Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔομίνικος Πρίτης-Myroomie: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη λύση της συγκατοίκησης

Δομίνικος Πρίτης-Myroomie: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη λύση της συγκατοίκησης

Όπως μας εξομολογείται ο ίδιος, όλα ξεκίνησαν όταν επιχείρησε να αναζητήσει σπίτι, την περίοδο που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από την Πολωνία. Οι λύσεις ήταν περιορισμένες, τα ενοίκια μη ελκυστικά, ενώ ακόμα και η διαδικασία αναζήτησης συγκάτοικου αποδείχθηκε προβληματική.

Τότε, αποφάσισε, όπως θα έλεγε ο Γκάντι, να γίνει ο ίδιος η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο, ή μάλλον να τη δημιουργήσει. Διαβάζοντας νωρίς τη στροφή προς τη λεγόμενη «οικονομία διαμοιρασμού» («shared economy») ως απάντηση στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, το Myroomie προσφέρει μια λύση στα υψηλά ενοίκια, δίνοντας τη δυνατότητα εύρεσης συγκατοίκου μέσα από ένα ασφαλές, μοντέρνο και εύκολο στη χρήση περιβάλλον.

H πλατφόρμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών και επενδυτικών funds, εξασφαλίζοντας την πρώτη της χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο αλλά και προβαίνοντας σε συζητήσεις και επαφές με VCs όπως η Elbridge Capital και η Endeavor.

Το Myroomie, εκτός από τη χώρα μας, έχει ήδη παρουσία και στην Πολωνία, ενώ στα άμεσα πλάνα βρίσκεται και η επέκταση σε Πορτογαλία, Τσεχία και Ρουμανία.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δομίνικος Πρίτης ξεκαθαρίζει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη λύση της συγκατοίκησης, ενώ αποκαλύπτει πως, παρά τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για μεγάλο αριθμό φοιτητών, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ως χρήστες ανθρώπους και από τα δύο φύλα που κυμαίνονται ηλικιακά από 20 έως 45 και ιδιωτικούς υπαλλήλους σε μεγάλο ποσοστό.

Το μέχρι τώρα συμπέρασμα, πάντως, είναι πως ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και κοινωνικών ομάδων στρέφεται προς αυτή τη λύση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές –και όχι μόνο– προκλήσεις της εποχής.

Ο ίδιος ζει στην Πολωνία και, καλούμενος να συγκρίνει το πολωνικό και το ελληνικό οικοσύστημα των Startups επιχειρήσεων, θεωρεί ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, αφού η ιδιοσυγκρασία των δύο λαών παρουσιάζει κοινά στοιχεία. Επισημαίνει, όμως, ότι η Πολωνία ευνοείται από τη γεωγραφική της θέση, ενώ διαθέτει και ένα πιο φιλικό φορολογικό σύστημα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη χώρα μας, σημειώνει ότι έχουμε πανέξυπνους ανθρώπους, τέλειες ιδέες και πολλή ενέργεια, προσθέτει όμως ότι ταυτόχρονα υπάρχει και αρκετή γραφειοκρατία και ένα όχι πλήρως ψηφιοποιημένο κράτος και υπηρεσίες.

Τέλος, μας αποκαλύπτει τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα του Myroomie, με σκοπό να βοηθήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να βρουν συγκάτοικο.

 

S.M.: Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Myroomie; Μπορεί να δώσει λύση στο ζήτημα της στέγασης, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας;

Δομίνικος Πρίτης: Ουσιαστικά η ιδέα ξεκίνησε από ένα πρόβλημα που συνάντησα ο ίδιος: διέμενα στην Κρακοβία, κάποια στιγμή γύρισα στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκα προσωρινά στο πατρικό μου ενώ έψαχνα για σπίτι, τα ενοίκια όμως ήταν υψηλά και οι διαθέσιμες επιλογές δεν ήταν διόλου ελκυστικές. Ακόμα κι όταν αποφάσισα να κοιτάξω προς τη λύση της συγκατοίκησης (μιας και στο εξωτερικό είναι διαδεδομένη), και πάλι δυσκολεύτηκα να βρω κάτι που να με ικανοποιεί. Τότε ήρθε και η ιδέα του MyRoomie.gr. Σκοπός του θα ήταν –και εξακολουθεί να είναι– να υπάρχουν αγγελίες για συγκατοίκηση συγκεντρωμένες σε μία ιστοσελίδα, σε μια πλατφόρμα σύγχρονη, εύκολη στη χρήση και ασφαλή. Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις τόσο των επαγγελματιών όσο και των χρηστών είναι θετικές και φαίνεται πως όλο και περισσότεροι στρέφονται στη λύση της συγκατοίκησης.

 

S.M.: Ποιοι άνθρωποι και από ποιες κοινωνικές/επαγγελματικές ομάδες αναζητούν σε μεγαλύτερο ποσοστό κάποιον συγκάτοικο;

Δομίνικος Πρίτης: Μας έκανε εντύπωση ότι, ενώ σύμφωνα με τις αρχικές μας προβλέψεις και τις έρευνές μας οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν στην πλειονότητά τους φοιτητές, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ηλικίες από 20 έως 45 και από τα δύο φύλα και σε μεγάλο ποσοστό ιδιωτικούς υπαλλήλους. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο γκρουπ που δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τη συγκατοίκηση, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών, φύλων και κοινωνικών/επαγγελματικών ομάδων στρέφεται προς αυτή τη λύση.

 

S.M.: Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι όσοι διστάζουν να συγκατοικήσουν προβάλλουν κυρίως θέματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Πώς εξασφαλίζει το Myroomie τους χρήστες του;

Δομίνικος Πρίτης: Πράγματι, από την αρχή φάνηκε πως αυτός ήταν ένας βασικός δισταγμός για τους χρήστες και μεγάλη πρόκληση για εμάς. Αυτή τη στιγμή διενεργούμε μια σύντομη συνέντευξη και μια συλλογή δεδομένων («background check») γύρω από το βασικό προφίλ κάθε ενδιαφερομένου, φυσικά εντός νομικού πλαισίου και όντας συμβατοί με τον GDPR, ώστε να μπορούμε να ταυτοποιήσουμε κάποια βασικά στοιχεία. Αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχώς βελτιώνεται – π.χ. μελετάμε το ενδεχόμενο να προωθήσουμε τη διαδικασία ως εξωτερική ανάθεση σε εταιρείες που εξειδικεύονται σε τέτοιες διαδικασίες ελέγχου.

 

S.M.: Εσύ, όπως γνωρίζω, ζεις στην Πολωνία. Ποιες είναι οι διαφορές ελληνικού και πολωνικού Startup οικοσυστήματος;

Δομίνικος Πρίτης: Η Πολωνία έχει αρκετά πιο φιλικό φορολογικό σύστημα, ενώ η γεωγραφική της θέση είναι ένα από τα δυνατά της χαρακτηριστικά, καθώς προσελκύει τόσο επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη όσο και επενδύσεις. Όσον αφορά το ίδιο το οικοσύστημα, θα σου πω πως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Οι Πολωνοί, παρότι Κεντροευρωπαίοι, έχουν παρόμοια ιδιοσυγκρασία με τους Έλληνες και η αίσθηση της ομόνοιας, ενότητας και συνεργασίας που βρίσκει κανείς στο ελληνικό οικοσύστημα, υπάρχει και στο πολωνικό. Ίσως με μερικές δεκάδες παραπάνω εκατομμύρια σε χρηματοδοτήσεις.

 

S.M.: Τι θα μπορούσε να μάθει η Ελλάδα από χώρες όπως η Πολωνία, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τις Startup επιχειρήσεις;

Δομίνικος Πρίτης: Τέλεια ερώτηση! Στην Ελλάδα, από τη μία έχουμε πανέξυπνους ανθρώπους, τέλειες ιδέες και πολλή ενέργεια, από την άλλη όμως –δυστυχώς– αρκετή γραφειοκρατία και όχι πλήρως ψηφιοποιημένο κράτος και υπηρεσίες. Παρ’ όλα τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, υπάρχουν θέματα που καταναλώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας όσων μπαίνουν τώρα στο οικοσύστημα – ειδικά δε σε πρώιμο στάδιο όταν οι ομάδες είναι μικρές ή ακόμα και «one-man-show». Στην Πολωνία όλα είναι πιο εύκολα – ειδικά για Startups επιχειρήσεις, με πλήρως αυτοματοποιημένες και ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ και από φορολογική άποψη, συμφέρει αρκετά κάποιος να έχει την επαγγελματική του βάση στην Πολωνία.

 

S.M.: Όλοι μιλάνε για το φαινόμενο «shared economy» ή αλλιώς «οικονομία διαμοιρασμού». Κατά την άποψή σου, αποτελεί ευλογία ή κατάρα για την ελληνική και παγκόσμια οικονομία;

Δομίνικος Πρίτης: Οι αιτίες που οδηγούν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για αυτόν τον τύπο λειτουργίας της οικονομίας είναι δυστυχώς άσχημες: μια πανδημία, ένας πόλεμος και μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, μπορούν να προκύψουν μόνο θετικά: όχι μόνο να βοηθήσει οικονομικά πολλές κοινωνικές ομάδες, αλλά να έχει και θετική επίπτωση στην κλιματική αλλαγή. Η οικονομία διαμοιρασμού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον δανεισμό αντί για την αγορά αγαθών ή τη μεταπώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων. Πιστεύω πως αυτή η διαδικασία μας αναγκάζει να βγάλουμε έναν καλύτερο εαυτό ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τόσο μέσα στην ελληνική όσο και την παγκόσμια οικονομία.

 

S.M.: Ποια είναι τα σχέδια του Myroomie για το 2023; Περιλαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση ή επέκταση σε άλλες χώρες;

Δομίνικος Πρίτης: Ξεκινήσαμε στην Ελλάδα, έχουμε ήδη προχωρήσει τη λειτουργία μας και στην Πολωνία, ενώ στα άμεσα πλάνα μας είναι η επέκταση σε Πορτογαλία, Τσεχία και Ρουμανία. Παράλληλα, έχουμε ήδη εξασφαλίσει την πρώτη μας χρηματοδότηση σε επίπεδο early-stage, για την οποία δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα, καθώς δεσμεύομαι με NDA (Non Disclosure Agreement), δηλ. με μια εμπιστευτική συμφωνία, σύντομα όμως θα μπορεί να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Στο μεταξύ, μεγαλώνουμε την ομάδα και βέβαια αναζητούμε επιπλέον επενδυτές για αναπτύξουμε την πλατφόρμα όσο περισσότερο γίνεται.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο STARTUPPERMAG

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας