Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑυτοδιοίκησηΣε lifting υποβάλλεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΟΤΑ… οι υποψήφιοι Αυτοδιοικητικοί το...

Σε lifting υποβάλλεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΟΤΑ… οι υποψήφιοι Αυτοδιοικητικοί το γνωρίζουν;

Με το υπάρχον Σχέδιο Νόμου θεσπίζεται η κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενσωματώνοντάς τα στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων.

Μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 22:00 θα διαρκέσει η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου που προβλέπει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Επί του πλαισίου επιχειρείται η «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Η κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων. Η παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της διοίκησης και της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας… Ορθόν, ορθότατον. Οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες της χώρας όμως το γνωρίζουν; Πολλώ δε μάλλον οι εκατοντάδες υποψήφιοι και εν δυνάμει αυριανοί αυτοδιοικητικοί;

Εάν κι εφόσον ενημερωθούν άπαντες για το καθεστώς αναμόρφωσης που θα εδραιωθεί, άμα την τοποθέτησή των Αρχόντων στους θώκους τους, ενημερώνουμε για τους άξονες στους οποίους οι αλλαγές αυτές θα λάβουν χώρα.

Το νέο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού

 

Με το υπάρχον Σχέδιο Νόμου θεσπίζεται μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων: η κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενσωματώνοντάς τα στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων.

Επίσης αναβαθμίζεται η διαχείριση των σχολικών μονάδων από τους δήμους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαχείριση των πόρων και του προσωπικού.

Εισάγεται, η συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.

Συνενώνεται η οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής των δήμων, βελτιώνοντας την υλοποίηση του δημοτικού έργου.

 

Καθιερώνονται τέλος, δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας