Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαραπολιτικάΚομισάριοςΚομισάριος: Έτρεχε να μαζέψει τις γκάφες του ο Κασσελάκης, σκέφτεται παραίτηση ο...

Κομισάριος: Έτρεχε να μαζέψει τις γκάφες του ο Κασσελάκης, σκέφτεται παραίτηση ο Ανδρουλάκης αν…

Ανασχηματισμός ενόψει – Έξαλλη η Αυγέρη…  - Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι στην Κομισιόν - Κερδισμένη η Λατινοπούλου

Ανασχηματισμός ενόψει

Την ευκαιρία να ενημερώσουν (για να το θέσω κομψά) τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «άφαντους» υπουργούς της κυβέρνησης, κατηγορώντας του για «αντισυναδελφική στάση», είχαν τις προάλλες γαλάζιοι βουλευτές, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των ευρωεκλογών.

Η μομφή σε βάρος μελών του υπουργικού συμβουλίου ήρθε από βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα με τη ΝΔ. Υποστήριξαν, σε απλά ελληνικά, ότι οι υπουργοί είναι άφαντοι και τους θέλουν για την επίλυση προβλημάτων των εκλογικών τους περιφερειών.

Ο πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τα παράπονα. Και, κρατήστε κι αυτό. Ο ανασχηματισμός έχει κλειδώσει. Μου λένε για τουλάχιστον πέντε υπουργεία, για ριζικές αλλαγές. Στο ένα, δε, ο ίδιος ο Μητσοτάκης γνωρίζει πως ο υπουργός του είναι άφαντος προεκλογικά και δεν στηρίζει το κόμμα.

Έτρεχε να μαζέψει τις γκάφες του ο Κασσελάκης…

Γκάφα ή προχειρότητα; Ή απλά… ΣΥΡΙΖΑ; Ο πρόεδρος ζήτησε, εν μέσω της περιοδείας του στα νησιά, να υπάρξει 5% του ΑΕΠ για την υγεία. Ποια η γκάφα ή η προχειρότητα ή η άγνοια; Μα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023 στο πρόγραμμά του ζητούσε 7,5% του ΑΕΠ για την υγεία. Υπάρχει και συνέχεια, καθώς το συγκεκριμένο ποσοστό είναι 5,8%.

Δηλαδή, τι ζήτησε ο Κασσελάκης; Λιγότερο απ’ ό,τι ισχύει σήμερα και λιγότερο από την πρόταση του κόμματός του. Πήγε να τα μαζέψει μετά, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει άμεσα τέλος στον εφιάλτη, αλλά η γκάφ… έγραψε.

Εξ ου και «κατέβηκε» άρον-άρον απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στον «σοσιαλμιντιακό» διάλογο που άνοιξε με χρήστες του διαδικτύου. Εκεί όπου έκανε δημόσια λόγο για «δέσμευσή» (από το 2027, όταν θα γίνει πρωθυπουργός) ότι προτίθεται να καταργήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τα βουλευτικά προνόμια.

Κάποιος του έβαλε χέρι…

Έξαλλη η Αυγέρη…

Η Δώρα Αυγέρη ξέρει άπταιστα… γαλλικά. Είχε μιλήσει ανάλογα προ μηνών στον Κασσελάκη, όταν την είχε… αδειάσει στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας αναφορικά με την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Έκτοτε επήλθε ανακωχή, από εκπρόσωπος Τύπου έγινε υποψήφια ευρωβουλεύτρια και πλέον το κλήμα… το έφαγε ο γάιδαρος. Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll ήρθε 11η με ένα πενιχρό 7,7% και καμία πιθανότητα εκλογής.

Προς τι τα γαλλικά; Διότι είχε λάβει την υπόσχεση ότι ο κομματικός μηχανισμός θα τη στήριζε, κάτι που τα νούμερα της δημοσκόπησης δεν επιβεβαιώνουν….

Αντιθέτως, ο ίδιος μηχανισμός προμοτάρει την υποψηφιότητα του ξαδέρφου Κασσελάκη, που ως γνωστόν είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Πρόκειται για τον γιο του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κασσελάκη

Θα πάρει πρωτοβουλία εσωκομματικών ο Ανδρουλάκης;

Ούτε το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι το καλύτερο δυνατό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι αν δεν είναι δεύτερος θα αρχίσει η εσωκομματική γκρίνια. Σε ένα τέτοιο σενάριο ο ίδιος μοιάζει αποφασισμένος να ανοίξει μόνος του θέμα αρχηγίας στο συνέδριο. Ήτοι, να παραιτηθεί αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της δεύτερης θέσης και να ανοίξει τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας. Πιθανότατα, δε, ο ίδιος θα δηλώσει ξανά υποψήφιος.

Και ποιος να πάει απέναντί του; Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, άντε και αν ξαναβγεί μπροστά ο Γιώργος Παπανδρέου (απίθανο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

Ο Ανδρουλάκης πάντως επιμένει ότι θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και όχι απλώς θα είναι δεύτερος αλλά θα κινηθεί και σε ένα ποσοστό της τάξης του 16%-16%.

Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι στην Κομισιόν

Μπορεί να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες της ΕΕ για να βρει έναν διαφορετικό υποψήφιο —όπως ο Μάριο Ντράγκι— ο οποίος θα καταλάβει την κορυφαία ευρωπαϊκή θέση.

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν για τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν συνομίλησε με πρωθυπουργούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, σχετικά με την πιθανότητα να αναλάβει τα ηνία της ΕΕ ένας τεχνοκράτης, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Η Φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει βαθιά δυσαρέσκεια μεταξύ ορισμένων κρατών – μελών για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί την Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, τον κλιματική μετάβαση του μπλοκ και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και ο Μακρόν επικρίνει ανοιχτά την απόδοσή της.

Ο Μακρόν θα μιλήσει σήμερα στη Σορβόννη εκκινώντας την προεκλογική του περίοδο στη Γαλλία, αν και είναι αμφίβολο ότι θα μιλήσει για το θέμα των θεσμικών θέσεων εργασίας.

Το 2019, η Φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος με μόνο εννέα ψήφους. Και δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης στην εκλογική στήριξη των σκληρών δεξιών κομμάτων, τα περιθώρια της θα είναι ακόμη πιο στενά φέτος.

Τα νανογιλέκα και οι επιστολές του Ιησού…

Μέσα στον γενικό χαμό που έγινε τις προάλλες στη Βουλή, ο Κυριάκος Βελόπουλος καταλόγισε στον Θανάση Πλεύρη ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος πουλούσε νανογίλεκα… «Δεν χαρίζουμε τη θρησκεία σε κανένα κόμμα το οποίο με λαϊκίστικο λόγο αποκλειστικά και μόνο, θέλει να φέρει την τοξικότητα. Φτάνει πια με τη γελοιοποίησή σας» είπε ο Πλεύρης, «Θάνο, γνωριζόμαστε χρόνια. Εγώ δεν πουλούσα νανογιλέκα για τον καρκίνο. Ο κολλητός σου πουλούσε» απάντησε ο Βελόπουλος.

Προφανώς γιατί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε αδυναμία σε άλλα …προϊόντα όπως οι επιστολές του Ιησού.

Κερδισμένη η Λατινοπούλου

Ο καβγάς τις προάλλες στη Βουλή, που κατέληξε στο γρονθοκόπημα του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου από τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο, (απ)έδειξε και το τι θα πει… ελληνική ακροδεξιά. Ωστόσο, δεξαμενή ακροδεξιών ψηφοφόρων υπάρχει, το ερώτημα είναι πού θα στραφεί.

Σχήματα τύπου Αφροδίτης Λατινοπούλου ή και Νίκης, που είναι πιο αυθεντικό στην έκφραση των ακραίων συντηρητικών (και φυσικά εκκλησιαστικών) θέσεων, θα κερδίσουν ποσοστά.

Σύμφωνα με την Alco, φάνηκε μάλιστα ότι οι ψήφοι των Σπαρτιατών κατευθύνονται σε ένα μεγάλο μέρος τους στην Ελληνική Λύση. Ακολουθεί η Νίκη και η Φωνή της Λογικής της Λατινοπούλου. Κάποιες μετακινήσεις ψήφων δέχτηκε και η Πλεύση Ελευθερίας όχι με την έννοια της ιδεολογικής συνάφειας αλλά με την μορφή ψήφου διαμαρτυρίας.

Δια την υπογραφήν
Ο Κομισάριος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας