Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκησηΔήμοιΤι είπε ο Χ. Δούκας στο Δ.Σ. για τις εξελίξεις στο Βοτανικό

Τι είπε ο Χ. Δούκας στο Δ.Σ. για τις εξελίξεις στο Βοτανικό

Στο 10ο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέλυσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, όλα όσα έγιναν ως τώρα κι όσα πρέπει να ακολουθήσουν στο έργο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Χαρακτηριστικά είπε:

“Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται παρουσίαση, η πρώτη ήταν πριν από ένα μήνα στο κομμάτι των ανακοινώσεων, η δεύτερη σήμερα. Θα μου επιτρέψετε να χάσω λίγο παραπάνω χρόνο απ’ ότι συνήθως. Θα βάλω 10 θέματα σε τέσσερις άξονες. Χρηματοδότηση, οικοδομική άδεια, διαγωνισμοί και συμβάσεις, ιδιοκτησία γης και ομάδα έργο.

1) Χρηματοδότηση

Όταν αναλάβαμε το ζήτημα της χρηματοδότησης του γηπέδου του Παναθηναϊκού ήταν στον αέρα. Υπήρχε μια απόφαση αλλά ήταν απόφαση προένταξης τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο και αυτό γίνεται τώρα.

Τι γίνεται τώρα δηλαδή; Κρίσιμη ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα 2021-2025, αυτό το μήνα δηλαδή γίνεται. Η σχετική πρόσκληση από το ΥΠΕΝ βγήκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024. Ξαναλέω η προένταξη ήταν τον Φεβρουάριο του 2022 και η σχετική πρόσκληση δύο χρόνια μετά.

Τώρα δηλαδή, πριν λίγες μέρες στις 27 Φεβρουαρίου με τίτλο “Κατασκευή νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Και βεβαίως κατόπιν παρέμβασης μας προχωρήσαμε σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ καταθέσαμε τον σχετικό φάκελο, ομόφωνη έγκριση από την επιτροπή και αναμένουμε την τελική έγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος.

Το λέω αυτό για να γίνει κατανοητό, έστω και ότι ξεκινούσαν οι εργασίες τον Ιανουάριο και ζητούσαμε χρήματα για να πληρωθούν δεν θα υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν οι εργασίες, για να γίνει το γήπεδο, γιατί δεν ήταν εγκεκριμένο το πρόγραμμα.

Στο ίδιο θέμα της χρηματοδότησης έχουμε την απορρύπανση. Είναι γνωστό πως ο χώρος του γηπέδου είχε σκαφτεί το 2009 αλλά από τότε είχε γεμίσει με σκουπίδια και μπάζα. Από το 2009 και μετά δεν είχε γίνει κάτι. Ανατέθηκε μια σύμβαση για την απορρύπανση τον Μάρτιο του 2023 όμως, το είχαμε πει και την προηγούμενη φορά, τα χρήματα δεν ήταν επαρκή, ο χώρος δεν καθαρίστηκε και βεβαίως τον Αύγουστο του 2023 υπήρχε ανάγκη για επιπρόσθετα κονδύλια. Μάλιστα η εργασία αυτή είναι προϋπόθεση για την κατασκευή του νέου γηπέδου. Πρέπει να καθαριστεί ο χώρος, έχει διάφορα τοξικά, πρέπει να γίνει απορρύπανση και να προχωρήσει η ανάδοχος κοινοπραξία στον έτοιμο χώρο για να κάνει τη δουλειά.

Πότε λύνεται αυτό το πρόβλημα τώρα. Διαβουλευτήκαμε με το ΥΠΕΝ για την ανάγκη συνέχισης των έργων στον περιβάλλοντα χώρο, γύρω-γύρω από το γήπεδο και έχουμε μια διασφαλισμένη χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ. Για το χώρο του γηπέδου όπου η προηγούμενη εργολαβία έσπρωχνε τα μπάζα πάνω στο χώρο του γηπέδου και έχουμε 10 μέτρα από μπάζα. Πρέπει να καθαριστούν και μετά εκσκαφή για να είναι έτοιμο για θεμελίωση. Διασφαλίσαμε από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σε συνέχεια πρόσκλησης τα αναγκαία κονδύλια και βεβαίως περιμένουμε τώρα την υπουργική απόφαση για να προχωρήσουμε με συμπληρωματική σύμβαση ώστε να μπει στο γήπεδο η κοινοπραξία που θα αναλάβει να σκάψει και να χτίσει. Και να μην μπλέκουμε πάλι με καταστάσεις τρίτων.

Οι λόφοι των μπάζων ακόμα και 10 μέτρα που σήμερα δεσπόζουν σε λίγο καιρό θα αποτελέσουν ένα κακό παρελθόν. Οι διαδικασίες δεν είναι ούτε απλές, ούτε εύκολες”.

2) Οικοδομική άδεια

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εγκεκριμένη, αναθεωρημένη οικοδομική άδεια. Δεν υπάρχει. Ξεμπλοκάρουμε το θέμα του τοπογραφικού, στις 9 Φεβρουαρίου, οριστικοποιήθηκε και ανέβηκε στη σελίδα και τη πλατφόρμα και προσπαθούμε να επιλύσουμε τα θέματα με την έγκριση του διαγράμματος κάλυψης. Χρειάστηκε να κάνουμε νομοθετική ρύθμιση καθώς από τον Οκτώβριο του 2023 έχει τεθεί το ζήτημα με τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης το οποίο λύθηκε με τροπολογία στις 29/2/2024.

Υπάρχει ένα ακόμη θέμα. Στο οικόπεδο υπάρχουν ακόμη αρκετά κτίσματα τα οποία προχωράμε για να βγει άδεια κατεδάφισης για να μπορέσει εν συνεχεία να βγει η άδεια του νέου γηπέδου και βεβαίως για όλα αυτά απαιτείται μια πολύ συστηματική δουλειά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μέχρι και τη Βουλή καθώς χρειάστηκε και νομοθετική παρέμβαση για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έχουμε καταστρώσει και έναν οδικό χάρτη για να έχουμε την εγκεκριμένη οικοδομική άδεια το συντομότερο δυνατόν, που εμπεριέχει κατάθεση του φακέλου στο εθνικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής, προέγκριση από την κεντρική Πολεοδομία, έγκριση από τη ΓΓΑ και να έχουμε το τελικό στάδιο της άδειας. Για όλα τα βήματα έχουμε καθημερινές συσκέψεις με όλες τις αρμόδιες αρχές. Μοιάζει με κυκεώνα αλλά εργαζόμαστε μεθοδικά και θα τα καταφέρουμε.

Ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τις άδειες για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις είναι πως απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με το νόμο της Διπλής Ανάπλασης, είναι πως για να εκδοθεί η άδεια του νέου γηπέδου πρέπει να εκδοθεί και η άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Με 1-2 μέρες διαφορά δύο άδειες. Την άδεια κατασκευής του νέου γηπέδου και την άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου. Τεράστια προσοχή εδώ, η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου απλά θα εκδοθεί δεν θα υλοποιηθεί μέχρι να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο στο Βοτανικό και μέχρι να εκδοθεί ακόμα και η άδεια λειτουργίας του νέου γηπέδου. Θα υπάρχει άδεια κατεδάφισης αλλά θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν ο Παναθηναϊκός μπει να παίξει στο πρώτο του ματς στο Βοτανικό. Αυτό λέει ο νόμος και αυτό θα κάνουμε”.

3) Διαγωνισμοί και συμβάσεις

Εδώ προς το παρόν έχουμε τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου γηπέδου με την ανάδοχο εταιρεία. Μια σύμβαση ύψους 120 εκ. ευρώ που υπογράφηκε στις 19/5/2023, χρηματοδότηση της οποίας μίλησα πριν λίγο πως από την προένταξη προχωρήσαμε στην έγκριση. Για την ακρίβεια είναι 115 εκατ. που θα προέλθουν από το Εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και 5 εκατ. από το ταμείο ανάκαμψης και ένα κονδύλι 3 εκατ. ευρώ διασφαλισμένα για μια πεζογέφυρα. Και αυτά ως προς τη σύμβαση του νέου γηπέδου.

Δυστυχώς όμως αυτή είναι η μόνη σύμβαση που παραλάβαμε. Τη στιγμή που χρειαζόμαστε πολλές ακόμα συμβάσεις. Υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμες συμβάσεις. Η σύμβαση για το πράσινο και κοινόχρηστους χώρους και η σύμβαση που αφορά τα έργα οδοποιίας και αποχέτευσης και ποδηλατόδρομου.

Γιατί είναι πολύ κρίσιμα αυτά, γιατί δεν είναι σε μια περιοχή έτοιμη, όπου υπάρχει ένα γήπεδο, πάμε το γκρεμίζουμε και φτιάχνουμε ένα άλλο. Είναι σε μια περιοχή που δεν υπάρχει απολύτως τίποτα.

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Δουλειές πάρα πολλές που να γίνονται στους γύρω-γύρω χώρους και θα βοηθήσουν για την ευρύτερη παρέμβαση και στην αλλαγή της περιοχής του Ελαιώνα. Προχωρήσαμε και στις δύο αυτές συμβάσεις, μια για το πράσινο και μια για την οδοποιία και αυτές θα είναι καταλύτης των εξελίξεων γιατί το νέο γήπεδο είναι εξαιρετικό για τον Παναθηναϊκό αλλά δεν είναι μόνο αυτό είναι και καταλύτης συνολικά για την ανάταξη του Ελαιώνα. Μια υπόθεση εξαιρετικά σημαντική για την Πόλη.

Η ιστορία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990 με τη σχετική μελέτη και απ’ αυτήν εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα του 1995 και από τώρα η υπόθεση μπαίνει σε ράγες.

Η πρώτη σύμβαση, το πράσινο και κοινόχρηστοι χώροι, εγκεκριμένη από το ταμείο ανάκαμψης συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες και οφείλω να πω πως μια εξ αυτών είχε την καλύτερη προσφορά, υπερβολικά χαμηλή προσφορά, σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτει ο νόμος όμως ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται. Ζητήσαμε αιτιολόγηση από τον οικονομικό φορέα. Η υπηρεσία έκανε δεκτή την αιτιολόγηση.

Η δημοτική αρχή έκανε σχετική εισήγηση, αυτές είναι οι διαδικασίες για να ξεκινήσουμε να προχωρήσουμε μόλις υπογραφεί η σύμβαση. Θα έχει προθεσμία 24 μήνες και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το χρόνο ως εξής, να κάνουμε πρώτα τις εργασίας που αφορούν το γήπεδο. Να πάμε γρήγορα σε αυτές τις εργασίες για να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του. Και τις άλλες σε επόμενο βήμα.

Η άλλη σύμβαση, οδοποιία, αποχέτευση και ποδηλατόδρομος, εγκεκριμένο από το ταμείο ανάκαμψης είναι στο στάδιο της αξιολόγησης με 11 εταιρίες να έχουν κάνει προσφορά. Και εδώ θα απαιτηθεί και πάλι χρόνος για την αιτιολόγηση. Έχουμε χρόνο μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης.

Δεν συμφωνούμε στον τρόπο που έγινε η δημοπράτηση αλλά το αποδεχτήκαμε καθώς ήταν από το ταμείο ανάκαμψης και θα χάναμε 4-5 μήνες. Δεν έχουν τεθεί ειδικοί όροι. Διάφορα πράγματα που προτείνονται και έπρεπε να μπουν. Είναι ειδικό έργο, απαιτητικό σε μια συνολική ανάπλαση μιας περιοχής υποβαθμισμένης με έναν αγώνα χρόνων και δεν θα έπρεπε να είναι γυμνή και να έχουμε τόσες μεγάλες εκπτώσεις. Έχουμε άριστη συνεργασία για να δούμε πως θα πρωχoρήσουμε και τις δύο συμβάσεις.

Και κάτι τελευταίο οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι. Θα μου πείτε χρειαζόμαστε τεχνικούς συμβούλους. Για 240 εκατ. ευρώ ναι χρειάζονται. Έναν για το γήπεδο και έναν για τα υπόλοιπα έργα υποδομών. Δεν τα είχαμε. Ο ένας διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και θα γίνει το επόμενο διάστημα το σχετικό συμβόλαιο. Ο δεύτερος σε φάσης εξέλιξης και θα τον έχουμε το επόμενο διάστημα.

4) Οι ιδιοκτησίες γης

Είναι ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα με σοβαρές καθυστερήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω πως στο χώρο που αφορά μόνο το γήπεδο συνολικής έκτασης 176 στρεμμάτων υπάρχουν διασπαρμένα οικόπεδα εκτός ιδιοκτησίας του Δήμου. Συνολικής έκτασης 24 στρεμμάτων περίπου.

Σπεύδω να σας διαβεβαιώσω πως δεν εμποδίζουν την έναρξη και την προώθηση των εργασιών καθώς είναι περιφερειακές ιδιοκτησίες σε αντίθεση με κάποια κτίσματα που αναφέρθηκα πριν και αφορούν το χώρο του γηπέδου και προχωράμε στις άδειες κατεδάφισης για να βγει και η άδεια του νέου γηπέδου.

Για αυτές τις περιφερειακές ιδιοκτησίες είχε εκδοθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Ιουλίου 2022, δηλαδή πριν 20 μήνες που κατέγραφε τις απευθείας αγορές που θα έπρεπε να γίνουν. Μίλαγε για απευθείας αγορές και όχι για απαλλοτριώσης, για λόγους ταχύτητας όμως είμαστε ακόμη πολύ πίσω

Συνολικά θα ήθελα να θέσω στο συμβούλιο τη χαώδη κατάσταση σχετικά με τις απαλλοτριώσεις. Είναι εικόνες εγκατάλειψης, αμέλειας και προχηρότητας. Υπάρχει ανύπαρκτος προϋπολογισμός.

Προσπαθούμε να βρούμε άκρη από πέντε μη ενημερωμένες και ελλιπής σε στοιχεία λίστες που μας παραδόθηκαν για να καταλάβουμε την πρόοδο των εξαγορών, τα ακίνητα προς απόκτηση που δεν έχει ο δήμος είναι πολυάριθμα, 26 οικόπεδα, συνολικά κοντά στα 80. Η δουλειά που δεν έγινε συσσωρεύτηκε τώρα και πνίγει το έργο.

Κάνουν όλοι υπεράνθρωπες προσπάθειες. Κάνουμε σημαντική δουλειά, κάνουμε τα ραντεβού. Μέχρι τώρα πετύχαμε συμβιβασμούς με 12, τα υπόλοιπα αναμένουμε την εκτίμηση.

Κλείνω με την ομάδα έργου, που είναι οκτώ άτομα, επικεφαλής εγώ και όλοι οι υπεύθυνοι από τις υπηρεσίες. Στην ομάδα έργου θα προστεθούν και οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι.

Είναι προφανές πως είναι ένα έργο εμβληματικό. Για πρώτη φορά δημοτική αρχή καλείται να κάνει. Είναι πολύ σημαντικό ότι έγινε προεργασία, έχουν εξασφαλιστεί χρήματα και είμαστε σε αυτή την θέση τώρα. Έχουμε κάνει 100 μέτρα και είναι μπροστά υπάρχει μαραθώνιος που πρέπει να βγάλουμε με σπριντ.

Το έργο δεν είχε σφυγμό, δεν μπορούσαμε να εκκινήσουμε τίποτα. Για αυτό και μίλησα για ανάταξη όμως οφείλω να πω ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια, δέκα παρεμβάσεις, έχουμε ανατάξει το έργο για αυτό και δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες.

Δεν με ενδιαφέρει να μπω σε αναλύσεις. Τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Να μην υπάρχει πηγή καθυστέρησης. Έχουμε αυτά που πρέπει για να παραδώσουμε στις Αθηναίες και Αθηναίους αλλά και όλους τους Έλληνες το νέο γήπεδο-κόσμημα.

Σε επόμενο Δ.Σ., όταν ανασάνουμε λίγο, όταν μπούμε στο εργοτάξιο, θα μιλήσουμε για το νέο τοπόσημο και πως θα είναι ο νέος Ελαιώνας και πως θα αποκτήσει νέα προοπτική η περιοχή και πολλά ακόμα πράγματα”.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας