Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΕυρωεκλογές: Ανησυχητική η άνοδος της ακροδεξιάς

Ευρωεκλογές: Ανησυχητική η άνοδος της ακροδεξιάς

Μεγάλη άνοδο έχουν σημειώσει τα ακροδεξιά κόμματα όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές

Μεγάλη άνοδο έχουν σημειώσει τα ακροδεξιά κόμματα όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες ως προς τον αντίκτυπο που δημιουργούν αυτά τα κόμματα από τώρα, αλλά και για το μέλλον, καθώς μέσα στους προβληματισμούς είναι και η στάση των ευρωπαϊκών χωρών στη γεωπολιτική, ειδικά σε μια περίοδο πολέμων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη αντίστοιχα.

Έρευνες έχουν παρατηρήσει την αυξανόμενη υποστήριξη που δέχονται τα δεξιά κόμματα, τα οποία έχουν κρατήσει μια αντιπολιτευτική στάση σε θέματα που σχετίζονται με την σχέση της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Οι ακροδεξιές δυνάμεις

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ακροδεξιές δυνάμεις είναι κατανεμημένες σε δύο πολιτικές ομάδες που είναι ως επί το πλείστον αντίπαλες και απέτυχαν σε προσπάθειες που ήθελαν την ένωση τους. Η μια πλευρά είναι οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η άλλη είναι η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID).

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #15

Το ECR είναι υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ της διεύρυνσης, υπέρ του ΝΑΤΟ, ενώ η ID είναι αμφίθυμη για τη Ρωσία, αντιατλαντική και κατά της διεύρυνσης. Το ECR μετράει στις τάξεις του τους Brothers of Italy, το ακροδεξιό κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Giorgia Meloni, μαζί με το ισπανικό Vox, το λαϊκιστικό δίκαιο και δικαιοσύνη της Πολωνίας (PiS) και το γαλλικό Reconquete (εθνικιστικό πολιτικό κόμμα στη Γαλλία). Το ID αποτελείται από το Εθνικό Ράλι της Γαλλίας (RN) του οποίου το πρόσωπο είναι η Μαρίν Λεπέν, καθώς και το κόμμα της Lega της Ιταλίας, το αντιμεταναστευτικό AfD της Γερμανίας, το FPO της Αυστρίας και το Κόμμα Ελευθερίας PVV του Geert Wilders από την Ολλανδία.

Ο διαχωρισμός με την Αριστερά 

Ενώ η μη εγγεγραμμένη ομάδα του τρέχοντος κοινοβουλίου αποτελείται κυρίως από δεξιά μέλη, μια δημοσκόπηση του Euronews δείχνει ότι τα μελλοντικά μη συνδεδεμένα μέλη θα χωρίζονται ιδεολογικά σχεδόν εξίσου μεταξύ της αριστεράς (33 μέλη) και της δεξιάς (28 μέλη). Εάν τα 28 δεξιά μη συνδεδεμένα μέλη επιλέξουν να συμμετάσχουν σε κάποια από τις τρεις δεξιές φατρίες, όπως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι σκληροί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) ή το κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), θα μπορούσε να δώσει σε έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό μια μικρή πλειοψηφία 362 από τους 720 ευρωβουλευτές. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας δεξιός συνασπισμός που περιλαμβάνει την ακροδεξιά θα είχε τη δυνατότητα να αναλάβει τα ηνία στο κοινοβούλιο, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να προκύψει από την αυξανόμενη υποστήριξη που δέχονται τα ακροδεξιά κόμματα, με τα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα να αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές σε έξι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Δημοσιεύτηκε στο 15ο τεύχος της digital εφημερίδας GOVnews Weekly – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας