Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑυτοδιοίκησηΜόνο με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε «Eπί της αρχής» το νομοσχέδιο...

Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε «Eπί της αρχής» το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την παρακολούθηση των επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καταψήφισαν.

Η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκε, αν και προϊδέασε ότι τηρεί αρνητική στάση για πολλές από τις τιθέμενες διατάξεις.

 

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Νίκας, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, χαρακτήρισε υπερβολική την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου, να ενεργοποιείται ανά δίμηνο η διαδικασία της λογοδοσίας των πεπραγμένων της Αυτοδιοίκησης. Πρότεινε λοιπόν η λογοδοσία να γίνεται μια μόλις φορά κατ΄έτος.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκ μέρους του ΚΕΔΕ, είπε ότι «δεν είναι ο κατάλληλος καιρός, για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Εξέφρασε εξάλλου σοβαρές επιφυλάξεις, κατά πόσον οι δήμοι θα είναι έτοιμοι από την 1η Ιανουαρίου να αναλάβουν την καθαριότητα του εθνικού δικτύου και κατά πόσον θα έχει ξεκινήσει η συγχώνευση των νομικών προσώπων. Ιδίως για την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση και κατάργηση των νομικών προσώπων, τουλάχιστον με νόμο πριν τις εκλογές.

Ο Μάρκος Δαρδαμάνης, πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ είπε ότι δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι της κατάργησης, της απορρόφησης των νομικών προσώπων από τους δήμους. «Εντάξει, το προσωπικό μεταφέρεται στους δήμους, όμως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με διάφορα θέματα, όπως θέσεις ευθύνης και λοιπά. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε χρόνο προεκλογικό. Τα νομικά πρόσωπα, ειδικά στον τομέα πολιτισμού και αθλητισμού, έχουν μεγάλο έργο που προσφέρουν και να προσφέρουν για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Δαρδαμάνης . Σε σχέση με την αρμοδιότητα αποκομιδής απορριμμάτων οδικού δικτύου, ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ επισήμανε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ο Αντώνης Διαμαντής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, είπε ότι ο Σύλλογος, διεκδικεί την μεταφορά του συνόλου των δομών ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΑμεΑ και του προσωπικού τους στους δήμους και στις κοινωνικές υπηρεσίες αυτών. Συνεπώς, με την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων, με τη μεταφορά υπηρεσιών των δομών και του προσωπικού στους δήμους, ικανοποιείται κεντρικά και οριζόντια η συγκεκριμένη πάγια διεκδίκησή Συλλόγου. «Θα προκύψει σαφής εξοικονόμηση πόρων, καθώς πολλές διοικητικές αρμοδιότητες θα διεκπεραιώνονται από τις υπηρεσίες των δήμων και έτσι δεν θα χρειάζονται εξωτερικοί συνεργάτες. Από την άλλη, θα στελεχωθούν καλύτερα και επαρκέστερα οι δομές αυτές», ανέφερε ο κ. Διαμαντής.

Ο Κωνσταντίνος Σαΐνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου εξουσιοδοτική διάταξη που θα ορίζει ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν τα πρότυπα οργανογράμματα για τις μουσικές δομές των ΟΤΑ, τα ωδεία, τις μουσικές σχολές και τα μουσικά σύνολα, με πληθυσμιακά κριτήρια, και θα ρυθμίζονται ζητήματα κατάταξης των υπηρετούντων μουσικών, εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των δομών αυτών καθώς και ζητήματα ωραρίου καθηκόντων και επιμόρφωσης του καλλιτεχνικού προσωπικού που απασχολούνται στους ΟΤΑ.

ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για σύγχυση αρμοδιοτήτων

 

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ αναφέρθηκαν στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

Ο Παναγιώτης Νίκας από την ΕΝΠΕ είπε ότι η περιφέρεια πρέπει να φροντίζει για τη συντήρηση, να φροντίζει να κόβει τα κλαδιά, να φροντίζει για τη σήμανση. Το οδικό δίκτυο όμως πρέπει να καθαρίζεται από τον δήμο ακόμη και με ανάθεση της υπηρεσίας αυτής σε εταιρεία. «Η ιστορία με τα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους είναι ευθύνη της περιφέρειας. Έχουμε μία εργολαβία και τα μαζεύουμε. Αυτό είναι σωστό», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ. Σε σχέση με τα ρέματα, ο κ. Νίκας επισήμανε ότι είναι τομέας στον οποίο εμπλέκονται και οι περιφέρειες και οι δασικές υπηρεσίες. «Δεν είναι πάντα εύκολη η συνεννόηση. Η δική μου άποψη είναι ότι τα ρέματα, τα οποία είναι εντός Σχεδίου, πρέπει να είναι ευθύνη των δήμων, διότι υπάρχει και πολεοδομική παράμετρος, σε όλα αυτά. Τα εκτός Σχεδίου πρέπει να τα καθαρίζει η περιφέρεια, πάντοτε σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε, σε αυτό το θέμα, διότι, τι γίνεται με τον κορμό του ξηραμένου δέντρου που κατεβαίνει από το βουνό και φτάνει μέχρι τη θάλασσα;», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ.

Για τα εντός σχεδίου ρέματα την ευθύνη καθαρισμού την έχει ο δήμος. Για τα ρέματα εκτός σχεδίου πόλεως, την ευθύνη έχει η περιφέρεια. Εμπλέκονται και τα δασαρχεία και πραγματικά υπάρχει σύγχυση, είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από την ΚΕΔΕ και παρατήρησε: «Είναι γνωστό το παράδειγμα με τα φρεάτια επί των Εθνικών Δικτύων που ο δήμος πρέπει να καθαρίσει τη σχάρα, η περιφέρεια το λαιμό και η ΕΥΔΑΠ τους αγωγούς. Εντός και του αστικού ιστού η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων είναι της περιφέρειας στην κοίτη, αλλά του δήμου στα πρανή. Είναι πράγματα, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να τα ρυθμίσουμε ολιστικά».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας