Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκησηΔήμοιΣτον «αέρα» η ανακύκλωση στην Κρήτη

Στον «αέρα» η ανακύκλωση στην Κρήτη

Η σύμβαση ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο ωστόσο σιωπηρά δόθηκε μια παράταση που όμως λήγει στις 31 Ιουνίου
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα προγράμματα αποκομιδής Απορριμμάτων εκείνο της Ανακύκλωσης κρέμεται σε μια “κλωστή”, καθώς αν δεν δοθεί λύση από την κυβέρνηση, τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών – τα ΚΔΑΥ – κινδυνεύουν με λουκέτο σε τρεις μήνες από σήμερα οπότε και λήγουν οι σχετικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, η ΕΕΑ (Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης) και ο Δήμος Ηρακλείου είχαν υπογράψει το 2004 τη σχετική σύμβαση για να «τρέξει» το σχετικό πρόγραμμα Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο το οποίο και έκανε με προβλήματα, αλλά με επιτυχία είναι αλήθεια όλο αυτό το διάστημα, μέσω της παραχώρησης σε ιδιώτη εργολάβο της λειτουργίας της μονάδας που υπάρχει στην Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου.

Η σύμβαση ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, ωστόσο σιωπηρά δόθηκε μια παράταση που όμως λήγει στις 31 Ιουνίου, παρά το γεγονός πως ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Αλέξης Καλοκαιρινός πρόσφατα είχε ζητήσει παράταση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ ως το τέλος της χρονιάς.

Παράταση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα, το διάστημα μέχρι την 31/6 δεν είναι μακριά, και η πολιτεία ζητά από τους δήμους να αναλάβουν εκείνες το κόστος λειτουργίας των ΚΔΑΥ, όμως καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως δεν μπορεί κανένας Δήμος στη χώρα με τα ισχνά οικονομικά να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος υπό τις παρούσες συνθήκες!

Για παράδειγμα το Ηράκλειο για να μπορέσει να αναλάβει το κόστος του εργοστασίου θα πρέπει να δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ και αφού εκσυγχρονίσει το πεπαλαιωμένο εργοστάσιο και να μπει παράλληλα και στην εμπορία προϊόντων που προέρχονται από ανακύκλωση όπως κάνει σήμερα ο ιδιώτης εργολάβος. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου τι θα συμβεί αν η ΕΕΑ προχωρήσει στην ειλημμένη απόφαση της για αποχώρηση από τα ΚΔΑΥ όλης της χώρας που θα φέρουν ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην υπόθεση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα!

Γι’ αυτό το σκοπό βρέθηκε από το πρωί σήμερα στην Αθήνα ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος συναντήθηκε με το Διευθύντοντα Σύμβουλο της ΕΕΑ κ. Ραζή αλλά και το ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γραφάκο, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έρχεται το καλοκαίρι.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας