Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκησηΔήμοιΜώραλης: Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση 

Μώραλης: Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση 

«Έχουμε μια δυσκολία, με κυβερνητικές αποφάσεις που δυσκολεύουν στην υλοποίηση του έργου μας»

 

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξαπέλυσε επίθεση προς την Κυβέρνηση για την «ασφυξία» στην τοπική αυτοδιοίκηση, μιλώντας με παραδείγματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πειραιά, ενώ αναφέρθηκε σε ενέργειες που έχει κάνει (ή θα κάνει) η δημοτική Αρχή γύρω από τα ασφαλιστικά των συμβασιούχων, τον ΑΣΕΠ, τον Χαρδαλιά και την ΚΕΔΕ…

Όπως είπε:
«Έχουμε μια δυσκολία, με κυβερνητικές αποφάσεις που δυσκολεύουν στην υλοποίηση του έργου μας. Μείωση πόρων, μεταφορά αρμοδιοτήτων. Ξέρετε, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν και καλώς αυξήθηκαν, αλλά ποιος θα καλύψει αυτή τη διαφορά; Σε εμάς τους Δήμους δεν δόθηκε τίποτα έξτρα από τους ΚΑΠ, παρά τις υποσχέσεις. Παράλληλα, έχουμε διαφωνίες για συμβάσεις εργαζομένων, προσλήψεις αλλά και πρόβλημα κατάρτισης προϋπολογισμού.

Είχαμε προγραμματίσει να πάρουμε 280 άτομα από τον ΑΣΕΠ. Δεν μπορούμε τελικά να τους προσλάβουμε όλους. Μίλησα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και είπαμε ή να έρθουν τμηματικά ή ακόμη και καθόλου, αναλόγως των εξελίξεων στα δικαστήρια με τις άλλες υποθέσεις. Για τους 211 υπάρχει μια δίκη τον Δεκέμβριο. Ίσως ζητήσουμε επίσπευση για να δούμε πώς θα πορευτούμε”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, παράλληλα αναφέρθηκε στο Τέλος Ταφής αλλά και το γεγονός ότι “το κράτος μας κόβει από παντού”: “Πάμε και σε άλλα… Τέλος Ταφής, ο ΕΔΣΝΑ ζητάει αυξήσεις. Μας έχουν διπλοκρατήσει χρήματα, περίπου 320 χιλ. από τους ΚΑΠ για 2 χρόνια και λύση δεν έχει βρεθεί.

Γενικά, υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο, με προϋπολογισμό που εξαντλείται. Και είμαστε μόλις στον 4ο μήνα του νέου έτους!

Έσοδα δεν διαφαίνονται άμεσα. Τι κάνουμε; Θα κόψουμε τα περιττά. Παράλληλα, θα κοιτάξουμε την αύξηση εσόδων μέσω ελεγχόμενης στάθμευσης, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ θα τεθούν επί τάπητος και οι εξώσεις σε μισθωτές που δεν πληρώνουν υποχρεώσεις προς το Δήμο. Παράλληλα, σκοπεύουμε να ζητήσουμε χρήματα από την Π. Αττικής. Θα έχω μια συνάντηση την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) με τον Ν. Χαρδαλιά. Μας έβαλαν αρμοδιότητα να καθαρίσουμε μεγάλους δρόμους, δίνοντάς μας μόλις 12.000 ευρώ!

Γενικότερα, το Κράτος μας κόβει από παντού. Λίγο από εδώ, λίγο παραπέρα, μας στερούν έσοδα.

Χάνουμε έσοδα από τη διαχείριση παραλιών. Ζώα συντροφιάς, έξτρα κόστος, καθαρισμός οικοπέδων ιδιωτών σε αντιπυρική περίοδο, έξτρα κόστος”, επισήμανε.

Τέλος, διευκρίνισε γιατί δεν ήταν υποψήφιος στην ΚΕΔΕ:

Δεν είμαι αισιόδοξος όμως ότι θα λυθούν άμεσα αυτά…

Νιώθω ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί το πρόβλημα που δημιουργείται στην αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει μια νοοτροπία ακραίας ασφυκτικής πολιτικής προς τους Δημάρχους.

Εγώ προσωπικά, δεν ασχολήθηκα ποτέ με τα κεντρικά όργανα της αυτοδιοίκησης, επειδή νιώθω ότι αυτά “ελέγχονται” ανά περίοδο από τις κυβερνήσεις και δεν διεκδικούν όσα πρέπει. Προσωπική μου άποψη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε και να διεκδικούμε», κατέληξε.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ 9:10’

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας