Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Ο καραμανλικός της ΝΔ, η αψυχολόγητη κίνηση Ανδρουλάκη και τα δίκια...

Κομισάριος: Ο καραμανλικός της ΝΔ, η αψυχολόγητη κίνηση Ανδρουλάκη και τα δίκια του Σόιμπλε για τον Τσίπρα

Γιατί είχε νεύρα ο Σαμαράς, τι ετοιμάζει ο Τσουκάτος και ποιο κόμμα θέλει τον… Νότη Σφακιανάκη

Δένδιας και Πιερρακάκης

Ο Νίκος Δένδιας πίστευε, και πιστεύει, πάντα ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι όποιες αδυναμίες εντοπίζονται στη λειτουργία της ευρύτερης κρατικής μηχανής και αυτό το νόημα είχε η αναφορά του, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο πρόταγμα επανίδρυσης του Κράτους, επισημαίνουν συνεργάτες του.

Και συμπληρώνουν ότι αυτή η αναφορά δεν είχε την παραμικρή δόση κριτικής για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, όπως υποστήριξαν στο παρασκήνιο κάποιοι. Αντιθέτως μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πιστώνει στον κ. Πιερρακάκη όσα έχει πετύχει για το ψηφιακό κράτος με την προηγούμενη υπουργική ιδιότητα, αλλά και τα όσα επιχειρεί σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας.

Καραμανλικός στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος που ανακοινώθηκε από τη ΝΔ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, με δεδομένο ότι ήταν επί σειρά ετών δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, καλύπτοντας το ρεπορτάζ του κόμματος. Και τα τελευταία χρόνια, όμως, κάνει αρκετές εμφανίσεις, ενώ αυτές τις μέρες είναι διευθυντής Επικοινωνίας στο υπουργείο Ναυτιλίας και έχει έδρα τον Πειραιά. Έχει επίσης γράψει το βιβλίο «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι…» για τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίον διατηρεί στενές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις επί σειρά ετών.

Μάλιστα, το βιβλίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: «Γιατί δεν συμβιβάστηκε τότε ο Καραμανλής; Γιατί δεν υποχώρησε; Γιατί δεν έκανε πίσω μπροστά στις πιέσεις, τις υποδείξεις και τις απειλές;». Ειδική αναφορά κάνει στις επιπτώσεις της δραματικής σύγκρουσης του Καραμανλή για τη Μακεδονία και το γεγονός ότι δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή για αυτή την πατριωτική του στάση.

Η αψυχολόγητη κίνηση Ανδρουλάκη

Από τη (ζυγισμένη και επιτυχημένη εντέλει) διαχείριση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη έως την ανακοίνωση της ευρω-υποψηφιότητας του Θεόδωρου Ζαγοράκη με το ΠΑΣΟΚ, πέρασαν μόλις δέκα ημέρες. Φως φανάρι ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και η αντοχή του κασσελακικού ΣΥΡΙΖΑ ασκούν πίεση στις αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος μουτζουρώνει μια σχετικώς ενδιαφέρουσα ευρωλίστα για να ρίξει δολωματάκι σε θολά νερά.

Ουδέν αξιομνημόνευτο από τη δεκαετή παρουσία του «Ζαγόρ» στην Ευρωβουλή, ίσως μόνο η απόπειρα εργαλειοποίησης της έδρας του υπέρ… ΠΑΟΚ το 2020, που τον οδήγησε προσωρινά εκτός ευρωομάδας της ΝΔ. τίποτε άλλο.

Ο Ανδρουλάκης θεωρεί ότι με τον δεξιό Ζαγοράκη θα τσιμπήσει ψηφαλάκια. Διότι γνωρίζει και ο ίδιος πως πιθανή αποτυχία κατάληψης της στοχοθετημένης δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές θα φέρει εσωστρέφεια στο κόμμα επιβραδύνοντας την πορεία του προς την ανάκαμψη – κυρίως όμως θα ανοίξει τη συζήτηση για τη διαδοχή του.

Έπαιξε και έχασε ο Ανδρουλάκης…

Πόσο δίκιο είχε ο Σόιμπλε για τον Τσίπρα…

Μπορεί να έγιναν εν Ελλάδι… viral οι ατάκες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη (μετά θάνατον) κυκλοφορία του αυτοβιογραφικού του βιβλίου, ωστόσο η… είδηση ήταν αλλού. Και πέρασε στα ψιλά.

Ο Σόιμπλε ήταν παλιά καραβάνα. Έβλεπε τι ερχόταν στην Ελλάδα μετά τις παλινωδίες του Αντώνη Σαμαρά και το μη κλείσιμο της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2014 έφερε εκλογές και τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Τον οποίο είχε συναντήσει πριν καιρό.

«Αν και ουδείς ήθελε να τον υποδεχθεί εκείνη την εποχή στο Βερολίνο, εγώ τον κάλεσα στο υπουργείο Οικονομικών για να ανταλλάξουμε απόψεις. Σε μια συνομιλία που διήρκεσε μία ώρα, επιχείρησε να μου αναλύσει πως η πολιτική λιτότητας ήταν λάθος, μου εξήγησε με αφοπλιστική αμεσότητα ότι θα υποσχεθεί στη διάρκεια της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας πως θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ πάση θυσία, χωρίς όμως, όταν γίνει πρωθυπουργός, να αποδέχεται την αιρεσιμότητα, δηλαδή οποιοδήποτε πρόγραμμα».

Άρα ο Τσίπρας είχε εκ των προτέρων ενημερώσει τον Σόιμπλε για τις προθέσεις του – αν και τότε είχε κατηγορηθεί ως… δραχμολάγνος.

«Του απάντησα με την ίδια αμεσότητα πως του εύχομαι να μην κερδίσει τις εκλογές για το καλό του, επειδή η υπόσχεση που θα του εξασφαλίσει εκλογική επιτυχία, δεν μπορεί να τηρηθεί με κανέναν τρόπο» γράφει ο Σόιμπλε. Και ως γνωστόν έπεσε 100% μέσα: go back madame Merkel, Βαρουφάκης, Eurogroups, διαπραγματεύσεις, δημοψήφισμα, τρίτο μνημόνιο.

Έχει νεύρα ο Σαμαράς…

Οτι ο Αντώνης Σαμαράς είναι γενικώς ενοχλημένος έως… ξινισμένος με την κυβέρνηση είναι γνωστό. Πήγε βέβαια στο συνέδριο της ΝΔ αλλά επέλεξε να μη μιλήσει όπως έκανε άλλες φορές.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου ανακοινώθηκε από τη ΝΔ η υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη, ενός από τους παλιούς συνεργάτες του Σαμαρά, στις προσεχείς ευρωεκλογές. Κύκλοι του όμως άφηναν να διαρρεύσει ότι η υποψηφιότητα δεν σχετίζεται με τον ίδιο.

Είναι η δεύτερη φορά που οι… κύκλοι διαψεύδουν μετά βδελυγμίας κάτι. Παλιότερα πήγαν να εμπλέξουν τον Σαμαρά με υποψηφιότητες, αφήνοντας να διαρρεύσει, για παράδειγμα, πως θα είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές ο οδοντίατρος γιος του Μανώλη Μητσιά, Μίλτος, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Μεσσήνιος πολιτικός…

Tsoukatos is back

Για την περίοδο του Κώστα Σημίτη έχουν και έχουν γραφτεί βιβλία και άρθρα- ακόμα και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, αφού η διακυβέρνησή του απέκτησε φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Όμως ένα πρόσωπο που έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της περιόδου, ο τότε «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει μιλήσει ακόμα. Ωστόσο ετοιμάζεται.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος θα εμφανίσει το δικό του σάιτ: το tsoukatos.gr. Όχι με επικαιρότητα αλλά και με παρεμβατική αρθρογραφία αλλά και βιωματικά κείμενα για τη διακυβέρνηση Σημίτη, από την άνοδο του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έως την παράδοση του «δακτυλιδιού» στον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι έδρες των Σπαρτιατών κι ένα extreme σενάριο

Αναδιατάξεις στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων ενδέχεται να δρομολογήσει η άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων εις βάρος των 11 βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, πλην του επικεφαλής του Βασίλη Στίγκα. Τον αποφασιστικό λόγο επ’ αυτού θα έχει το Εκλογοδικείο, το οποίο ήδη έχει εξετάσει τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές του 2023 αλλά και κατά της εκλογής βουλευτών τους.

Η απόφασή του αναμένεται ως τον Ιούνιο, οπότε και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η οποία προήδρευσε του δικαστηρίου, όπως και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Εφόσον το Εκλογοδικείο αποφανθεί ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες… κρύβεται ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης, τότε τα σενάρια είναι τρία:

  1. Τις έδρες καταλαμβάνουν οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι των κομμάτων με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί ο έκπτωτος βουλευτής των Σπαρτιατών.
  2. Το ποσοστό των Σπαρτιατών (4,68%) μοιράζεται στα άλλα κόμματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις καραμπόλες εδρών που θα προκύψουν (π.χ. η ΝΔ θα πάρει άλλες 6 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 και ούτω καθεξής).
  3. Επαναληπτικές εκλογές στις επίμαχες 11 περιφέρειες που είχαν λάβει έδρα οι Σπαρτιάτες.

Ωστόσο, το κόμμα των Σπαρτιατών εμφανίζει μια… ιδιαιτερότητα: επειδή δεν αποτέλεσε ποτέ κανονικό κόμμα, παρά μόνο ένα κέλυφος που πήρε μορφή δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2023, τα ψηφοδέλτια στελεχώθηκαν με μονάχα ένα υποψήφιο ανά περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι αν βουλευτής των Σπαρτιατών σε οποιαδήποτε περιφέρεια παραιτηθεί του αξιώματός του, δεν υπάρχει επιλαχών που θα τον αντικαταστήσει, αλλά η θέση αυτόματα χηρεύει και ξεκινούν οι διαδικασίες ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στη συγκεκριμένη περιφέρεια

Αν επομένως οι βουλευτές των Σπαρτιατών παραιτηθούν του αξιώματός τους προτού αποφανθεί το Εκλογοδικείο, οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν διαφέρουν από εκείνες που θα προκύψουν στην περίπτωση που θα απομακρυνθούν από τη Βουλή με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Κύλησε ο τέντζερης…

Πρόταση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, φέρεται να δέχτηκε, ο Νότης Σφακιανάκης. Από το ΛΑΟΣ φυσικά. Που, για να μην απορείτε, έχει αρχηγό τον… άλλοτε τηλεμαϊντανό ονόματι Φίλιππο Καμπούρη.

Ο γνωστός τραγουδιστής που πριν κάποια χρόνια εξέφραζε όλο και πιο ανοιχτά τις πολιτικές του πεποιθήσεις, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με το κόμμα ώστε να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές.

Κομβικό ρόλο σε αυτό το πολιτικό «φλερτ» παίζει ο επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του Νότη Σφακιανάκη, ο οποίος είναι ο μεσολαβητής ανάμεσα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και τον τραγουδιστή.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας