Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήPRESS ! ONΣαν σήμεραΣαν σήμερα: Σολωμός Σολωμού, «όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο...

Σαν σήμερα: Σολωμός Σολωμού, «όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη…»

Στις 14 Αυγούστου του 1996, ημέρα της κηδείας του δολοφονημένου από τους Γκρίζους Λύκους ξαδέρφου του, Τάσου Ισαάκ, αλλά και θλιβερή επέτειος του «Αττίλα ΙΙ», ο Κύπριος αγωνιστής Σολωμός Σολωμού εφορμά για να κατεβάσει την τουρκική σημαία από το συνοριακό φυλάκιο της Δερύνειας, εκτελείται εν ψυχρώ από ελεύθερους σκοπευτές και περνάει στην Ιστορία των ηρώων...

Ο Σολωμός Σολωμού (Αμμόχωστος, 1970- Δερύνεια Αμμοχώστου, 14 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος ο οποίος δολοφονήθηκε από Τούρκο έποικο υπουργό του ψευδοκράτους, την ημέρα της κηδείας του δολοφονηθέντος εξαδέρφου του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Την ημέρα της κηδείας του Tάσου Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Αμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στον χώρο της δολοφονίας του Tάσου Ισαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές, από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο, τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν βολές προς τους διαδηλωτές. Οι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. Η σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης, αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Τούρκων στο χώρο του επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών δυνάμεων. Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισε τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Κανένας από τους δράστες δε συνελήφθη.

Σήμερα, στην Αξό Ρεθύμνου, έχει δημιουργηθεί μνημείο προς τιμήν του Σολωμού, το οποίο αποτελεί αναπαράσταση της στιγμής που προσπάθησε να κατεβάσει την σημαία, ενώ ήταν σκαρφαλωμένος στον ιστό.

Ο Άρης Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 2007 έδωσε έναν φιλικό αγώνα με το ΑΠΟΕΛ προς τιμή του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού καθώς βρισκόταν και ο πατέρας του Σολωμού και βραβεύθηκε και από τους δύο συλλόγους και για τους δύο ήρωες του έθνους μας.

Επιπλέον, πολλοί τραγουδιστές αφιέρωσαν τραγούδια στη μνήμη του Σολωμού, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος το Πάντα Γελαστοί και ο Διονύσης Σαββόπουλος το Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, ένα τραγούδι το οποίο υπήρχε από παλαιότερα. Παράλληλα, ο Στέλιος Ρόκκος έγραψε τη μουσική του τραγουδιού Για τον Σολωμό Σολωμού, ενώ τέλος, ο Νότης Σφακιανάκης τραγούδησε το Ήταν Τρελός, χρηματοδοτώντας και την δημιουργία ενός μνημείου στην Κύπρο, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί.

Επίσης, πλήθος οδών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου φέρουν το όνομά του, συχνά μαζί με εκείνο του Τάσου Ισαάκ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας