Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΕλλάδα & Τουρκία: Είναι εφικτή η συζήτηση για ένα «σύμφωνο μη επίθεσης»;

Ελλάδα & Τουρκία: Είναι εφικτή η συζήτηση για ένα «σύμφωνο μη επίθεσης»;

Υπάρχει τελικά πιθανότητα για ένα «σύμφωνο μη επίθεσης» Ελλάδας – Τουρκίας; Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ερώτηση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο East Macedonia and Trace Forum II στην Αλεξανδρούπολη, που διοργανώνει το City Hub Events έδωσε την εξής απάντηση:

«Έγινε ένα μεγάλο βήμα, το οποίο ήταν η Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου για τις σχέσεις καλής γειτονίας και ανάπτυξης φιλίας. Για μένα, θα πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα βήμα βήμα. Δεν είμαι καθόλου των αλμάτων. Θα προτιμούσα το βάδην από την ταχύτητα. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε από το μηδέν στο 100 σε τέσσερα δευτερόλεπτα, όπως θα έκανε μια Φερράρι».

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #13

Ο Υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι σύμφωνα με την άποψη του «θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα σε μία λογική σταδιακής εμβάθυνσης. Ακόμα να σας πω, εγώ αισθάνομαι ότι είμαστε στο πεδίο εκείνο στο οποίο χτίζουμε αμοιβαία ειλικρίνεια, η οποία στο παρελθόν είχε διαρραγεί. Αισθάνομαι ότι έχουμε κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα, όχι με άλματα».

Επιπλέον για μία ακόμη φορά δήλωσε ότι «η εντολή που έχουμε λάβει οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών από τους δύο ηγέτες, τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, είναι να προχωρήσουμε, όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, στο να συζητήσουμε για τα μείζονα θέματά μας».

Πολύτιμη η ηρεμία

Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις, μετά από ένα έτος, συνεχίζουν να είναι μηδαμινές, την ώρα που η ένταση έχει ελαχιστοποιηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και πολύτιμη χαρακτηρίζεται η ηρεμία. Παρόλα αυτά, ούτε στην Αθήνα ούτε στην Άγκυρα φαίνεται να υπάρχει ετοιμότητα για την επόμενη μέρα. Ελλάδα και Τουρκία, λοιπόν, βρίσκονται μπροστά σε μία πιθανότητα εγκλωβισμού σε καθεστώς ακινησίας, με το βλέμμα στα ήρεμα νερά, αλλά και έναν κίνδυνό ορατό για έναν νέο γύρο έντασης.

Ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να απαντήσει για την περίπτωση σύναψης ενός «συμφώνου μη επίθεσης» με την Τουρκία. Παρόλα αυτά είναι κάτι το οποίο δεν απέκλεισε. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Διακήρυξης των Αθηνών ως «ένα μεγάλο βήμα». Ένα είναι βέβαιο: Ότι ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορεί να οδηγηθεί στις εξελίξεις με «φεράρι», αφού προς το παρόν κινείται με απλό βηματισμό. Και μάλιστα σε δρόμο με πολλά εμπόδια, μερικά εκ των οποίων χάνονται σε βάθος δεκαετιών.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #13

Γεραπετρίτης και Φιντάν θα κληθούν να προετοιμάσουν τον διάλογο Μητσοτάκη – Ερντογάν σε μία συνάντηση που ακόμα δεν έχει κλειδώσει πότε και πού θα γίνει, ωστόσο ακόμα βλέπουν τα όρια τους εξαιρετικά στενά. Την ίδια ώρα οι δύο πλευρές περιμένουν να γίνουν ευνοϊκές οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να σκεφτούν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος ενός διαλόγου που θα απαιτεί συμβιβασμούς. Ωστόσο, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, οι navtex, οι προεκλογικές δηλώσεις και οι «μικρές κρίσεις» θα αποτελούν τον κίνδυνο που μπορεί να ταράξει τα «ήρεμα νερά», αν και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις διπλωματών, η Τουρκία έχει επιλέξει ότι δεν θα προκαλέσει ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και διερωτάται κανείς αν μέσα σε αυτό το διάστημα μπορεί να βρεθεί κοινή γραμμή στις διαφορές, ίσως και να δοθούν λύσεις.

Δημοσιεύτηκε στο 13ο τεύχος της digital εφημερίδας GOVnews Weekly – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας