Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΣαν σήμερα: Στίβεν Σόντερς, το τελευταίο φονικό χτύπημα της 17 Νοέμβρη

Σαν σήμερα: Στίβεν Σόντερς, το τελευταίο φονικό χτύπημα της 17 Νοέμβρη

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, η 17 Νοέμβρη «χτυπά» για τελευταία φορά πριν την εξάρθρωσή της δύο χρόνια αργότερα με φονικό αποτέλεσμα, εκτελώντας τον 53χρονο Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Ο Στίβεν Σόντερς (αγγλικά: Stephen Saunders, 26 Ιουλίου 1947 – 8 Ιουνίου 2000) ήταν Άγγλος στρατιωτικός και διπλωμάτης, θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στην Αθήνα.

Έλαβε τον βαθμό του ταξιάρχου και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.

Στις 8 Ιουνίου 2000 στο Ψυχικό δύο μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, πάνω σε μια μοτοσικλέτα, πλησίασαν το αυτοκίνητο του Σόντερς και τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές πλήττοντας την κοιλιακή χώρα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου χειρουργήθηκε χωρίς να καταφέρει να επιβιώσει.

Υπήρξε το τελευταίο θύμα μέχρι την εξάρθρωση της οργάνωσης το 2002. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, τονίζοντας ότι προχώρησε στο χτύπημα λόγω του ρόλου του Βρετανού στρατιωτικού στο Κόσοβο, καθώς και λόγω της αγγλικής πολιτικής κατά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Το σχολείο της “Αγίας Αικατερίνης” της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, απονέμει βραβείο αριστείας σε μαθητές του σχολείου προς τιμήν του διπλωμάτη με την ονομασία “Stephen Saunders Award for Good Citizenship”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας