Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΓιατί να πας σε πρόωρες αφού... δεν έχεις αντίπαλο;

Γιατί να πας σε πρόωρες αφού… δεν έχεις αντίπαλο;

Μια το ΠΑΣΟΚ, μια ο Στέφανος Κασσελάκης, η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά πρόωρες εκλογές.

Μια το ΠΑΣΟΚ, μια ο Στέφανος Κασσελάκης, η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά πρόωρες εκλογές.

Ουτοπικό; Το λιγότερο. Ειδικά αν κρίνει κανείς τα ευρήματα των δημοσκοπικών εταιρειών που φέρνουν τη ΝΔ σε πτώση 7-10 μονάδων μεν, εν συγκρίσει με τις περσινές εθνικές εκλογές, αλλά την κεντροαριστερή αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά) ενίοτε να μη φτάνει καν το… πεσμένο ποσοστό της ΝΔ.

Άλλωστε το είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προάλλες στον ΑΝΤ1. Ρητώς και κατανοητώς: «εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές».
Η απάντηση ωστόσο, στο ίδιο ερώτημα, έχει ίδιο αποτέλεσμα αλλά από διαφορετική σκοπιά: ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, ακόμα και αν το ποσοστό που θα λάβει στις ευρωεκλογές είναι κάτω από 30%, διότι… δεν υπάρχει αντίπαλος.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #16

Τα πιο θετικά δημοσκοπικά ευρήματα του ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνουν εσχάτως πέριξ του 16%, ήτοι κοντά στο περσινό (επί Τσίπρα) ποσοστό, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ αδυνατούσε τόσο καιρό να εκμεταλλευτεί την εσωκομματική κρίση στην Κουμουνδούρου και εκτιμάται ότι θα μπει, μετά τις ευρωεκλογές, στον δικό του κυκεώνα εσωκομματικής κρίσης.

Συν τοις άλλοις, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 εδρών που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από άνετη, την ώρα που από το Εκλογοδικείο ελλοχεύει το σενάριο είτε επαναληπτικών εκλογών (μόνο στις 12 περιφέρειες που είχαν εκλέξει βουλευτή οι Σπαρτιάτες) είτε επιμερισμού των εν λόγω εδρών στα άλλα κόμματα. Και, στο δεύτερο σενάριο, η ΝΔ θα λάβει άλλες 6 έδρες φτάνοντας τις 164!

Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμαστεί η ΝΔ σε νέες κάλπες. Ακόμα και αν λάβει 38% (που τέτοια ποσοστά δεν φαίνονται στον ορίζοντα), δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει αυτοδυναμία. Και αν την λάβει, θα είναι οριακή. Γιατί να το ρισκάρει;

Και, τρίτον, τυχόν πρόωρες κάλπες, θα «επισκίαζαν» το προφίλ του πρωθυπουργού που σέβεται τις θεσμικές διαδικασίες, ως ρητώς αναφέρει από την εκλογή του, το 2019.
Εξ που και η επιμονή, κυρίως του Στέφανου Κασσελάκη, να ζητάει πρόωρες εκλογές, και ανάγεται στα όρια της κωμικότητας αλλά και είναι ουτοπικό. Εδώ που τα λέμε, δεν μπορεί να θέτεις ως στόχο στις ευρωεκλογές το 17% και ταυτόχρονα να ζητάς και να ζητάς πρόωρες…

ΥΓ. Κυκλοφορεί στην πιάτσα εδώ και λίγες ημέρες το εξής σενάριο: επαναληπτικές εκλογές για τις 12 έδρες των Σπαρτιατών παράλληλα μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό, αν και εφόσον το Εκλογοδικείο ακυρώσει τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις εκλογές του 2023 και κρίνει ότι ο μόνος, θεσμικά, τρόπος για την αναπλήρωση των εδρών τους είναι επαναληπτικές.

Εννοείται πως τυχόν τέτοιος παραλληλισμός θα… ακυρώσει εν πολλοίς την τακτική της «χαλαρής» ψήφου. Το Εκλογοδικείο όμως είναι αυτό που αποφασίζει…

Δημοσιεύτηκε στο 16ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας