Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Μουντιάλ 2022: «Χόρεψε»... τανγκό τελικού η Αργεντινή (vid)

Μουντιάλ 2022: «Χόρεψε»… τανγκό τελικού η Αργεντινή (vid)

Η Αργεντινή έγινε απόψε (13/12) η πρώτη ομάδα που «σφράγισε το εισιτήριο» για τον τελικό (18/12) του Μουντιάλ που διεξάγεται στο Κατάρ.

Νίκησε την Κροατία με 3-0, την έστειλε στον «μικρό τελικό» (17/12), και περιμένει τον αυριανό ημιτελικό για να μάθει αν θα διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο με αντίπαλο τη Γαλλία ή το Μαρόκο.

Η Κροατία προσπάθησε αλλά δεν είχε ούτε τον τρόπο, ούτε τις συγκυρίες υπέρ της για να «κοιτάξει στα μάτια» την «αλμπισελέστε». Η «χρβάτσκα» έκανε καθοριστικά λάθη σε μεσαία και αμυντική γραμμή, είχε σοβαρές αδυναμίες -και κατά διαστήματα πλήρη ανικανότητα- στη δημιουργία παιχνιδιού και ευκαιριών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ολοκλήρωσε το πρώτο 45λεπτο, χωρίς τελική στην εστία.

Η τυπικά γηπεδούχος, παρατάχθηκε στο στάδιο «Lusail Iconic» αποφασισμένη να κάνει ότι πρέπει για να υλοποιήσει το ποθητό της. Προσηλωμένη στην τακτική, με ξεκάθαρο σχέδιο αλλά και γνώση για την εφαρμογή του. Οι παίκτες της διαφύλαξαν υποδειγματικά το μηδέν παθητικό και με υπομονή αναζήτησαν και βρήκαν τον τρόπο σε αντεπιθέσεις να «εκτελέσουν» την αντίπαλό τους.

Αρχικά από την άσπρη βούλα (34′). Ο Λιβάκοβιτς ανέτρεψε τον Άλβαρες, ο Ιταλός διαιτητής, Ντανιέλε Ορσάτο, υπέδειξε την παράβαση και ο Μέσι δεν αστόχησε. Με αυτό το γκολ -«έλυσε» τα πόδια των συμπαικτών του και «έδεσε» των αντιπάλων, ενώ ταυτόχρονα- έφτασε τα 11 και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Αργεντινής, αφού ξεπέρασε τον Μπατιστούτα.

Δείχνοντας τον δρόμο για τον τελικό.

Πέντε λεπτά αργότερα, το… σύμπαν συνομώτησε για να «σφιχταγκαλιάσουν» οι Λατινοαμερικάνοι τη νίκη πρόκριση. Ο Μέσι «τσίμπισε» την μπάλα, ο Άλβαρες έφυγε στην επίθεση, ευνοήθηκε από δύο κόντρες και νίκησε τον Λιβάκοβιτς, διαμορφώνοντας το 2-0.

Ουσιαστικά η αναμέτρηση είχε κριθεί. Η Κροατία δεν έδειχνε ικανή ν’ αντιδράσει και στο 42′ λίγο έλειψε η Αργεντινή να την «τελειώσει» πριν εκπνεύσει το πρώτο ημίχρονο. Όμως, ο Λιβάκοβιτς έκανε εκπληκτική απόκρουση μετά την κεφαλιά του ΜακΆλιστερ.

Στην επανάληψη η «χρβάτσκα» έδειξε… «σημεία ζωής», πάτησε περιοχή και προσπάθησε να γίνει απειλητική αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η «αλμπισελέστε» διατηρούσε με άνεση τα κεκτημένα και αναζητούσε την ευκαιρία για να τα διευρύνει. Τη βρήκε στο 69′. Όταν ο Μέσι «χόρεψε» τον Γκβάρντιολ, την κατάλληλη στιγμή γύρισε στον Άλβαρες και αυτός (με το δεύτερό του γκολ) «σφράγισε το εισιτήριο» για τον τελικό.

Στα εναπομείναντα λεπτά, ως το τελευταίο τριπλό σφύριγμα του διαιτητή, ο αγώνας είχε πάρει διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι Κροάτες δεν μπορούσαν να «σηκώσουν κεφάλι» και οι Αργεντινοί να περιμένουν για να πανηγυρίσουν την επισημοποίηση της πρόκρισης.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Eμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα (86’ Φόιτ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ (74’ Παλάσιος), Φερνάντες, Παρέδες (62’ Λισάντρο Μαρτίνες), ΜακΆλιστερ (86’ Κορέα), Μέσι, Άλβαρες (74’ Ντιμπάλα).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (46’ Όρσιτς), Μπρόζοβιτς (50’ Πέτκοβιτς), Κόβατσιτς, Μόντριτς (81’ Μάγιερ), Πάσαλιτς (46’ Βλάσιτς), Κράμαριτς (72’ Λιβάγια), Πέρισιτς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας