Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΔανεικά όχι, ελληνικά ναι

Δανεικά όχι, ελληνικά ναι

Το Βρετανικό Μουσείο έχει, εδώ και λίγες ημέρες, προσωρινό, νεοδιορισθέντα διευθυντή, τον Μαρκ Τζόουνς (ο προηγούμενος απολύθηκε μετά την αποκάλυψη των κλοπών σχεδόν 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου).

Ο οποίος Τζόουνς έσπευσε να δώσει συνέντευξη στους «Times» και να αποκαλύψει τις προθέσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα οποία οι Βρετανοί συνεχίζουν να αποκαλούν ως «Ελγίνεια», δείγμα της ενοχής τους…

Τι είπε λοιπόν ο 72χρονος, που θεωρείται από τους συμπατριώτες του πολύπειρος σε αυτά τα θέματα, αλλά δεν πρόλαβε καλά καλά να καθίσει στην καρέκλα;

Δήλωσε λοιπόν πως μπορεί να φανταστεί μια συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «αμοιβαία δάνεια».

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΗΝ DIGITAL ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «GOVNEWS WEEKLY»

Ερωτώμενος αν φαντάζεται τον εαυτό του να επιβλέπει από τη θέση του διευθυντή μια συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ο Τζόουνς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στο πόστο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε: «Ναι, θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ μια σχέση μεταξύ ημών και του Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία θα περιλάμβανε αμοιβαία δάνεια. Γιατί όχι; Εχουν και εκείνοι κάποια θαυμάσια αντικείμενα».

Ο Τζόουνς συνεχίζει λοιπόν την πάγια θέση των Βρετανών: είναι δικά μας, αν θέλετε σας τα δανείζουμε για λίγα χρόνια.

Σχολιάζοντας, δε, την πρόσφατη συμφωνία που συνήψαν δύο βρετανικά μουσεία (το Βρετανικό και το V&A) και η Γκάνα για δανεισμό αντικειμένων που οι Βρετανοί είχαν λεηλατήσει από την αφρικανική χώρα τον 19ο αιώνα, ο Τζόουνς δεν αρνήθηκε ότι ένας τέτοιος διακανονισμός θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες επιστροφές.

Κοντολογίς, οι Βρετανοί με την Γκάνα θέλουν να δημιουργήσουν ένα… δεδικασμένο γιατί, αργά ή γρήγορα θα κληθούν να επιτρέψουν τα μάρμαρα.

Και είμαι βέβαιος ότι θα υπήρχε (υπερ)κομματική συναίνεση και κοινή γραμμή πλεύσης στο συγκεκριμένο θέμα αν κάθονταν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι: Δανεικά όχι, ελληνικά ναι.

Αποτελεί την κόκκινη γραμμή της χώρας μας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τίποτε λιγότερο.

Κυκλοφόρησε το 7ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVNews Weekly»! Διαβάζεται… με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας