Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΒάνα Μπάρμπα: «Δεν αντέχω να είμαι σε ένα χώρο γεμάτο… φίδια»

Βάνα Μπάρμπα: «Δεν αντέχω να είμαι σε ένα χώρο γεμάτο… φίδια»

«Άνθρωπο χορτάτο μην τον φοβάσαι», λέγανε οι γιαγιάδες μας πριν από δεκαετίες στα χωριά της πατρίδας μας και είχαν μάλλον, δίκιο.

Ένας από αυτούς, είναι η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα, η οποία έχει πολλαπλώς ταράξει τα «λιμνάζοντα» νερά του θεάτρου, της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, αλλά και της πολιτικής.

Σε μια συνέντευξη «χείμαρρο»,που αναμένεται να συζητηθεί, τόσο στον καλλιτεχνικό, όσο και στον πολιτικό χώρο, η κα. Μπάρμπα, αναφέρθηκε, χωρίς ενδοιασμούς, στα κακώς κείμενα που «συνάντησε» τέσσερα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλώντας για «τριαντάφυλλα, αλλά και τσουκνίδες» που υπάρχουν στον χώρο.

Παράλληλα, αναφέρεται στο ενδεχόμενο να «κατέβει» υποψήφια στις επικείμενες εθνικές εκλογές και για την εμπειρία της, όταν αποφάσισε να είναι υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, μιλά για τα όσα αποκαλύπτονται στον καλλιτεχνικό χώρο, αναφορικά με σεξιστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές γνωστών πρωταγωνιστών. 

 

-Περάσατε από την τοπική αυτοδιοίκηση και πήρατε μια καλή γεύση, έστω και σε τοπικό επίπεδο, της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Ποιες είναι οι εμπειρίες που αποκομίσατε; 

 

Βάνα Μπάρμπα:Ήμουν τομεάρχης Πολιτισμού στον δήμο Γλυφάδας για τέσσερα χρόνια και ασχολήθηκα με το κομμάτι των φεστιβάλ, της κοινωνικής πρόνοιας κτλ. Ήταν μεγάλο σχολείο για εμένα,έμαθα πολλά.

Η αναβάθμιση του δήμου Γλυφάδας οφείλεται στον δήμαρχο, είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και τον αγαπά πολύ ο κόσμος.

Εμείς είχαμε αναλάβει τα φεστιβάλ για την ψυχαγωγία του κόσμου. Επίσης, όταν είχαν πρωτοέρθει οι μετανάστες προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε, ειδικά τα παιδιά.

Αναφορικά με τις εμπειρίες ήταν πολλές και ωραίες και άσχημες…

 

 

-Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένη;

 

Βάνα Μπάρμπα: Είναι σαν ένα κήπο. Υπάρχουν τριαντάφυλλα, υπάρχουν γιασεμιά, αλλά υπάρχουν και οι τσουκνίδες, υπάρχουν και τα λουλούδια που τα μυρίζεις και λιποθυμάς. 

Το ίδιο είναι και στην πολιτική, γνώρισα ανθρώπους εξαιρετικούς και γνώρισα ανθρώπους που ήταν δουλικοί των εξαιρετικών. Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με 10 ανθρώπους εξαιρετικούς και άλλους πολλαπλάσιους που είναι οι … τσουκνίδες.

 

 

-Πως πιστεύετε πως δημιουργούνται οι «τσουκνίδες»;

 

Βάνα Μπάρμπα: Πιστεύω ότι αυτές τις τσουκνίδες, τις δημιουργεί το πολιτικό σύστημα, τις προωθεί και τις υποστηρίζει.

Για παράδειγμα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και δεν πληρώνονται και υπάρχουν και άλλοι που θησαυρίζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.

Τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάντα πολύ λίγα. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν παίρνουν τα χρήματα για τον κόπο και τις ώρες που εργάζονται.

Αντίθετα τα χρήματα κάτω από το τραπέζι πάντοτε ήταν πολλά.

Το κάτω από το τραπέζι στην πολιτική είναι τεράστιο παιχνίδι…

 

-Για αυτόν τον λόγο είπατε μετά την  συνάντηση που είχατε με τον πρωθυπουργό, ότι δεν θέλετε να κατέβετε υποψήφια στις εθνικές εκλογές;

 

Βάνα Μπάρμπα: Ναι, δεν θέλω να ανακατευτώ με την πολιτική με αυτόν τον τρόπο,δεν αλλάζει κάτι στην πατρίδα μας.

Σέβομαι πάρα πολύ την μεταρρυθμιστική σκέψη της ΝΔ, εκτιμώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη,τον ευχαριστώ πάρα πολύ που μας δέχθηκε και μας άκουσε.Νομίζω πως μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς να εμπλακούμε στο πολιτικό γίγνεσθαι,θα ήταν τρομερά ψυχοφθόρο για εμένα.

Κατέβηκα με το ΠΑΣΟΚ στα μέρη μου τα Γιάννενα και δεν υπήρχε καμία ομάδα, ο ένας προσπαθούσε να φάει τον άλλο. Είναι τραγικό  αυτό που γίνεται…

 

 

-Αυτά που μου λέτε, προφανώς, τα είπατε και στον πρωθυπουργό. Τι σας απάντησε;

 

Βάνα Μπάρμπα: Ο πρωθυπουργός είναι ένας πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος, τα γνωρίζει, ξέρει πως παίζεται όλο το παιχνίδι,αλίμονο…

Απλά εγώ προσπαθώ να είμαι χρήσιμη, διαθέτω την εμπειρία από τα φεστιβάλ που διοργάνωνα στον δήμο Γλυφάδας, έχω την εμπειρία από το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τόσα χρόνια, είναι ένα κομμάτι που το γνωρίζω.

Και γι’ αυτό θέλω να προσφέρω στον απόδημο ελληνισμό.

 

 

-Προσπάθησε ο πρωθυπουργός να σας μεταπείσει, σας πρότεινε να ενταχθείτε στην κεντροδεξιά παράταξη της ΝΔ;

 

Βάνα Μπάρμπα: Θα ήταν πολύ φτηνό σας σκέψη για να κάνει κάτι τέτοιο, δεν το έκανε…

Συμφωνήσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην παρούσα φάση να δουλέψουμε για τον ελληνισμό,τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Έχουν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι την γέφυρα, την ένωση με την πατρίδα.

Αυτό που συμφωνήσαμε είναι κάτι πιο μεγάλο από τα μικροπολιτικά παιχνίδια, του ποιος θα πάει στο ένα κόμμα και ποιος θα πάει στο άλλο κόμμα…

Και αυτός είναι προβληματισμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν.

 

 

-Από πού συμπεράνατε ότι ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος, σας το είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησής σας; 

 

Βάνα Μπάρμπα: Υπάρχει η γλώσσα του σώματος. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και είναι πολύ ψυχοφθόρο να βρίσκεσαι στο τιμόνι της χώρας. Όταν βλέπεις πως υπάρχει ένας διαρκής κίνδυνος απειλής από τους γείτονες, που μιλάνε συνεχώς για πόλεμο, όταν υπάρχει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια.

 

-Πως βλέπετε την μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

 

Βάνα Μπάρμπα: Μέχρι σήμερα έχει κρατήσει το τιμόνι της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλη αξιοπρέπεια.

Τα πήγε πολύ καλά μέσα σε αυτήν την λαίλαπα και η ΝΔ είναι ένα κόμμα που είναι δομημένο σωστά.

Η πατρίδα αυτή την στιγμή χρειάζεται σταθερές βάσεις. Θέλει δύναμη για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει την επόμενη τετραετία. Είναι πολύ δύσκολα αυτά που έρχονται…

 

 

-Θεωρείτε ότι την επόμενη τετραετία πρέπει να είναι στην διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

 

Βάνα Μπάρμπα: Θα έλεγα ναι. Έχει πραγματοποιήσει έργο και έχει βγάλει την χώρα αλώβητη από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, έχει ένα πολύ καλό επιτελείο υπουργών.

 

-Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν, θεωρείτε πως ο τόπος χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση;

 

Βάνα Μπάρμπα: Καταρχάς, θα πρέπει να έχουμε τους επόμενους μήνες μια σταθερή κυβέρνηση για να περάσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και να είμαστε αλληλέγγυοι, όπως παλιά. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η Βυζαντινή ίντριγκα. Υπάρχουν άξιοι άνθρωποι μέσα σε κάθε πολιτικό χώρο.

 

 

-Επομένως, συγκυβέρνηση ή αυτοδυναμία στις επικείμενες εθνικές εκλογές;

 

Βάνα Μπάρμπα: Θα έλεγα αυτοδυναμία,έστω και αν χρειαστούν και διπλές κάλπες.      

 

-Για να επανέλθουμε στο θέμα που συζητήσατε με τον πρωθυπουργό, ποιες είναι οι σκέψεις σας για τον απόδημο ελληνισμό και πως σκοπεύετε να τις υλοποιήσετε;

 

Βάνα Μπάρμπα: Στόχος μου είναινα μπορέσουν οι απόδημοι Έλληνες να έχουν μια επαφή με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και με το αρχαίο θέατρο. Σήμερα έχουμε εξαιρετικές παραστάσεις με εξαιρετικούς ηθοποιούς.

 

 

-Υπήρξε κάποια συμφωνία για τα «βήματα» που θα πραγματοποιήσετε;

 

Βάνα Μπάρμπα: Θέλω να κάνω πρώτα μια συζήτηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Καστανιώτη,που είναι αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού και είναι εξαιρετικός. Οι προτάσεις μας,μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση στο εξωτερικό θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών με την συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από το Καστελόριζο και να πάμε σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες.

 

 

-Τόσα χρόνια ηθοποιός, δεν θα θέλατε κάποια θέση στο υπουργείο Πολιτισμού για να υλοποιήσετε τους στόχους σας, δεν σας το πρότεινε ο πρωθυπουργός;

 

Βάνα Μπάρμπα:Θα το πω ευθέως. Δεν θέλω να δουλέψω στο υπουργείο Πολιτισμού. Προτιμώ στο υπουργείο Εξωτερικών, για να δουλέψω για τους Έλληνες που είναι εκτός Ελλάδας.

Εάν επιχειρήσω να κάνω κάτι εντός Ελλάδας θα έχω μεγάλο πόλεμο… Τα έχω δει όλα αυτά… Εκτός Ελλάδας οι άνθρωποι είναι πιο αθώοι, πιο αληθινοί…

Δεν αντέχω να είμαι εντός Ελλάδας, σε ένα χώρο, σε ένα κάθισμα γεμάτο φίδια!

 

-Θέλετε να πείτε ότι είναι γεμάτη φίδια, η πολιτική ζωή στη χώρα μας;

 

Βάνα Μπάρμπα: Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πολιτική στην χώρα μας. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος πολύ μέτριος, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις.Εγώ απλά, αγαπώ την πατρίδα μου και θέλω να προσφέρω ότι μπορώ, δεν θέλω κάποια θέση…

Στα 56 μου χρόνια θέλω να προσφέρω στην πατρίδα ότι μπορώ.

 

 

-Εκτός των άλλων, μου κάνει εντύπωση που λέτε την ηλικία σας χωρίς ενδοιασμό, πράγμα σπάνιο για γυναίκα ηθοποιό και γενικά καλλιτέχνη στην χώρα μας…

 

Βάνα Μπάρμπα: Σωτήρη, ο άνθρωπος που είναι χορτάτος δεν φοβάται τον χρόνο. Καιαυτό θα ήθελα να δω και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Θα ήθελα να δω ανθρώπους χορτάτους, που δεν φοβούνται τον χρόνο για το καλό των παιδιών μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Να μην μπαίνει ο καθένας στην πολιτική για να βολευτεί…

 

 

-Ποια κυβέρνηση θεωρείτε πως μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τα περισσότερα στην χώρα μας αναφορικά με την ανάδειξη του πολιτισμού;

 

Βάνα Μπάρμπα: Φυσικά, η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και η ΝΔ, όμως, με την Ντόρα Μπακογιάννη όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, προσέφερε στον ελληνισμό και στο κομμάτι των αποδήμων. Όπως και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά…

 

-Θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολο να είναι κάποιος ηθοποιός ή πολιτικός;

 

Βάνα Μπάρμπα: Και οι δύο εκτίθενται, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να παραμένει κάποιος στην δόξα και να είναι έντιμος.

 

 

-Αναφερθήκατε στην εντιμότητα. Θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο για τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια στον καλλιτεχνικό χώρο και συγκεκριμένα, για σεξουαλικές κακοποιήσεις και μπούλιγνκ που γίνονταν από γνωστούς ηθοποιούς που όλοι αγαπήσαμε…

 

Βάνα Μπάρμπα: Ήμουνα από τις πρώτες που είχα το θάρρος της γνώμης μου και δέχθηκα επιθέσεις. Δεν πειράζει, όμως, τα έχω συνηθίσει αυτά.

Δεν ακολουθώ τις μόδες τις Αμερικάνικες. Πιστεύω πως πρέπει να κρατάμε την πατρίδα και το έθνος διαφορετικά και ξεχωριστά. Δεν είμαι υπέρ της Αμερικανοποίησης των πάντων. Δεν είμαι υπέρ των Me too και όλων αυτών.

Τα πάντα θα τα κρίνει η δικαιοσύνη. Τα Media είναι πολύ σκληρά…

 

 

-Σας έχει τύχει εσάς κάποιο περιστατικό παρενόχλησης;

 

Βάνα Μπάρμπα: Όχι δεν μου έχει τύχει. Η εποχή που ζούσαμε εμείς ήταν πιο αγνή.

 

-Δεν μπορεί, όμως, τόσα χρόνια να μην έχετε ακούσει κάτι;

 

Βάνα Μπάρμπα: Πάντα υπήρχαν και ακούγαμε, αλλά δεν μπορεί να γίνονται τηλεοπτικές δίκες από το πρωί μέχρι το βράδυ.Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να λέει την γνώμη του για κάτι και μετά να φοβάται να βγει από το σπίτι του. Αυτά είναι τραγικά πράγματα.

Θα περάσουμε σε ένα φασισμό απίστευτο πλέον. Το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και την καλή και την κακή.

Εγώ πιστεύω ότι ζούμε την εποχή της απομόνωσης και του κανιβαλισμού…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.