Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑυτοδιοίκησηΔήμος Θεσσαλονίκης: Διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών με 700 νέες θέσεις στάθμευσης

Δήμος Θεσσαλονίκης: Διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών με 700 νέες θέσεις στάθμευσης

Από την περιοχή πλησίον του Ποσειδωνίου και του Μεγάρου Μουσικής ξεκίνησαν τα έργα του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διαμόρφωση συνολικά 20 υπαίθριων δημοτικών πάρκινγκ στις γειτονιές, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν δωρεάν τα αυτοκίνητά τους.

Στον χώρο βρέθηκαν το πρωί ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης και ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Δημήτρης Μήτρου, για να επιθεωρήσουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν γεμάτος κακοτεχνίες και λακκούβες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται σημαντικά οι οδηγοί και πλέον αναβαθμίζεται με παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης, διαγράμμισης και φωτισμού.

«Με την παρέμβαση που κάνουμε προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες, προσφέρουμε ασφάλεια, ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τον χώρο 24 ώρες το 24ωρο. Η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική σε ένα σημείο της πόλης, για το οποίο όλοι όσοι ερχόμασταν είχαμε παράπονα», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

«Η διοίκησή μας δουλεύει, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, με πολλά καινούρια έργα. Η Θεσσαλονίκη κάθε μέρα αλλάζει. Η Θεσσαλονίκη κάθε μέρα βελτιώνεται», είναι το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου, από τη διαμόρφωση των 20 χώρων ως ελεύθερα δημοτικά πάρκινγκ θα προσφέρονται περίπου 700 θέσεις στάθμευσης.

Διπλασιάζονται εντός του 2023 οι θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ στην πόλη

Στον διπλασιασμό των θέσεων στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, από 81 που είναι σήμερα σε 150, προχωρά εντός των επόμενων μηνών ο δήμος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί το παράνομο παρκάρισμα στα συγκεκριμένα σημεία εξετάζεται η τοποθέτηση καμερών τεχνητής νοημοσύνης που σε χρόνο ρεκόρ θα «κόβουν» κλήσεις και θα βεβαιώνουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας, Γιάννης Καστούρας, λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε από 26χρονο ισπανό και μόνιμο κάτοικο της Γερμανίας, στο κέντρο της πόλης, από τον οποίο ζήτησε να μετακινήσει το αυτοκίνητό του το οποίο είχε σταθμεύσει παράνομα σε θέση για ΑμΕΑ.

«Δυστυχώς, διαπιστώνω πως στην πλειοψηφία των ειδικών θέσεων στάθμευσης βρίσκονται παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αυτό είναι σύνηθες, είναι ο κανόνας», είπε ο κ.Καστούρας, τονίζοντας πως μέσα στους επόμενους μήνες οι θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ στον κεντρικό δήμο θα διπλασιαστούν, αφού το έργο είναι στη φάση της δημοπράτησης με προϋπολογισμό για το κατασκευαστικό κομμάτι ύψους 500.000 ευρώ.

«Η διοίκηση παρέλαβε 81 θέσεις και τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθούν συνολικά 150. Το 2023 ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την πιο άρτια θέση στάθμευσης για άτομα με αναπηρία. Κατασκευαστικά θα είναι μια παράλληλη ράμπα, κατά μήκος του αυτοκινήτου, με υποβάθμιση του πεζοδρομίου ώστε να μπορεί ο χρήστης του αμαξιδίου να μπει και να βγει από το όχημα στο ίδιο επίπεδο και να μην υπάρχει υψομετρική διαφορά με το πεζοδρόμιο», εξήγησε ο ειδικός σύμβουλος.

Επιπλέον, στα σχέδια είναι να κόβονται σε χρόνο ρεκόρ οι κλήσεις στους παραβάτες με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των καμερών. Όπως δήλωσε ο κ.Καστούρας, μετά από συναντήσεις, βρίσκεται εν αναμονή ρύθμισης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε η δημοτική αστυνομία να έχει από τη μία το δικαίωμα να κάνει χρήση τεχνικών μέσων και παράλληλα να τοποθετηθούν κάμερες τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι κάμερες αυτές μέσα σε ένα 2λεπτο θα βγάζουν φωτογραφία το παρκαρισμένο όχημα και στη συνέχεια – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – θα προχωρά άμεση διασταύρωση των στοιχείων με τη βάση δεδομένων του υπουργείου για τους νόμιμους ιδιοκτήτες, Στους μη δικαιούχους θα βεβαιώνεται κατευθείαν η παράβαση», διευκρίνισε.

Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η χωροθέτηση των νέων -υπό δημιουργία- θέσεων στάθμευσης ΑμΕΑ με τον κ.Καστούρα να αναφέρει πως η πλειοψηφία τους θα καλύπτει το κέντρο της πόλης ώστε «να καλύπτονται οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία για έξοδο, για ψώνια ή για διασκέδαση».

«Έχω κάνει σκοπό να βγάλω τα άτομα με αναπηρία από τα σπίτια τους. Στο εξωτερικό βλέπω πολλά αναπηρικά αμαξίδια, λευκά μπαστούνια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι κλεισμένοι μέσα λόγω των υποδομών και της κακής νοοτροπίας του κόσμου», κατέληξε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας