Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Η Εύα Καϊλή επέλεξε εκδήλωση του Άδωνη και όχι του Ανδρουλάκη»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλά αποκλειστικά στο GOV NEWS για την υπόθεση της Εύας Καϊλή, τις παρακολουθήσεις, τις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική «γραμμή» που θα ακολουθήσει το Κίνημα και την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική πείρα, καθώς εκλέγεται αδιαλείπτως με το Κίνημα Aλλαγής από το 2009. Μάλιστα το 2015 διεκδίκησε την προεδρία του κόμματος λαμβάνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο 22,97% στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, στην συνέντευξή του στο GOV NEWS, υπογράμμισε με έμφαση ότι «τον τελευταίο καιρό η κα Καϊλή είχε αποκλίνει από το ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της είχε κάνει γνωστό ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφια με το κόμμα μας».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, τόνισε ότι «η κυβέρνηση μπορεί να παραδέχτηκε το λάθος της αλλά δεν ενημέρωσε ποτέ τον ελληνικό λαό για το λόγο της παρακολούθησης. Πλέον όλοι είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπήρξε ποτέ λόγος παρακολούθησης, η «επισύνδεση» έγινε για προφανείς λόγους κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών μας διαδικασιών».

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «δεν θα βοηθήσει τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα να αναλάβουν την Πρωθυπουργία ξανά, αν οι πολίτες δεν τους δώσουν αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτόνομη πορεία».

 

 

Τα όσα αποκαλύπτονται γύρω από την δράση της κα. Εύας Καϊλή προκαλούν «τριγμούς» τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης η κα Καϊλή αποτελούσε το «Δούρειο ίππο» της ΝΔ. Τον τελευταίο καιρό η κα. Καϊλή είχε αποκλίνει από το ΠΑΣΟΚ. Αρχικά, όταν ο κ. Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τότε η κα. Καϊλή υποστήριζε τα ίδια με το Μαξίμου. Έλεγε δηλαδή ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται παντού και ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο μοναδικός που παρακολουθούνταν. Δεύτερον, όταν επρόκειτο να γίνει η συζήτηση της επιτροπής PEGA αυτοί που αντιδρούσαν, ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και η κα Καϊλή. Στη ΔΕΘ επέλεξε να πάει στην εκδήλωση με τον κ. Α. Γεωργιάδη και όχι στην συγκέντρωση του κ. Ανδρουλάκη. Τέλος, όταν η κα Καϊλή υποστήριξε στο Ευρωκοινοβούλιο το Κατάρ και τις εργασιακές σχέσεις εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης είπε δημόσια ότι οι θέσεις που εξέφρασε η Ευρωβουλευτής δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της είχε κάνει γνωστό ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφια με το κόμμα μας.

Όταν έγινε γνωστή η υπόθεση διαφθοράς της κα Καϊλή, διαγράφτηκε από το κόμμα αυτοστιγμεί, δεν υπήρχαν δεύτερες σκέψεις.

 

 

Η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκης βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ποια είναι τα επόμενα «βήματα» που θα πραγματοποιήσετε προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια;

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο: να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του. Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, υπήρξε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) και για αυτό πλέον το θέμα φτάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η κυβέρνηση μπορεί να παραδέχτηκε το λάθος της αλλά δεν ενημέρωσε ποτέ τον ελληνικό λαό για το λόγο της παρακολούθησης. Ούτε με τη νέα νομοθεσία που ψήφισε προβλέπεται κάποιο αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα για την ενημέρωσή του. Πλέον όλοι είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπήρξε ποτέ λόγος παρακολούθησης, η «επισύνδεση» έγινε για προφανείς λόγους κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών μας διαδικασιών.

Σε κάθε περίπτωση, ως παράταξη, μέσα από αυτή την υπόθεση επιδιώκουμε την ισχυροποίηση της δημοκρατίας. Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι επιβεβλημένη, όπως είναι επιβεβλημένη και η ισχυροποίηση των θεσμών και για αυτό θα προσπαθήσουμε με όλα τα διαθέσιμα και θεσμικά μέσα να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό.

 

 

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το θέμα των παρακολουθήσεων βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Πρώτο είναι η ακρίβεια και ακολουθεί η ενεργειακή κρίση. Σας προβληματίζει αυτό το γεγονός;

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δεν είναι καθόλου παράλογο η ακρίβεια να απασχολεί πρωτίστως τους πολίτες. Αυτό μας προβληματίζει, αλλά για το σωστό λόγο: η κυβέρνηση αποτυγχάνει ξανά και ξανά στη διαχείριση των κρίσεων. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας και η μείωση του φόρου στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει. Με την ίδια λογική στρουθοκαμηλίζει και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ εκτίθεται κάθε μέρα και περισσότερο. Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι την ανατροπή των συσχετισμών και την εφαρμογή ενός προγράμματος με σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για τους πολίτες που δικαίως νιώθουν ότι είναι έκθετοι απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

 

 

Ακούγεται έντονα στην πολιτική «πιάτσα» ότι την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη την έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρον ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;  

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Εμείς κινούμαστε θεσμικά και υπεύθυνα, θέλουμε να είμαστε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη και αντιμετωπίζουμε το σκάνδαλο των υποκλοπών όπως μας υπαγορεύουν οι αξίες μας: εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και δεν κάνουμε την Ολομέλεια της Βουλής βούρκο για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις και να προκαλέσουμε χάος ελπίζοντας ότι θα κρύψουμε τις ευθύνες μας. Γιατί αυτό έκαναν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες. Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν προσπάθησε να καρπωθεί πρόσκαιρα οφέλη από το σκάνδαλο. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί να αναδείξουμε το αυτονόητο: η υπόθεση αυτή είναι δείκτης ποιότητας της Δημοκρατίας στη χώρα και πρέπει να διεκδικήσουμε στιβαρούς θεσμούς και αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα εδώ και τέσσερις μήνες, απόλυτα έκθετη και απονομιμοποιημένη με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μια την άλλη.

 

 

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων «έκαψε» το χαρτί της συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ. Ποια είναι η δική σας άποψη;

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δεν περιμέναμε αυτό για να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτόνομη πορεία. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο με την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη μπήκε ένα τέλος στη φαντασίωση κάποιων ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ένα κόμμα – συμπλήρωμα.

 

 

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα συμβάλλει ώστε η χώρα να μην μπει σε τροχιά αποσταθεροποίησης;

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχουμε τοποθετηθεί για τις ερχόμενες εκλογές με ειλικρίνεια και ξεκαθαρίζουμε τις θέσεις μας με κάθε αφορμή. Πρώτον, θεωρούμε απαραίτητο η επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και πάνω σε αυτή τη βάση θα συζητήσουμε.

Δεύτερον, όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει, δεν θα βοηθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα να αναλάβουν την Πρωθυπουργία ξανά, αν οι πολίτες δεν τους δώσουν αυτοδυναμία. Έχουν κυβερνήσει, έχουν κριθεί και έχουν αποτύχει. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Το γεγονός ότι και οι δύο ταυτίζουν το μέλλον τους με το μέλλον της χώρας, δεν σημαίνει ότι αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Άρα Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ.

 

 

Εμμένετε, ως κόμμα, στην θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με πρωθυπουργό είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιο πρόσωπο θα επιλέγατε για το «τιμόνι» της χώρας;

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, θεωρούμε, ότι οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν πολιτικές. Για αυτό εμείς έχουμε έτοιμο τον άξονα για την επόμενη μέρα, το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την Κυριακή ενώπιον της Κεντρικής πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος. Έχουμε σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση, το δημογραφικό, την πανδημία, τις γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες που απαιτούν νέες πολιτικές απαντήσεις και αυτό το πρόγραμμα επιθυμούμε να υλοποιηθεί την επόμενη μέρα των εκλογών. Άρα, εμείς θα συμφωνούσαμε σε ένα πρόσωπο που έχει τις καταβολές, αλλά και την αντίληψη να κατανοήσει ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει τις λύσεις που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα.

 

 

Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μια «στασιμότητα» των ποσοστών του κόμματός σας. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως έχει χαθεί η δυναμική που είχε αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Με ποιο τρόπο θεωρείτε πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ από το 4% πήγε στο 6,7%, στο 8,1% και σήμερα στο 12%, στο 13%, στο 14% και προχωράμε. Είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς σε αυτά που λέμε στους πολίτες. Ελπίζουμε ότι στις επόμενες εκλογές θα μας δώσουν τη δύναμη να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που είναι το μόνο που μπορεί να συνδυάσει την κοινωνική πολιτική με την ανάπτυξη προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το τέλμα.

 

 

Πότε «βλέπετε» εσείς να «στήνονται» οι κάλπες και θωρείτε πως ευνοεί κάποιο κόμμα η προεκλογική περίοδος να «κυλήσει» μέσα σε κλίμα πόλωσης και έντασης;

 

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δεν ευνοεί τη Δημοκρατία εν γένει να προχωρήσουμε σε εκλογική αναμέτρηση με τη σκιά ενός τόσο μεγάλου σκανδάλου. Αποδεικνύεται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τους Υπουργούς του και ότι η κυβέρνηση έδωσε άδεια να εξαχθεί το Predator στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά στη κυβέρνηση κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, έχουν χάσει κάθε ίχνος νομιμοποίησης. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε ζήσει στο πετσί μας τα απόνερα της επιτηδευμένης πόλωσης και τοξικότητας. Κάποιοι έχουν την τάση να καταφεύγουν στην πόλωση προκειμένου να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους, επενδύοντας στο θυμικό και όχι τη λογική των πολιτών. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε άλλη κουλτούρα, ξέρουμε ότι η Δημοκρατία βασίζεται στη λογική και για αυτό καταθέτουμε προτάσεις, την ίδια ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν φιέστες εντυπωσιασμού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More