Η πονηρή αλεπού και ο κατεργάρης λύκος στον δρόμο με τις… αυτοδιοικητικές «κάλπες»

Το αυτοδιοικητικό σύνθημα από τα επίσημα χείλη του πρωθυπουργού εδόθη… «πάμε γι άλλη μια φορά να βάψουμε τον χάρτη γαλάζιο». με παλαιούς, νέους και νεότερους πολιτικούς αρχηγούς να το επιστρέφουν στον αποστολέα… ατόφιο.

0

Πέντε ημέρες και η σημερινή απόμειναν για το μεγάλο στοίχημα υποψηφίων αυτοδιοικητικών και πολιτικών κομμάτων, να παραθέσουν τα ερείσματα που διατηρούν στις γειτονιές του κράτους. Μετά την καλοκαιρινή απόδραση για στήριξη των εκλεκτών και την ανακήρυξη των συνδυασμών τους, ήρθε η ώρα για την τελική επικράτηση Αρχών, Θέσεων και Συνθημάτων.

Όπως και τότε, με φρέσκο το αποτύπωμα της λαϊκής βούλησης στις εθνικές κάλπες, έτσι και τώρα το σύνθημα από τα επίσημα χείλη του πρωθυπουργού εδόθη… «πάμε γι άλλη μια φορά να βάψουμε τον χάρτη γαλάζιο».

Το μήνυμα ελήφθη από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, παλαιούς, νέους και νεότερους, οι οποίοι το επιστρέφουν στον αποστολέα… ατόφιο.

«Σας καλώ και εδώ από την Πάτρα να καταψηφίσουμε τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία είναι το “μακρύ χέρι” του Μαξίμου και του κ. Μητσοτάκη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας» ξεκαθάρισε από την αρχή του χαιρετισμού του, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Σπύρου Σκιαδαρέση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από την Πάτρα.

«Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται στελέχη, που θα υπηρετούν εσάς και δεν θα προσαρμόζονται στα πελατειακά σχέδια της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας και μία εκτενή αναφορά στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα… πριν βάλει στο «κάδρο» και τον νέο ηγέτη της κεντροαριστεράς.

«Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει μέρα με τη μέρα ότι βλάπτει σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διαφάνεια στην πατρίδα μας. Αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πάμε πίσω» δήλωσε ο κ.Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο θέμα που «σήκωσε» η πράσινη παράταξη και από Βουλής την προηγούμενη βδομάδα.

«Ο κ. Μητσοτάκης τα βρίσκει με τον Βελόπουλο κάτω από το τραπέζι, επιτυγχάνουν την απαιτούμενη συμφωνία 3/5 για τις αλλαγές στις ανεξάρτητες αρχές, και ένα εικοσιτετράωρο πριν την απόφαση της ΑΔΑΕ σχετικά με την ΕΥΠ και την παράνομη υποκλοπή του κινητού μου τηλεφώνου, αλλάζουν μέλη στην ανεξάρτητη αρχή για να αλλάξει η πλειοψηφία και να υπονομεύσουν την απόφαση. Αυτό σε ποια ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας κατά μέρος τα προβλήματα της Περιφέρειας στην… μπάντα.

Όχι όμως και τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο απυρόβλητο, ως ένα εκ των κρίσιμων αντιπάλων του σε αυτό τον πολιτικό αγώνα.
«Επειδή κάποιοι θέλουν να το παίξουν εναλλακτικοί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, θέλω να τους στείλω ένα μήνυμα: Αν νομίζουν ότι θα ρίξουν τον Μητσοτάκη με το TikTok είναι γελασμένοι. Τον Μητσοτάκη θα τον ρίξουμε με αγώνα καθημερινό στην κοινωνία και δεν έχουμε ανάγκη κανένα ισχυρό συμφέρον δίπλα μας. Γιατί δίπλα μας στέκεται ο λαός με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον» διεμήνυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

 

Λιγότερο κενές, τοπικού περιεχομένου αλλά εξίσου πρωθυπουργοκεντρικές και οι δημόσιες τοποθετήσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη. «Ο δήμος είναι ο πυρήνας της ζωής, ο τρόπος που η ενασχόληση στα κοινά γίνεται έκφραση ζωής. Ελάτε να τρέξουμε χιλιόμετρα να κάνουμε μεγάλη έκπληξη σε όσους νομίζουν ότι δεν είναι δυνατόν. Πάμε δυνατά» είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κώστα Ζαχαριάδη για τον δήμο της Αθήνας, όπου έδωσε το παρών.

Κι ενώ απέφυγε να κατονομάσει τον κύριο αντίπαλο της Αθηναϊκής κάλπης, στην Περιφέρεια Αττικής επιχείρησε να «σκληρύνει» το αντιπολυτευτικό «ροκ» διολισθαίνοντας όμως σε μέγα ατόπημα.

Οκ. Κασσελάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ του Γιώργου Ιωακειμίδη και του Νίκου Χαρδαλιά, διευκρινίζοντας ότι «ο Γιώργος Ιωακειμίδης έχει ιδρώσει στην Αυτοδιοίκηση, δίνοντας δείγμα γραφής. Η Αττική αξίζει να έχει περιφερειάρχη τον Γιώργο Ιωακειμίδη» δήλωσε κάνοντας αντιληπτό ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε πως το βιογραφικό Χαρδαλιά «δομείται» σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, στην αυτοδιοικητική του καριέρα.

Πιότερο ευρηματικός κατέστη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασχολούμενος με τα προβλήματα της Θεσσαλίας, εμπλέκοντας όμως και πάλι την πρωθυπουργική επιλογή με επιχείρημα που «σήκωσε» πολλή κουβέντα. «Πώς φαίνεται στους προοδευτικούς πολίτες η στήριξη του πρωθυπουργού σε έναν τραμπούκο;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ.Κασσελάκης ζητώντας να αρθεί η στήριξη της ΝΔ στον κ. Μπέο, με το κόμμα να του απαντά ότι δεν την έδωσαν ποτέ.

Βεβαίως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, καθώς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ο κ.Μπέος είχε την αμέριστη και δεδηλωμένη στήριξη της «γαλάζιας» βουλεύτριας στην περιοχή αλλά και ο πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί σε δημόσια στήριξη της αυτοδιοικητικής αρχής για τον αγώνα αποκάτασης των βιβλικών καταστροφών από το φαινόμενο Daniel… στο πλευρό του κ.Μπέου.

Βεβαίως, όπως κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και η αυτοδιοικητική και των δύο βαθμών ΟΤΑ στις 8 Οκτωβρίου 2023, θα τύχει πολιτικής προσέγγισης, με σύσσωμα τα κόμματα να εξαντλούν την θεματική τους φαρέτρα εκτός τοπικής ατζέντας. Άλλωστε αυτό είναι χρέος των υποψηφίων και των επιτελείων τους, να προτείνουν λύσεις αναδεικνύοντας «μελανά» διοικητικά σημεία της προηγούμενης αρχής… Με φανερό ομολογουμένως το μειονέκτημα της κυβερνητικής παράταξης, καθώς ο προεκλογικός της λόγος θα στερείται επιχειρηματολογίας σε ζητήματα καθημερινότητας και υποδομών, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών της χώρας στις εκλογές του  2019 ήταν «γαλάζιοι».

Την μεγάλη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα αναδεικνύει η σύγκριση των αποτελεσμάτων των τελευταίων ευρωεκλογών του 2014 με αυτές του 2019. η ΝΔ καταγράφει θρίαμβο στις Περιφερειακές εκλογές του 2019, κερδίζοντας στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας (κάποιες μάλιστα τις κερδίζει από την πρώτη Κυριακή) πέρα από τις Ευρωεκλογές που προηγήθηκε και πάλι σχεδόν σε όλη την επικράτεια, όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης.

 

Μέσα σε πέντε χρόνια, ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας άλλαξε χρώμα, με τους πολίτες να γυρνάνε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από μία τετραετία διακυβέρνησης (2015-2019).

Μετά τον θρίαμβο στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές 2019, αλλά και στις έσχατες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ φαίνεται να προηγείται στην προτίμηση των Ελλήνων. Προτίμηση που αναμένεται να «μετρηθεί» με τα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας όταν έρθει η ώρα.

Το στίγμα για τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ώρες, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που με πρώτο σταθμό τον Βύρωνα και κατόπιν την Κόρινθο, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του πολιτικού αγώνα αλλά και της εργαλειοθήκης στελεχών και υποψηφίων με την οποία θα ενισχύσουν την φαρέτρα τους… μέχρι το «νήμα».

Τα όσα είδαμε και ακούσαμε μέχρι στιγμής από τα επίσημα χείλη πολιτικών αρχηγών πριν την επίσημη έναρξη της αυτοδιοικητικής κούρσας, ήταν μόνον η «προθέρμανση». Αναμένεται να διαπιστωθεί ποιος θα φορέσει τη «γούνα του κατεργάρη λύκου» και ποιος της «πονηρής αλεπούς», που ο «λέοντας» θα της… «κόψει» στο τέλος την γλώσσα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις