Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκησηΠεριφέρειεςΘεσσαλία: Ένα δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών

Θεσσαλία: Ένα δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών

Ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα, ανεβαίνει η στάθμη του νερού.

 

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία στη Θεσσαλία.

Το κόστος των αποζημιώσεων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ για την ενίσχυση του αποθεματικού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αναζητούνται νέες πηγές εσόδων και μελετάται η θέσπιση ειδικού τέλους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγραφές και οι αυτοψίες στον θεσσαλικό κάμπο. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια, και έχουν ήδη καταχωρηθεί 3.330 αιτήσεις για την κρατική αρωγή.

Φόβοι για τη λίμνη Κάρλα: Εστάλη 112 σε έξι χωριά τη νύχτα

Έντονη ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.

Μάλιστα τη νύχτα εστάλη μήνυμα από το 112 σε έξι χωρία να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια αλλά και τα χωριά τους εάν κριθεί απαραίτητο.

Περισσότερα από 200.000 ζώα νεκρά με τους κατοίκους να τα απομακρύνουν με καρότσες και φορτηγά από τα λιμνάζοντα νερά, με τη σημαντική συμβολή του στρατού. Την ίδια ώρα μετά από τόσα 24ωρα η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη, δυσοσμία αφόρητη, ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία.

Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν μέχρι στιγμής τα 130 και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, γίνεται αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το πρωί του Σαββάτου θα δοθεί το τμήμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.

Κανονικά πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στις βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Χθες το απόγευμα άνοιξε και ο δρόμος Λάρισας – Γιάννουλης.

Στο Βόλο,παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, χιλιάδες κάτοικοι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας