Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΧρήστος Βοσκόπουλος: «Θα εντάξουμε την Καισαριανή στον τουριστικό και ιστορικό χάρτη της...

Χρήστος Βοσκόπουλος: «Θα εντάξουμε την Καισαριανή στον τουριστικό και ιστορικό χάρτη της Ευρώπης»

Η νεότερη ιστορία της χώρας μας μπορεί κάλλιστα, να αποτυπωθεί στην πορεία της Καισαριανής, από το 1922 μέχρι και σήμερα.

Η προσφυγιά μετά την καταστροφή της Σμύρνης, η εθνική αντίσταση στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, η μετεμφυλιακή Ελλάδα, η ανοικοδόμηση της χώρας και η πορεία προς την αναγέννηση, μέσω της ανάπτυξης και της καινοτομίας στον 21ο αιώνα, «περνούν» μέσα από την ιστορία της Καισαριανής.

Ο Χρήστος Βοσκόπουλος, κινείται με γνώμονα την ιστορία του δήμου και δημιουργεί ένα περιβάλλον για τους δημότες του, που θα ζήλευαν πολλές περιοχές της χώρας μας.

«Το όραμά μου εξαρχής ήταν να αναδείξω το δίπολο της προσφυγιάς και της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό υλοποιείται μέσω μιας σειράς έργων υποδομής, ενώ επιχειρούμε να σπάσουμε την εσωστρέφεια στην οποία έχει εγκλωβιστεί η πόλη εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να εντάξω την Καισαριανή στο όχημα του 21ου αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καισαριανής.

Δύο από τα σημαντικότερα έργα που πραγματοποιούνται στην δήμο είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, αλλά και η ανάδειξη του ιστορικού Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.

«Η ανάπλαση της Πλατείας της Καισαριανής είναι ένα ταξίδι στην ιστορία», σημείωσε ο κ. Βοσκόπουλος.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην προστασία και αναμόρφωση του δάσους του Υμηττού, που μετατρέπεται σταδιακά σε πόλο έλξης για όλους τους Αθηναίους, αλλά και τους τουρίστες που αγαπούν την φύση, τον περίπατο και τις δράσεις μέσα σε δασικές εκτάσεις.

«Έντεκα δήμοι εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ρεκόρ, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας νέα πνοή στην προστασία και αξιοποίηση του Υμηττού», μας είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Βοσκόπουλος.

 

Ο Δήμος Καισαριανής είναι ένας ιστορικός Δήμος. Δημιουργήθηκε από πρόσφυγες και έγραψε ιστορία με την αντίσταση κατά των Ναζί στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Ποιο είναι το πολιτικό και πολιτιστικό «αποτύπωμα» που αφήνει σήμερα, η Καισαριανή στη νεοελληνική πραγματικότητα; 

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Η ηρωική Καισαριανή γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του ελληνοτουρκικού πολέμου που έληξε το 1922, από Μικρασιάτες πρόσφυγες, φορείς μιας πλούσιας αστικής κουλτούρας. Κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π., οι Καισαριανιώτες εντάχθηκαν μαζικά στην Εθνική Αντίσταση. Η πολιτιστική και πολιτική ταυτότητα της πόλης βασίζεται σε αυτό το δίπολο, της προσφυγιάς και της Εθνικής Αντίστασης.

Το όραμά μου εξαρχής ήταν να αναδείξω αυτό το δίπολο, αποτυπώνοντάς το αφενός στον ιστό της πόλης μέσω μιας σειράς έργων υποδομής, και αφετέρου να σπάσω την εσωστρέφεια στην οποία έχει εγκλωβιστεί η πόλη εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να εντάξω την Καισαριανή στο όχημα του 21ου αιώνα, τον τουριστικό χάρτη της Αθήνας και τον ιστορικό χάρτη της Ευρώπης.

Παρά τα τρία πολύ δύσκολα χρόνια που έχουμε περάσει, τολμώ να πω ότι ο απολογισμός είναι θετικός. Καταφέραμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε μεγάλο ποσοστό των έργων τα οποία είχαμε σχεδιάσει. Αρκετά από αυτά σημαντικά και μεγάλα, σχετίζονται άμεσα με το πολιτικό και πολιτιστικό αποτύπωμα στο οποίο αναφέρεστε.

 

 

 

Κατά γενική ομολογία, ο Δήμος Καισαριανής έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχετε πραγματοποιήσει και ποια βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης;

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Πρόσφατα εκδώσαμε έναν απολογισμό έργου τριετίας που ακόμα και εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύουμε ότι έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε. Μιλάμε για εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα που ποικίλουν σε τομείς από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και έργα υποδομής μέχρι την αναβάθμιση Η/Υ και τη νομιμοποίηση λογισμικού.

Έχουμε υποβάλει προτάσεις για έργα ύψους 18.000.000 €, εκπονήσαμε μελέτες ύψους 340.000€ για νέα έργα, ενώ υλοποιούμε έργα αξίας 17.400.000€ και περιμένουμε έγκριση για προγράμματα ύψους 14.900.000€.

Το ταυτοτικό δίπολο της πόλης εκφράζεται πολεοδομικά μέσω των δύο εμβληματικών του σημείων: της Πλατείας και του Πάρκου του Σκοπευτηρίου.

Μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» εκπονήσαμε μελέτες αναμόρφωσης της Κεντρικής Πλατείας Καισαριανής και του Σκοπευτηρίου, για το οποίο μάλιστα υλοποιήσαμε για πρώτη φορά μελέτη τοπογραφικού του πάρκου, ενισχύοντας και κατοχυρώνοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς από το Δήμο Καισαριανής. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 10.050.000€ για τη διπλή αυτή ανάπλαση, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠ.ΕΣ., ως Εμβληματικό Έργο. Αυτές τις ημέρες μάλιστα καρποφόρησε ο διαγωνισμός για τον προσωρινό ανάδοχο του έργου της Πλατείας, οπότε οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

 

 

Η ανάπλαση της πλατείας της Καισαριανής αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της πόλης;

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Η ανάπλαση της Πλατείας της Καισαριανής: ένα ταξίδι στην ιστορία. Πρόκειται για ένα έργο, που σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου, θα αλλάξει τελείως την εικόνα της Καισαριανής. Αφενός μιλάμε για την καρδιά της πόλης, αφού η πλατεία είναι το κεντρικότερο σημείο της. Αφετέρου η ταυτότητα της ανάπλασης είναι τέτοια, καινοτόμα και πρωτοποριακή, που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει το λεγόμενο domino effect, επηρεάζοντας και την υπόλοιπη πόλη, δρομολογώντας περισσότερα έργα, κατά μήκος της Λεωφόρου αλλά και στις γύρω γειτονιές.

Με το πέρας των εργασιών, η πλατεία Καισαριανής θα είναι η πρώτη «έξυπνη» πλατεία της χώρας. Στο πλακόστρωτο, το οποίο είναι σχεδιασμένο ως χάρτης των παραλίων, θα «αποτυπώνονται», μέσω ειδικού φωτισμού και επιγραφών, οι βασικότερες πόλεις προέλευσης των προγόνων μας από τη Μικρά Ασία.

Ο κάτοικος και ο επισκέπτης, χρησιμοποιώντας το κινητό ή το tablet του, θα σκανάρει ένα QR code που θα βρίσκεται τοποθετημένο δίπλα στην ταμπέλα κάθε πόλης και μέσω μιας εφαρμογής θα μπορεί να διαβάζει πληροφορίες για αυτήν, να ακούει τραγούδια του τόπου αυτού, να βλέπει φωτογραφίες, να αλληλοεπιδρά δηλαδή με έξυπνο τρόπο και με το σύγχρονο τοπίο (δηλαδή την ίδια την πλατεία) αλλά και με την ιστορία της πόλης και την προέλευση των κατοίκων της.

Η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου: το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς θα αποτελέσει πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό φάρο.

 

 

Τι θα περιλαμβάνει η ανάπλαση του Σκοπευτηρίου;

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Σύντομα θα ανέβει και ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου, η οποία περιλαμβάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις: Ο χώρος των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας θα αναπλαστεί σε πολυχώρο πολιτισμού, με βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια, αναγνωστήριο και καμαρίνια για τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων που θα χτιστεί ακριβώς μπροστά από τον πολυχώρο.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα» θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση της βασικής, ιστορικής σάλας του κέντρου, διατηρημένη αυτούσια, η οποία θα φέρει το όνομα «Αίθουσα Τσιτσάνη» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη που μεγαλούργησε στον ιστορικό αυτό μουσικό χώρο για 15 χρόνια. Στο ανακαινισμένο κτίριο του Χαράματος θα φιλοξενείται αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο, θα δημιουργηθεί μικρός προπονητικός στίβος και γύρω του θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για τεράστιας κλίμακας ανάπλαση, όχι ως προς την φυσική της έκταση, γιατί βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία και διατήρηση του πάρκου, αλλά ως προς το πολιτιστικό της αποτύπωμα. Όλοι αυτοί οι χώροι δημιουργούν έναν πυρήνα κοινωνικής και πολιτισμικής δραστηριότητας, αποτελούν σημαντική υποδομή πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν θεσμοί εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας:

-Στόχος μας είναι το Σκοπευτήριο να φιλοξενεί ένα ετήσιο Πανευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, αξιοποιώντας την ιστορία και τη βαριά κληρονομιά του για να θυμίζει στις νεότερες γενιές τί μπορεί να γεννήσει ο ρατσισμός, ο φασισμός και η μισαλλοδοξία.

-Με επίκεντρο το «Χάραμα» θέλουμε να καθιερώσουμε ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ρεμπέτικης Μουσικής. Ξέρετε, το ρεμπέτικο μελετάται από μουσικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτά τα δύο εμβληματικά έργα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό βελτίωσης και αναβάθμισης υποδομών στην πόλη, οι οποίες ήταν επιτακτικές. Μέσα σε 3 χρόνια προσπαθήσαμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο δεκαετιών. Επί παραδείγματι, συντάσσουμε νέο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Πόλης, το οποίο δεν έχει ανανεωθεί από το 1984.

Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης, το ΤΧΣΠ αποτελεί υπόβαθρο για μια πληθώρα σημαντικών πληροφοριακών συστημάτων όπως τα GIS και τα γεωγραφικά-γεωχωρικά συστήματα, απαραίτητα εργαλεία για την εφαρμογή της Πολιτικής Προστασίας, της Δασοπυρόσβεσης και των Σχεδίων Αειφόρου Ανάπτυξης, Διαχείρισης Απορριμμάτων & Αστικής Κινητικότητας.

Προχωρήσαμε σε μαζική τακτοποίηση αυθαίρετων δημοτικών κτιρίων και υποδομών, προχωρώντας επιτέλους σε διεκδίκηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αυτών, την πιστοποίηση ISO, την ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού και βεβαίως μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις, όπως το έργο Ενεργειακής Αναβάθμισης του Δημαρχείου και το έργο ενίσχυσης του Αντιπλημμυρικού Δικτύου Όμβριων Υδάτων στην οδό Γρηγορίου Θεολόγου.

 

 

Ποιες δράσεις θα πραγματοποιήσετε προκειμένου ο δήμος Καισαριανής να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; 

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Βασικός άξονας της αναπτυξιακής μας πολιτικής για την πόλη είναι 5 Σχέδια μέσω των οποίων στοχεύουμε στον επανασχεδιασμό του αστικού ιστού, προκειμένου να είναι φιλικότερος στον άνθρωπο: Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος, με κεντρικό άξονα τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων σε δημόσια κτήρια, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που αφορά την βιώσιμη κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών εντός του αστικού ιστού, το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, το οποίο χοροθετεί προσβάσιμες θέσεις στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Η/Ο, το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εξασφάλισης Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων, και το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας.

Έργο όμως δεν είναι μόνο οι υποδομές. Υπάρχει και άυλο έργο εξίσου σημαντικό με το υλικό. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να βγάλουμε την πόλη από την εσωστρέφεια ξεκινήσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες εντάσσοντας το Δήμο σε δίκτυα, συναφή αφενός με τις πολιτικές μας και αφετέρου με το ιστορικό και πολιτισμικό μας απόθεμα.

Εντάξαμε το Δήμο Καισαριανής στο Παγκόσμιο Σύμφωνο Δημάρχων, βασική δέσμευση του οποίου είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κάθε Δήμου. Με περισσότερους από 7.000 φορείς ΟΤΑ σε 57 χώρες, αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα ενός παγκόσμιου κινήματος. Σε εθνικό επίπεδο, γίναμε μέλος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη», μέσω του οποίου ο Δήμος συνδέεται με 75 ελληνικούς Δήμους, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κρατικούς φορείς, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και σε σχεδιασμό, τεχνογνωσία και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση έργων. Με δική μας πρωτοβουλία ιδρύουμε, σε συνεργασία με όμορους Δήμους, Ενεργειακή Κοινότητα, με σκοπό την ενεργειακή αυτονόμηση των δημοτικών μας κτιρίων, την απομείωση ή και εκμηδένιση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου και την παροχή δωρεάν ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά.

 

 

Με λίγα λόγια, είχατε μεριμνήσει στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, πολύ πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση;   

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Όλος αυτός ο σχεδιασμός, παρότι ακούγεται σε πλήρη συγχρονισμό με την τρέχουσα διεθνή συγκυρία και την ενεργειακή κρίση, πάει πίσω πολλά χρόνια και πηγάζει από την επαγγελματική μου ιδιότητα ως αρχιτέκτονα, τις προσωπικές μου ευαισθησίες εξαιτίας της ενασχόλησής μου με το δομημένο περιβάλλον και τις αγωνίες που αναπτύχθηκαν μέσα μου ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, την ενεργειακή αυτονομία αλλά και το βιώσιμο, ανθρωποκεντρικό αστικό περιβάλλον.

Η επιτυχής λοιπόν δικτύωση που επιδιώξαμε από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας μας αποτυπώνεται σε πλήθος συνεδρίων στα οποία μας καλούν ως ομιλητές προκειμένου να παρουσιάσουμε τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την εμβληματική ιστορία αυτής της πόλης, με νέους όρους, υπό τις νέες συνθήκες. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια από αυτά όπως το 5ο Διεθνές Συνέδριο «Changing Cities: Κάνοντας τις πόλεις μας ανθεκτικές σε περιόδους πανδημιών», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα. Ενδιαφέρουσα εμπειρία ήταν η παρουσία μου στο Φεστιβάλ Πολιτών της Μεσογείου στην Κατάνια της Ιταλίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Med Dialogue for Rights and Equality”.

Πολύ τιμητική ήταν επίσης η πρόσκληση να συμμετέχουμε στην εκδήλωση «Μυστήριο_56  3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030», στο πλαίσιο της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023. Κλήθηκα να συμμετάσχω σε μια ομάδα εργασίας με τίτλο “Η τέχνη και ο πολιτισμός ως μοχλοί ανάπτυξης των πόλεων”, προκειμένου να μιλήσω για τη μεγάλη ανάπλαση του Σκοπευτηρίου, ως αιχμή του δόρατος του μακρόπνοου πολιτιστικού σχεδιασμού μας για την πόλη.

Η πιο πρόσφατη και η πιο συναισθηματικά φορτισμένη συμμετοχή μας ήταν στο Συμπόσιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης και η τουρκική Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (APCA). Στο κλείσιμο του Συμποσίου, μαζί με τον Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη συνυπογράψαμε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με το Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Τουνς Σογιέρ.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω εκατοντάδες έργα που έχουμε υλοποιήσει μέσα σε αυτά τα τρία πολύ δύσκολα χρόνια. Εμείς κινούμαστε τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο πολιτικής. Πρόκειται για ένα δίπολο άρρηκτα συνδεδεμένο, αλληλοσυμπληρούμενο, μια γερή βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την πόλη.

 

 

Το Δάσος της Καισαριανής είναι μια από τις τελευταίες «οάσεις» πρασίνου στην Αττική. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει μέχρι σήμερα, για την προστασία και αναβάθμισή του και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Στο ιστορικό / πολιτικό / πολιτιστικό δίπολο προσφυγιά/εθνική αντίσταση τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί κι ένας τρίτος ταυτοτικός και πολιτισμικός άξονας, αυτός του Περιβάλλοντος, όπως αναδεικνύεται μέσα από το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής.

Η Καισαριανή και το Αισθητικό Δάσος, ως πυλώνας καινοτομίας και ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, είχαμε την τύχη να βιώσουμε την αναθέρμανση του θεσμού του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), μέσω του οποίου οι 11 Δήμοι εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ρεκόρ, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας νέα πνοή στην προστασία και αξιοποίηση του Υμηττού. Σε συνεργασία με το ΣΠΑΥ τρέχουμε προγράμματα που ποικίλουν από την αναβάθμιση παιδικών χαρών και χώρων αναψυχής στους χώρους πρασίνου της πόλης μέχρι προγράμματα αναβάθμισης της υποδομής πυροπροστασίας με εκτενείς καθαρισμούς εντός των δασικών περιοχών, υλικοτεχνική υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, έργα συντήρησης δασικών δρόμων, κλαδεύσεων, απομάκρυνσης εύφλεκτης βιομάζας, προμήθεια παρατηρητηρίων, δεξαμενών, πυροσβεστικού εξοπλισμού, πινακίδων ενημέρωσης, οχημάτων και υδροφόρων.

Από το ίδιο πρόγραμμα, μέσω της πρόσκλησης «Ψηφιακή Σύγκλιση» Smart Υμηττός, δρομολογείται η δημιουργία ενός Πρότυπου Ολοκληρωμένου Συστήματος Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού για το Συντονισμό και τη Διαχείριση Κρίσεων καθώς και την ανάπτυξη φιλοδασικής συνείδησης μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Κι εδώ βλέπετε ότι η δικτύωση έχει παίξει βασικότατο ρόλο. Δεν συγκρίνεται η ισχύς ενός μόνου Δήμο με την ισχύ που διαθέτουν 11 Δήμοι ενωμένοι από ένα κοινό στόχο.

 

 

 

Στόχος σας είναι να αξιοποιήσετε και τουριστικά το δάσος του Υμηττού;

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Η Καισαριανή εισάγεται στον Ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη: «Υμηττός Trail»

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, τον ΣΠΑΥ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Περιπατητική Ομάδα Υμηττού σχεδιάζουμε ένα σύνολο 12 μονοπατιών στον Υμηττό με στόχο την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση και την ένταξή τους στον Ευρωπαϊκό χάρτη του περιπατητικού τουρισμού. Πρόκειται για ένα έργο έμπνευσης της Π.Ο.Υ. και του Προέδρου της και Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού και Οικολογίας του Δήμου Καισαριανής, Μάνου Κιτσέλλη.

Πρώτο μονοπάτι του προγράμματος «Υμηττός Trail», είναι το «Καισαριανή Trail», το οποίο εγκαινιάσαμε πρόσφατα, με σημεία ενδιαφέροντος εμβληματικά μνημεία όπως η Μονή Καισαριανής, ο λόφος των Ταξιαρχών, ο Βοτανικός Κήπος της Φιλοδασικής Εταιρίας, το Δημοτικό Αναψυκτήριο της Καλοπούλας κλπ.

Μεταξύ 2 και 4 Δεκεμβρίου 2022 φιλοξενήσαμε στο Δήμο την 5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, ένα πολύ σημαντικό θεσμό σε εθνικό επίπεδο, με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Η Καισαριανή μπαίνει στο χάρτη του περιπατητικού τουρισμού και όχι μόνο. Στη διάρκεια της Συνάντησης παρουσιάσαμε την πρωτοποριακή εφαρμογή που αναπτύξαμε και σύντομα θα είναι διαθέσιμη μέσω κινητών και tablet, «Welcome2Kessariani», έναν ψηφιακό ξεναγό μέσω του οποίου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει θεματικές διαδρομές στην πόλη, καθοδηγούμενος από την εφαρμογή, μέσω κειμένων, εικόνων και χρήσιμων πληροφοριών. Οι τρεις μεγάλες θεματικές των διαδρομών θα είναι η ιστορία & ο πολιτισμός, η γαστρονομία και το περιβάλλον.

Ο Υμηττός και το Αισθητικός Δάσος Καισαριανής είναι αναμφισβήτητα για εμάς πυλώνας ανάπτυξης και ταυτότητας, θα έλεγα πλέον. Με την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου και τις εργασίες προστασίας και ανάδειξης του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής η πόλη θα γίνει προορισμός τόσο για τον Έλληνα επισκέπτη όσο και για τον ξένο τουρίστα που αναζητά κάτι έξω από το ιστορικό κέντρο όπου θα μπορεί να συνδυάσει τον περίπατο με την ιστορία, τη φύση και τη γαστρονομία.

 

 

Βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή «χτυπά» μέσω των ακραίων καιρικών φαινομένων, ανελέητα, περιοχές της χώρας μας. Ο Δήμος σας είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για τον επερχόμενο χειμώνα;

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Η περσινή εμπειρία της κακοκαιρίας «Ελπίς» ήταν ένα πολύτιμο μάθημα. Δεν θα προσποιηθούμε ότι είμασταν έτοιμοι για ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο, όπως δεν ήταν ούτε η Κεντρική Διοίκηση ούτε και οι Περιφέρειες. Η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν μια χώρα με εύκρατο, ήπιο κλίμα και σχεδόν 8 μήνες το χρόνο καλοκαιρία. Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα για όλους και οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Η Καισαριανή, στους πρόποδες του Υμηττού, εκτός από τα πλεονεκτήματα που έχει η τοποθεσία της, έχει και ανάγκες. Η πόλη μας επηρεάστηκε όσο λίγες στο λεκανοπέδιο από την «Ελπίδα». Για το φετινό χειμώνα, έχουμε προμηθευτεί πολλή μεγάλη ποσότητα αλατιού. Επειδή η περσινή μας επιλογή να μισθώσουμε ειδικά μηχανήματα που από την πρώτη ημέρα ήταν στους δρόμους και καθάριζαν δικαιώθηκε, σκοπεύουμε να την επαναλάβουμε. Στόχος μας ήδη από την πρώτη ημέρα της βαριάς χιονόπτωσης ήταν να διατηρήσουμε την κεντρική μας λεωφόρο και τους βασικούς κάθετους δρόμους ανοιχτούς και το καταφέραμε. Εξυπηρετήσαμε, σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Καισαριανής, όλους τους συμπολίτες μας που χρειάστηκαν διακομιδή σε νοσοκομεία και διανείμαμε σε όλους τους ωφελούμενους το Κοινωνικό συσσίτιο κατ’ οίκον. Φέτος θα είμαστε ακόμη πιο προετοιμασμένοι.

 

 

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που υφίστανται στον Δήμο σας και ποια είναι η βοήθεια που ζητάτε από τους αρμοδίους της κυβέρνησης για να επιλυθούν;

 

Χρήστος Βοσκόπουλος: Οι Δήμοι είναι αντιμέτωποι με τέσσερις κατηγορίες προβλημάτων: Την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την μεταφορά αρμοδιοτήτων άνευ μεταβίβασης αντίστοιχων πόρων και την ολοένα περιπλοκότερη πραγματικότητα των ανθρώπων οι οποίοι στο πλήρως παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αναζητούν λύσεις, απαντήσεις και συμμετοχή στα κοινά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως την πλησιέστερη σε αυτούς δομή διοίκησης.

Η σχέση μας με τη φύση, η αλληλεξάρτησή μας με αυτήν, η ανάγκη για τον επανασχεδιασμό ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος, η επιτακτική ανάγκη για μείωση των ρύπων, η διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων καθώς και η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, αποτελούν πλέον προτεραιότητες όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας. Το μόνο που ζητάμε είναι τα κατάλληλα εργαλεία να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των πολιτών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.