Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONOpinionΧώρες της ΕΕ υπόσχονται βοήθεια στον τομέα των ηλιακών, αλλά όχι εμπορικούς...

Χώρες της ΕΕ υπόσχονται βοήθεια στον τομέα των ηλιακών, αλλά όχι εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι περισσότερες από 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ ήταν έτοιμες να υπογράψουν.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να δεσμευτούν για περισσότερη στήριξη προς τους προβληματικούς Ευρωπαίους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, ωστόσο θα αποφύγουν τους περιορισμούς στις φθηνές εισαγωγές πάνελ από την Κίνα, όπως έδειξε ένα προσχέδιο εγγράφου.

Ενώ η Ευρώπη εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες με ρυθμούς ρεκόρ, οι περισσότεροι προέρχονται από την Κίνα, και οι λίγοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πάνελ δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν, οδηγώντας ορισμένους να μειώσουν την παραγωγή ή να σχεδιάσουν μεταφορά των επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Ένα προσχέδιο «Ευρωπαϊκού Χάρτη για τον Ηλιακό Τομέα» που πρόκειται να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν περισσότερη χρηματοδότηση της ΕΕ και κρατική ενίσχυση για να υποστηρίξουν έργα κατασκευής ηλιακών συστημάτων.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι περισσότερες από 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ ήταν έτοιμες να υπογράψουν.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #17

Οι κυβερνήσεις δήλωσαν ότι θα προσθέσουν κριτήρια όπως απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας και βιωσιμότητας στους δημοπρατήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να βοηθήσουν τους τοπικούς κατασκευαστές και να εφαρμόσουν γρήγορα τους κανόνες της ΕΕ για την επιτάχυνση των αδειών για τις μονάδες παραγωγής.

Το προσχέδιο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υποστήριξη έργων και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα διασυνοριακό ευρωπαϊκό έργο κατασκευής ηλιακών συστημάτων.

Ωστόσο, απέφυγε κάθε δέσμευση σχετικά με τους δασμούς εμπορίου της ΕΕ ή τους περιορισμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ ζήτησαν προηγουμένως από την ΕΕ να εξετάσει εμπορικά μέτρα προστασίας για τις κινεζικές εισαγωγές, αλλά οι Βρυξέλλες και κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προειδοποίησαν ότι οι ευρεία περιορισμοί στον κινεζικό εφοδιασμό θα μπορούσαν να ανακόψουν την ταχεία επέκταση της καθαρής ενέργειας της Ευρώπης.

Η συντριπτική πλειονότητα των ηλιακών πάνελ και εξαρτημάτων που εγκαθίστανται στην Ευρώπη προέρχονται από την Κίνα – σε ορισμένες περιπτώσεις 95%, δείχνουν στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι εγκαταστάτες πάνελ δεν υποστηρίζουν γενικά τους περιορισμούς στις εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι στιγμής λάβει πιο στοχευμένες ενέργειες, εξετάζοντας μεμονωμένα περιστατικά κινεζικών επιδοτήσεων, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές καθαρής τεχνολογίας να ανταγωνιστούν τους ξένους προμηθευτές.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή ξεκίνησε επίσημες έρευνες για να διαπιστώσει εάν οι κινεζικές εταιρείες που συμμετέχουν σε δύο ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για την προμήθεια ηλιακών πάνελ έλαβαν αθέμιτα οφέλη από κρατικές επιδοτήσεις.

Η ΕΕ δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι θα διερευνήσει εάν οι κινεζικοί προμηθευτές ανεμογεννητριών επωφελήθηκαν αθέμιτα από επιδοτήσεις.

Οι έρευνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, αλλά η Επιτροπή τόνισε ότι η προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ίση πρόσβαση στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια, και οι ηλιακοί συλλέκτες αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Ωστόσο, η ΕΕ ανησυχεί επίσης ότι η εξάρτησή της από τις κινεζικές εισαγωγές ηλιακών πάνελ την καθιστά ευάλωτη σε πιέσεις στις τιμές και διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο νέος Ευρωπαϊκός Χάρτης για τον Ηλιακό Τομέα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη συνεχίζει να αναπτύσσει την ηλιακή ενέργεια με ταχείς ρυθμούς.

Εκεί που καταλήγουμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε δύσκολη θέση όσον αφορά τους ηλιακούς συλλέκτες. Από τη μία πλευρά, θέλει να στηρίξει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους φιλόδοξους στόχους της για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο νέος Ευρωπαϊκός Χάρτης για τον Ηλιακό Τομέα αποτελεί μια προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων. Μένει να αποδειχθεί εάν θα επιτύχει στους στόχους του.

Δημοσιεύτηκε στο 17ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας