Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΕνδοοικογενειακή Βία: Επιβάλλεται επιτέλους να ληφθούν μέτρα

Ενδοοικογενειακή Βία: Επιβάλλεται επιτέλους να ληφθούν μέτρα

Τους τελευταίους μήνες το αστυνομικό δελτίο κατακλύζεται από δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους τους, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις δεν διστάζουν να πυροβολήσουν μαζί με τις συντρόφους τους και τα παιδιά τους. 

Όλοι μας, κράτος και πολίτες, παρακολουθούμε την έξαρση της βίας αρκούμενοι στο να σχολιάζουμε το γεγονός και χωρίς να λαμβάνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί προκειμένου να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη βία. 

Όπως επισημαίνουν έγκριτοι ποινικολόγοι και πολύπειροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, η επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών μέσα στις οικογένειες επιβάλλουν την αναπροσαρμογή του νομικού και κατά προέκταση ποινικού πλαισίου που υφίσταται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. 

Καταρχήν, όπως επισημαίνουν, νομικοί και αστυνομικοί, θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες, που ξεκινούν με ξυλοδαρμούς και καταλήγουν με δολοφονίες των συντρόφων τους. 

Και αυτό, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες, παρά το γεγονός πως έχουν κακοποιήσει άγρια την σύντροφό τους και τα παιδιά τους, αφήνονται ελεύθεροι από την αστυνομία και τα δικαστήρια για να αποτελειώσουν το έργο τους. 

Ακόμη, επιβάλλεται να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός σε όλες του τις εκφάνσεις. 

Δικαστήρια, αστυνομία, υπουργείο Παιδείας (για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια), υπουργείο Εσωτερικών και δήμοι (για την διάθεση περισσότερων και καλύτερων χώρων όπου θα φιλοξενούνται και θα προστατεύονται κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους) σε συνεργασία με νόμιμες ΜΚΟ για να προστατέψουν τα θύματα. 

Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στον εντοπισμό της αιτίας (από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς), ώστε να «χτυπηθεί» το κακό στη ρίζα του. 

Η έξαρση της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μονάχα τις περιπτώσεις μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά δυστυχώς εντοπίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.

Ανθρωπόμορφα κτήνη χτυπούν και βιάζουν καθημερινά κορίτσια και γυναίκες, ακόμη και μέρα μεσημέρι.  

Επιτέλους, όλοι μας πρέπει να κινητοποιηθούμε γιατί η κατάσταση ξεφεύγει επικίνδυνα και το μόνο σίγουρο είναι ότι η απάθεια μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα έχει ως αποτέλεσμα την διόγκωση του και μόνο.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.