Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΘάνος Παπαδημητρίου: Η φλόγα της τεχνολογικής επανάστασης δε θα σβήσει ποτέ στην...

Θάνος Παπαδημητρίου: Η φλόγα της τεχνολογικής επανάστασης δε θα σβήσει ποτέ στην Ελλάδα

Ο Θάνος Παπαδημητρίου, ένας από τους πιο εμβληματικούς επιχειρηματίες και επενδυτές του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας μίλησε αποκλειστικά στο StartupperMAG για την mbriyo, μία από τις πιο επιτυχημένες θερμοκοιτίδες για Startups στην Ελλάδα όπου είναι ιδρυτής, τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει, το πώς βλέπει το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, αλλά και για το τι πρέπει να έχει μια επιχείρηση ώστε να προσελκύσει το δικό του επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έπειτα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και πολύχρονη καριέρα στο εξωτερικό, ο Θάνος Παπαδημητρίου αποφάσισε το 2012 να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ιδρύσει την θερμοκοιτίδα mbriyo. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος: «Κάθε Έλληνας που ζει στο εξωτερικό πάντα έχει μέσα του τον νόστο για την πατρίδα, την επιθυμία να επιστρέψει και να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προσφέρει κάτι σε αυτή».

Σήμερα η mbriyo είναι μία από τις πιο επιτυχημένες θερμοκοιτίδες στην Ελλάδα, καθώς κάποιες από τις νεοφυείς επιχειρήσεις της έχουν ήδη πουληθεί ή απορροφηθεί από μεγαλύτερους οργανισμούς, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να έχουν δυναμική παρουσία.

Όπως τόνισε ο Θάνος Παπαδημητρίου, η mbriyo λειτουργεί με δύο τρόπους: είτε βοηθάει εταιρείες που ήδη έχουν έρθει με μια ιδέα να εξελιχθούν περαιτέρω ή ενίοτε δημιουργεί εταιρείες από το μηδέν με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Και στις δύο περιπτώσεις η συμβολή τόσο του Θάνου Παπαδημητρίου όσο και των συνεργατών του είναι ουσιαστική σε όλους τους τομείς ανάπτυξής τους όπως τον τεχνολογικό, οικονομικό, νομικό, σχέσεις με επενδυτές κά.

Την ίδια ώρα, ο Θάνος Παπαδημητρίου κατέχει ηγετικές θέσεις σε δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς εταιρείες που έχουν εξελιχθεί στο πλαίσιο της mbriyo, τη Moveo και την PNOE. Στην πρώτη είναι πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και στη δεύτερη διευθύνων σύμβουλος. Και οι δύο εταιρείες, χάρη και στη δική του ενεργή συμβολή, έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα μια πολύ επιτυχημένη πορεία, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις και έχοντας μια πολύ δυναμική παρουσία σε διεθνείς αγορές.

Όσον αφορά την εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, ο Θάνος Παπαδημητρίου θεωρεί πως η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει αποκτήσει μία παρουσία στο διεθνές στερέωμα, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που πλέον η μία νεοφυής εταιρεία γεννάει την άλλη.

Σχετικά με την πορεία των επενδύσεων για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις το 2023, ο Θ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνολογική επανάσταση που έχει ξεκινήσει όχι μόνο δεν θα σταματήσει σύντομα, αλλά ότι η φλόγα της θα συνεχίσει να καίει για δεκαετίες ακόμα.

Τέλος, για να κερδίσει μία εταιρεία το επενδυτικό του ενδιαφέρον, η λύση της θα πρέπει να απευθύνεται σε μία αγορά με σημαντικό μέγεθος, η τεχνολογία της να μπορεί να υλοποιηθεί εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, αλλά –το κυριότερο– να διαθέτει μια ομάδα, η οποία θα έχει πείσμα, επιμονή αλλά και συγχρόνως θα ξέρει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ STARTUPPER.GR

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας