ενδιαφέρον ο χειρισμός του θέματος και οι δημόσιες κινήσεις Τσίπρα αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

 Παρελθόν ο Ζαγοράκης

Ποιανού όνομα δεν έχουν ακουστεί καθόλου, μα καθόλου, στη Νέα Δημοκρατία ενόψει Ευρωεκλογών; Μα του νυν ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος έμαθε… από τα κανάλια ότι δεν τον υπολογίζουν για να είναι ξανά στο ευρωψηφοδέλτιο. Και λογικό. Τόσα χρόνια, ούτε που ακούστηκε, ούτε που φάνηκε.

Κι αφού δεν του τηλεφωνούσε κανένας, τηλεφώνησε μόνος του (στον Γιάννη Μπρατάκο), επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί, ως λέμε και για τους προπονητές στο ποδόσφαιρο, παρελθόν.

Δεν θα χαθεί όμως: τον περιμένει σούπερ, από ό,τι μαθαίνω θέση. Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, πού αλλού;

Εκκλησία σκέτη. Χωρίς αγάπη

Μερικοί βουλευτές χειρίζονται εξαιρετικά το λέγειν. Ειδικά αν το εννοούν. Απολαύστε:

«Το δικαίωμά μου στην ελεύθερη βούληση και τη συνείδησή μου, που υπαγορεύεται και από τη βαθιά πίστη μου στην Ορθοδοξία, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δεν το απαλλοτριώνω. Με όλο το σεβασμό προς την Εκκλησία, η στοχοποίηση και η πολιτική διαχωρισμού των πιστών, θυμίζουν άλλες εποχές και δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία της Αγάπης».

Ο Κομισάριος υποκλίνεται στον Δημήτρη Μπιάγκη, βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ. Δίκασε, σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ιερατικής Σύναξης της Μητρόπολης Κέρκυρας με την οποία εγκαλούνται οι δύο βουλευτές Κέρκυρας για τη στάση τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την υπερψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Χυλόπιτες

Με φόντο ένα μουντό σκηνικό στον Εβρο ο 67χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που δεν εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές, ανακοίνωσε το τρίτο κατά σειρά κόμμα που ιδρύει μετά τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ) και τη Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα το 2012. Τι θέλει στις ευρωεκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος; Μα… να κόψει ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο, μετά τη Χαρά Κεφαλίδου, έμαθα ότι έπεσαν κι άλλες… χυλόπιτες.

Όσο για το κόμμα; Στη Χαριλάου Τρικούπη, έμαθα, το αποκαλούν (νεο)Δημοκράτες! Καλό…

Χρήματα στα κόμματα

Έβρεξε χρήμα τις προάλλες για τα κόμματα καθώς μπήκε στα ταμεία η πρώτη δόση του 2024. Σημαντικό πως οι Σπαρτιάτες -αν δεν ακυρωθεί η συμμετοχή τους- θα τελειώσουν την τετραετία με περίπου 8 εκατ. ευρώ στο ταμείο τους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταποντίστηκε στις εκλογές, χάνει 3 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Η πρώτη δόση αντιστοιχεί σε περίπου 35% της ετήσιας συνολικής χρηματοδότησης. Ενδεικτικά η ΝΔ έλαβε 4,3 εκατομμύρια ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,1 εκατομμύρια, οι Σπαρτιάτες 622.554 ευρώ ενώ περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ έλαβε μόνο για την πρώτη δόση και η Νίκη.

Ξηγήθηκε η Δώρα

Σύμβουλος Κοινωνικής Διασύνδεσης ανέλαβε στον ΣΥΡΙΖΑ η Δώρα Αυγέρη, μετά την αποχώρησή της από τη θέση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αυγέρη μπήκε στην εσωκομματική διαδικασία για να πάρει το χρίσμα της υποψήφιας ευρωβουλευτή, αλλά ταυτόχρονα θα έχει και θεσμικό ρόλο στο κόμμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης την εμπιστεύεται μετά το δύσκολο για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο εξάμηνο στην ηγεσία του κόμματος.

Άλλωστε ο πρόεδρος είχε εκφράσει και τη σκέψη να μείνει η Δώρα στη θέση της εκπροσώπου μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, αλλά η ίδια το αρνήθηκε για λόγους δεοντολογίας. Κυρία.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

 

 

 

 

 

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας