Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκησηΠεριφέρειεςΠοιο μοντέλο ανάπτυξης προτείνεται για Θεσσαλία- Μαγνησία μετά τις πλημμύρες

Ποιο μοντέλο ανάπτυξης προτείνεται για Θεσσαλία- Μαγνησία μετά τις πλημμύρες

Τι ανέφερε ο Κ. Παπαδημητρίου πρόεδρος Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

 

Για το νέο μοντέλο σχετικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο που προτείνουν πέντε φορείς επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Κώστας Παπαδημητρίου πρόεδρος Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Οι φορείς τονίζουν ότι η «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία δεν μπορεί να βασιστεί στο σημερινό «κυρίαρχο, αλλά παρωχημένο πλέον» μοντέλο διακυβέρνησης, ούτε επίσης «να ταυτίζεται με επιστροφή στο παλιό αναπτυξιακό ή οργανωσιακό πρότυπο ως μια απλή “αποκατάσταση” των ζημιών και της επαναφοράς στην πρότερη κατάσταση».
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το διοικητικό μοντέλο που προτείνεται, είναι πέραν του αναπτυξιακού μοντέλου που θα πρέπει να σχηματιστεί και η τοπική κοινωνία πρέπει να συμβάλει με ιδέες – προτάσεις, για να διαμορφώσει το όραμά της για το μέλλον.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, δεν θα μπορούσε παρά να λαμβάνει υπόψη της την κατάσταση της κοινωνίας και στους πέντε φορείς που συμμετέχουν, είναι και το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που έχει να κάνει με θέματα κοινωνικής συνοχής και αφορά στη στήριξή της στη Θεσσαλία.
«Συνεχίζουμε μετά το σχέδιο που δώσαμε στα τέλη Νοέμβρη και στο Διοικητικό Επιμελητήριο υπάρχουν δύο υποεπιτροπές που μελετούν ευρύτερα τα θέματα και σκοπεύουμε μέσα στον Μάρτη να έχουμε κάτι ακόμη πιο εμπλουτισμένο να παρουσιάσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του φορέα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί ο βασικός άξονας και το διοικητικό μοντέλο που προτείνεται, γιατί πέραν του αναπτυξιακού μοντέλου που θα πρέπει να σχηματιστεί και η τοπική κοινωνία πρέπει να συμβάλει με ιδέες -προτάσεις, για να διαμορφώσει το όραμά της για το μέλλον, το οποίοι οι διάφοροι φορείς θα έρθουν να το μετουσιώσουν σε πράξη και καθοριστική σημασία έχει ποιο θα είναι το μοντέλο Διοίκησης που θα υιοθετηθεί ώστε όλα αυτά να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

Ο ίδιος είπε ότι οι φορείς πρότειναν και στο συνέδριο παρουσιάστηκε το μοντέλο ενός ειδικού φορέα – οργανισμού, που θα είναι στο πρότυπο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, που θα έχει σημαντικές εξουσίες και ευρεία κοινωνική νομιμοποίηση, με συμμετοχή των φορέων στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, κάτι που απαντάει στο ζήτημα ποιός είναι ο ρόλος της Περιφέρειας.
Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας πρέπει να είναι καθοριστικός και στο συνέδριο ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας εξέφρασε προβληματισμούς γιατί δεν έβλεπε την Περιφέρεια στα κυβερνητικά σχέδια που εκπονούνται.
«Επιπλέον ο Οργανισμός αυτός θα πρέπει να έχει ευρείς εξουσίες, ώστε να συντονίζουν όλους, τους πολιτικούς και στρατιωτικούς φορείς της περιοχής, να μπορούν να τον συνδράμουν ιδιώτες και να δέχεται την εθελοντική προσφορά των φορέων των κοινωνίας των πολιτών και να μπορεί να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της περιφέρειας που έχει πληγεί τόσο βαριά», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι ο Οργανισμός, αφού θα αντλεί πόρους και θα κινητοποιεί δυνάμεις, θα πρέπει και να λογοδοτεί στην ελληνική κοινωνία και στη Βουλή των Ελλήνων, μια και θα είναι ένας κρατικός φορέας.
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι ο συγκεκριμένος φορέας θα λειτουργεί στα πρότυπα του «Αθήνα 2004», δεν θα είναι ανεξάρτητος αλλά ένας ξεχωριστός φορέας, ο οποίος θα κινείται σε διοικητικό επίπεδο, μεταξύ των υπουργείων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να κινητοποιεί και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Περιφέρεια, η οποία δεν έχει ιεραρχική σχέση με τους Δήμους της Θεσσαλίας και μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο μόνο ως συντονιστής και υπό ορισμένες συνθήκες.

Επίσης, είπε ότι ο φορέας θα κινητοποιήσει όλους τους φορείς τεχνολογίας, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή άλλα Πανεπιστήμια της χώρας που έχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία στη διαχείριση των ροών υδάτων που κατεβαίνουν από τα βουνά, που συνιστά το βασικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, με περιορισμό τους και αξιοποίησή τους προς όφελος του κάμπου.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι υπόψη της κυβέρνησης έχει τεθεί το αρχικό σχέδιο που εκπονήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και μόλις ολοκληρωθεί το πληρέστερο, ως πρόταση, θα τεθεί προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας