Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Ε.Π.ΑΘΛ.Α.: «Σωματοφύλακας» της ακεραιότητας στον αθλητισμό (vid)

Ε.Π.ΑΘΛ.Α.: «Σωματοφύλακας» της ακεραιότητας στον αθλητισμό (vid)

Ο απολογισμός των δράσεων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) για το 2022, οι στοχεύσεις της με ακόμα περισσότερα «εργαλεία» και πρωτοβουλίες για το 2023, καθώς και ο κομβικός ρόλος του αθλητικού κινήματος στον αγώνα ενάντια στη χειραγώγηση των αγώνων, παρουσιάστηκε σήμερα (7/12) σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο ΟΑΚΑ η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Τη σημασία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. στην προσπάθεια μείωσης των φαινομένων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, τον κομβικό ρόλο της πρόληψης και της ενημέρωσης καθώς και της εξάλειψης συνθηκών που λειτουργούν σαν «θερμοκήπιο ανάπτυξης» του φαινομένου (πχ οικονομική αβεβαιότητα και ανέχεια αθλητών, ατιμωρησία κ.α.) -σε συνδυασμό με την ενημέρωση και την εκπαίδευση- τόνισαν οι πρωταγωνιστές γηπέδων και στίβων.

Οι εκπρόσωποι των αθλητών/ιών επισήμαναν, μεταξύ άλλων, τον κομβικό ρόλο της πλατφόρμας. Προσθέτοντας πως ήδη στον δικό τους χώρο, σ’ επίπεδο ενημέρωσης, έχουν γίνει αρκετά και έπονται ακόμα περισσότερα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Γιάννης Μπράχος (γενικός διευθυντής Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών), Ανδρέας Γλυνιαδάκης (πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών), Παναγιώτης Πελεκούδας (γενικός γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών), Νίκος Αλβέρτης (γενικός γραμματέας Συνδέσμου Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης), Χρήστος Αφρουδάκης (Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών), Γιάννης Κωστάκης (γενικός γραμματέας Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών), Χρύσα Μπισκιτζή (ταμίας Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον μηχανισμό καταγγελιών/αναφορών αναδεικνύοντας τη σημασία της ανωνυμίας για τους καταγγέλλοντες την οποία εξασφαλίζει η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και στην εφαρμογή «Red Button».

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και σχετικό βίντεο με χρηστικές οδηγίες για την εφαρμογή, το οποίο επιμελήθηκε η Ομάδα Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών.

 

Γεραπετρίτης: Θ’ αλλάξουμε ριζικά το πρόσωπο του ελληνικού αθλητισμού

Το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αξία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αθλητική ακεραιότητα αλλά και στις αξίες του ελληνικού αθλητισμού, μετέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Χαρακτήρισε την Ελλάδα, από το 2019, «πρωτοπόρα στο συγκεκριμένο πεδίο αφού έχει καταφέρει να το αναδείξει ως ζήτημα αιχμής για το αθλητικό κίνημα». Επιπλέον, επισήμανε ότι «για πρώτη φορά βρίσκονται συντονισμένες όλες οι αρχές οι οποίες δρουν στο πεδίο της αθλητικής ακεραιότητας».

Ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάρτιση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς -και- στον αθλητικό χώρο αλλά και την ενίσχυση της ακεραιότητας. Στοιχεία τα οποία, δημιουργούν ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων που βρίσκεται πλέον στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας.

«Δεν θα σταματήσουμε εδώ και όσο βρίσκονται στην ηγεσία ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να εντάξουμε κάτω από ένα ενιαίο συντονιστικό όργανο τα τρία μεγάλα διακυβεύματα, δηλαδή το ζήτημα της αθλητικής βίας, το ζήτημα του ντόπιγκ και το ζήτημα της αθλητικής ακεραιότητας», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα προχωρήσουμε στα βήματα τα οποία θα αλλάξουν ριζικά το πρόσωπο του ελληνικού αθλητισμού, ο οποίος δεν θα στηρίζεται σε πρόσωπα και πολιτικές αλλά, πρωτίστως, σε αρχές και αξίες».

Αυγενάκης: «Μαζί θα προστατέψουμε τον αθλητισμό. Είναι στο χέρι μας και θα το πετύχουμε»

Την εκδήλωση άνοιξε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το ντόπινγκ, τη βία και τους χειραγωγημένους αγώνες σαν τις τρεις «ασθένειες» που πλήττουν τον αθλητισμό παγκοσμίως. Τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., στην προσπάθεια ανάσχεσης της έκτασης που έχουν λάβει τα στημένα και των συνεπειών που δημιουργούν.

«Εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε την παγκόσμια διάσταση αυτών των παραβατικών φαινομένων ως δικαιολογία, ώστε να μην ασχοληθούμε μαζί τους. Ξέραμε καλά ότι αν τα υποβαθμίζαμε, θα γινόμασταν συνένοχοι στην εξάπλωσή τους. Αντιθέτως λάβαμε γενναίες και κυρίως συστηματικές αποφάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κάθε φαινόμενο ξεχωριστά», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Παρέθεσε, επιγραμματικά, τις πολλαπλές ρυθμίσεις και τις σχετικές δράσεις που έχουν αλλάξει δραστικά το τοπίο στη χώρα μας και επανέφεραν την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Με αποτέλεσμα να «έχουμε την προεδρία στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, με τον πρόεδρο της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργο Μαυρωτά. Να έχουμε μέλος στην 5μελή Εκτελεστική Επιτροπή του Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών (Group of Copenhagen), την Μαρία Δημοπούλου, από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Να συμμετέχουμε στο πολύ πρόσφατα ιδρυθέν Δίκτυο Αθλητικών Εισαγγελέων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την INTERPOL, με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο. Να συμμετέχει η ΕΛ.ΑΣ. στην ειδική μονάδα της INTERPOL για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων (INTERPOL Anti Match Fixing Task Force) και να συμμετέχουμε με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων».

Καταλήγοντας είπε: «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των διεθνών εξελίξεων, ως μια ισότιμη και αξιόπιστη δύναμη. Φυσικά και υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης. Ετοιμάζουμε, π.χ., τη δημιουργία ενός μηχανισμού ειδοποιήσεων πριν τον ύποπτο προς χειραγώγηση αγώνα (pre game alerts). Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον προληπτικό ρόλο που μπορεί να προκύψει, πάντα σε συνεργασία και με τις ομοσπονδίες.

Ευχαριστώ από καρδιάς την αθλητική οικογένεια, όλα τα στελέχη και τους συνεργάτες, που συνέβαλαν για να μπορούμε σήμερα να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα όχι φοβικά, αλλά με αισιοδοξία. Διότι, ναι, υπάρχουν πολλά επόμενα βήματα. Διότι αν δεν συνεχίσουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να προσπαθούμε συλλογικά και συνεργαζόμενοι για την προστασία της ακεραιότητας του αθλητισμού, όλο αυτό το εξαιρετικό εγχείρημα δεν θα αποδώσει τα μέγιστα.

Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ότι είναι στο χέρι του καθενός από εμάς, να μην σιωπά, να μην συγκαλύπτει οποιαδήποτε πληροφορία ή ενέργεια χειραγώγησης αντιλαμβάνεται, αλλά να αναφέρει με θάρρος οποιεσδήποτε ύποπτες προσεγγίσεις. Έτσι θα έχουμε έναν αθλητισμό, στηριγμένο σε καθαρές αξίες. Μαζί θα προστατέψουμε τον αθλητισμό. Είναι στο χέρι μας και θα το πετύχουμε».

Μαυρωτάς: Με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη χάραξη πολιτικών σε διεθνές επίπεδο

Από την πλευρά του ο γγΑ, πρόεδρος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και πρόεδρος στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι για το 2022 (έως τις 30/11/22) οι αναφορές που έχουν γίνει στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α., ανέρχονται στις 63 εκ των οποίων οι 40 αφορούν στο ποδόσφαιρο, οι 10 στο μπάσκετ, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν στο καράτε και στην κωπηλασία (από τέσσερις), στο βόλεϊ (τρεις) και στην ποδηλασία (δύο).

Ειδικότερα, εκ των 63 αναφορών που διαχειρίστηκε η Ομάδα Λήψης και Αξιολόγησης καταγγελιών/αναφορών της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., συντάχθηκαν 44 πορίσματα και άλλα εννέα βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Από τα 44 πορίσματα, τα 16 προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στις αρμόδιες αρχές και 28 μπήκαν στο αρχείο.

Επιπλέον, ο κ. Μαυρωτάς, μίλησε εκτενώς για τις διεθνείς συνεργασίες και τόνισε πως η Ελλάδα με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. «είναι πάντα παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις που αφορούν τη διεθνή συνεργασία κατά της χειραγώγησης αγώνων, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και συμμετέχοντας ενεργά στη χάραξη πολιτικών».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα εννέα Μνημόνια Συνεργασίας και Συναντίληψης που έχει υπογράψει η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. με την ΕΟΕ και τις Ενώσεις Αθλητών, στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργιών σε θεσμικά ζητήματα και ανταλλαγής πληροφοριών, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Σακελλαροπούλου: Διεθνές φαινόμενο η χειραγώγηση, εγκληματικό πλέγμα πράξεων με μεγάλη επικινδυνότητα για την κοινωνία

Στις τρεις νοσολογικές οντότητες οι οποίες πλήττουν τον αθλητισμό στη χώρα μας -δηλαδή στην αθλητική βία, το ντόπιγκ και τη χειραγώγηση αγώνων- αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βιργινία Σακελλαροπούλου.

Εστιάζοντας στη χειραγώγηση των αγώνων τη χαρακτήρισε «εγκληματικό πλέγμα πράξεων με μεγάλη επικινδυνότητα για την κοινωνία, που τελείται από πολλούς και το οποίο περιέχει και άλλες πράξεις». Συμπλήρωσε πως αποτελεί διεθνές φαινόμενο, γεγονός το οποίο απαιτεί συνεργασία με αρχές και οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο.

Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε σαφές ότι τόσο η κύρωση της Σύμβασης Macolin όσο και η λειτουργία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου. Υπενθυμίζοντας πως ενώ η Σύμβαση είχε υπογραφεί από τη χώρα μας από το 2014, η κύρωσή της έλαβε χώρα πέντε χρόνια αργότερα «και άνοιξε πλέον διάπλατα το δρόμο για τη διερεύνηση των χειραγωγημένων αγώνων».

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι «το εργαλείο αυτό θα αποτελέσει ανάχωμα στην εξάπλωση του φαινομένου των χειραγωγημένων αγώνων προς όφελος της αθλητικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα».

Καραμαλάκης: Συνεχής και αμέριστη η στήριξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Την επισήμανση ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στηρίζει έμπρακτα την εθνική πρωτοβουλία για τις δράσεις της ΓΓΑ -μέσω της ενεργούς συμμετοχής στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και στις ομάδες εργασίες της- έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Καραμαλάκης.

Για τον λόγο αυτό «τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκπαιδεύονται και ευαισθητοποιούνται σε θέματα καταπολέμησης χειραγώγησης αγώνων, με τη λήψη και αξιολόγηση καταγγελιών, αναφορών και τη διερεύνηση περιστατικών ανάλογου χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έθεσε συγκεκριμένους στόχους και αναπτύσσει εξειδικευμένες δράσεις στο πλαίσιο αυτών, για την καταπολέμηση των συνδεόμενων με τον αθλητισμό φαινομένων βίας».

Ο κ. Καραμαλάκης διαβεβαίωσε «για τη συνεχή και αμέριστη στήριξή μας σε αυτή την προσπάθεια και για την επιτυχή έκβαση της παρούσας πρωτοβουλίας αλλά και την εξαγωγή γόνιμων συμπερασμάτων σχετικά με τη λήψη μέτρων και τη συνέχιση της ήδη εντατικής συνεργασίας που υπάρχει».

Αγγελούδης: Έναυσμα η ημερίδα για ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στους αθλητικούς φορείς

Στην αναγκαιότητα προστασίας του διακυβεύματος τόσο του αθλητικού όσο και του Ολυμπιακού κινήματος, αναφέρθηκε στον χαιρετισμός του ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης: «Εάν δεν υπάρχουν οι αθλητικές και Ολυμπιακές Αξίες, ποιος ο λόγος να υπάρχει το αθλητικό και το Ολυμπιακό κίνημα;» αναρωτήθηκε, εξηγώντας τη χρησιμότητα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «εκτός από τα χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθούν σήμερα σε αυτή την πολύ σημαντική ημερίδα, θα είναι και το έναυσμα οι αθλητικοί φορείς, οι αθλητικές ομοσπονδίες, όσοι εργάζονται, όσοι εθελοντές, σε αυτό το πραγματικά μεγάλο εθελοντικό κίνημα που είναι ο αθλητισμός, να μπορέσουν να συνεχίσουν όχι συμμετέχοντας μόνο και υποστηρίζοντας της Εθνική Πλατφόρμα, αλλά αναπτύσσοντας και δομώντας τέτοιες πρωτοβουλίες στους αθλητικούς φορείς που υπηρετούν».

Για τη συνδρομή των φορέων της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., μίλησαν τα μέλη της: Αλεξάνδρα Ρογκάκου (αναπληρώτρια διοικητή Εθνικής Αρχής Διαφάνειας), Δημήτρης Ντζανάτος (πρόεδρος Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων), Βασίλης Παπακώστας (διευθυντής  Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.) και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος (αθλητικός εισαγγελέας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών).

Ακόμα, παρεμβάσεις έγιναν και από:
Sophie Kwasny (επικεφαλής Διεύθυνσης Αθλητισμού Συμβουλίου της Ευρώπης)
Βαγγέλη Αλεξανδράκη (Μονάδα Πρόληψης Χειραγώγησης Αγώνων στη ΔΟΕ)
Corentin Segalen (πρόεδρος Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών, συντονιστής Εθνικής Πλατφόρμας Γαλλίας)
Vincent Ven (επικεφαλής Καταπολέμησης Προσυνεννοημένων Αγώνων στην UEFA)
Dieter Braekeveld (υπεύθυνος Εκπαίδευσης Αθλητικής Ακεραιότητας στην Interpol)

Ειδική αναφορά υπήρξε στις εκπαιδευτικές δράσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Ομάδα Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. σε εθνικές ομάδες, συλλόγους και ακαδημίες.

Κομβικές, για την πρόληψη, η ενημέρωση και εκπαίδευση

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ενημέρωσης, ως κομβικό στο θέμα της πρόληψης για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων. Ήδη δρομολογείται η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εξ αποστάσεως (e-learning) με τη δημιουργία ειδικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Για την οποία μίλησε σχετικά ο Αθανάσιος Στρίγκας, συντονιστής της ομάδας εργασίας Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.

Για τα ψηφιακά εργαλεία εκπαίδευσης σε θέματα ακεραιότητας στον αθλητισμό, τοποθετήθηκε ο Βασίλης Σταματόπουλος (ιδρυτικός εταίρος Fraudline), παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα από εκπαιδευτικές πλατφόρμες.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε και περιγράφηκε από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας Αξιολόγησης Καταγγελιών και Αναφορών της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., η διαδικασία για την ενεργοποίηση ειδοποιήσεων -από την 1/1/2023- πριν την έναρξη των αγώνων (pregame alerts), με βάση κυρίως στοιχηματικά δεδομένα. Ώστε αυτές να λειτουργούν προληπτικά/αποτρεπτικά σε ενδεχόμενη χειραγώγηση αγώνα ή επιμέρους στοιχείων αυτού.

Επιπροσθέτως, αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος ύπαρξης Υπεύθυνου Ακεραιότητας (Integrity Officer) στις ομοσπονδίες και η αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των κατευθυντήριων γραμμών της ΔΟΕ, ενάντια στη χειραγώγηση των αγώνων, στους πειθαρχικούς κανονισμούς τους. Με τους Δημήτρη Δαβάκη (Integrity Officer σε ΕΠΟ-UEFA) και Βασίλη Ντάκουρη (μέλος της Επιτροπής Ακεραιότητας ΕΟΚ) να καταθέτουν τις σχετικές απόψεις τους.

Για τους Κώδικες Δεοντολογίας που έχουν δημιουργηθεί, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και έχουν αποσταλεί στις ομοσπονδίες, μίλησε η Μαρία Κωνσταντινίδου, οικονομική επιθεωρήτρια και προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Για τη συνεργασία τους με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α., την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και τους φορείς του εξωτερικού αλλά και τις ενέργειες που κάνουν οι ίδιες οι στοιχηματικές εταιρίες, μίλησαν οι Γιώργος Δριχούτης (Trading Director ΟΠΑΠ), Ιωάννης Σπανουδάκης (Ελληνική Ένωση Εταιριών Παιγνίων στο Διαδίκτυο-HOGA) και ο Χρήστος Παναγόπουλος (Σύνδεσμος Παρόχων και Προμηθευτών Διαδικτυακών τυχερών παιγνίων-HGA).

Η Φωτεινή Καραμανλάκη, σύνδεσμος της ΕΟΕ με τη ΔΟΕ σε θέματα χειραγώγησης αγώνων, μίλησε για τον ρόλο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων.

Ομιλία υφυπουργού Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη

Παρουσίαση έργου Ε.Π.ΑΘΛ.Α. για το 2022-Γ. Μαυρωτάς

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.