Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΟ Πολάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ιστορικός του μέλλοντος...

Ο Πολάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ιστορικός του μέλλοντος…

Ο ιστορικός του μέλλοντος που θα καταγράψει τι συνέβαινε στην πολιτική ζωή της χώρας, από τα χρόνια που άρχισε να ανεβαίνει και να γίνεται κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την πτώση και τη διάσπασή του, θα έχει να το λέει (και να το γράφει). Σπάνια συναντά κάποιος μια πολιτική προσωπικότητα που έχει φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Γιατί στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη, κάτι ενδιάμεσο δεν υπάρχει.

Ο Σφακιανός χειρουργός μπήκε δυναμικά στη ζωή μας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Με ύφος πολύ επικριτικό προς τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς αντιπάλους, κέρδισε υποστηρικτές σε μια περίοδο που ο κόσμος περνούσε δύσκολα και έψαχνε πολιτικούς ήρωες. Αδυνατώντας ωστόσο να κρατήσει μια ισορροπία, ο Πολάκης έφτασε στο σημείο να αδικήσει το εξαιρετικό έργο που έκανε ως υφυπουργός Υγείας, δίπλα στον Ανδρέα Ξανθό και να επισκιάσει και τη δουλειά που άφησε ο πολιτικός του «προϊστάμενος».

Μετά την ήττα του 2019, ο Πολάκης υπήρξε πολύ χρήσιμος για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ήταν από τα στελέχη που έψαχναν, έβρισκαν και αναδείκνυαν κακώς κείμενα της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο Πάτση. Ήταν τέτοιος όμως ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν την «επιτυχία του», που τελικά γινόταν αντιπαθής στους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούσε ερωτηματικά στους εντός.

Υπήρχε ένα σημείο καμπής για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό ήταν όταν έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο διαγραφής του από τον Τσίπρα. Ακόμα και τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκε σε Πολακικούς και αντι-Πολακικούς και σε μια απρόσμενη εξέλιξη των γεγονότων, ο Πολάκης όχι μόνο έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτέλεσε το εφαλτήριο για κοσμοϊστορικές αλλαγές.

Ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά έστρωσε τον Στέφανο Κασσελάκη στην εξουσία, αυτός που με την κριτική του φρόντιζε να απαξιώνει τους εσωκομματικούς αντιπάλους, ο έμπειρος που θα γινόταν το στήριγμα του νεοφερμένου και άπειρου αρχηγού.

Λίγους μήνες και μερικές εντάσεις αργότερα, ο Πολάκης είναι ξανά στο προσκήνιο. Λιγότερο γιατί τα ξαναβάζει ανοικτά με τους δημοσιογράφους σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δημιουργεί νέους εχθρούς, περισσότερο γιατί πλέον προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και εντός των τειχών.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά ισχύει ή όχι ότι ο Κασσελάκης του έδειξε εμμέσως ότι η πόρτα είναι ανοικτή και τα σκυλιά δεμένα, το πραγματικό ερώτημα είναι ένα: προσφέρει κάτι σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ που αγκομαχά, χάνει συνεχώς δύναμη και ψηφοφόρους και ψάχνει να βρει μια ταυτότητα, ένα στέλεχος που λειτουργεί διχαστικά στο εσωτερικό του; Έχει το περιθώριο ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να βαδίζει στα κέφια του Πολάκη;

Κι αν ναι, ποιο είναι το κέρδος του;

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας