Παναγιώτης Παπανικολάου: «Σοβαρά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και εκπρόσωπος των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά, μιλά στο GOVNEWS για το δυσβάστακτο φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά, για την υποστελέχωση, για την έξαρση των ιώσεων και τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά, Παναγιώτης Παπανικολάου, επισημαίνει στο GOV NEWS, ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλες, γεγονός που καθιστά το έργο τους πολύ δύσκολο.

«Στο νοσοκομείο Νίκαιας μας λείπουν (για τις στοιχειώδεις ανάγκες) τουλάχιστον 60 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ διάφορων ειδικοτήτων, τουλάχιστον 200 νοσηλευτές και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και τουλάχιστον 200 υποστηρικτικό προσωπικό (τεχνικό, διοικητικό κλπ)», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανικολάου.

Όσον αφορά σε πανελλήνιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, καθώς όπως τόνισε «πανελλαδικά λείπουν τουλάχιστον 6.000 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί και τουλάχιστον 35.000 λοιπό προσωπικό».

Σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου υγείας αναφορικά με την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων σημείωσε ότι «αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν πλήρως νοσοκομεία που είχαν κλείσει λόγω μνημονίων (π.χ. το Δυτικής Αττικής – Αγ. Βαρβάρα) ώστε να βοηθιούνται τα πιο μεγάλα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τους καρκινοπαθείς, ενώ τόνισε αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή ότι «είναι εξοργιστικό: να υπάρχει υποδομή και να μην αξιοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού όπως συμβαίνει π.χ. με τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους των νοσοκομείων».

 

 

Οι ιώσεις και ο κορονοϊός βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή. Κατά πόσο έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση το νοσοκομείο της Νίκαιας;

 

Παναγιώτης Παπανικολάου: Το νοσοκομείο Νίκαιας έχει και αυτό μεγάλο φόρτο αυτήν την περίοδο στον Παθολογικό του τομέα, συγκεκριμένα στο Πνευμονολογικό τμήμα και στα τρία Παθολογικά τμήματα. Ο φόρτος αυτός είναι δυσβάστακτος λόγω υποστελέχωσης: για παράδειγμα σε κάθε Παθολογικό τμήμα υπηρετούν μόνο 6 ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 9 ενώ στο Πνευμονολογικό θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον άλλοι 3 ειδικευμένοι Πνευμονολόγοι.

 

 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε πρόσφατα, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχουν ράντζα, ειδικά, στις εφημερίες. Έχετε διαπιστώσει κάποια αλλαγή;

 

Παναγιώτης Παπανικολάου: Καμία αλλαγή ως αναμένετο γιατί αυτή είναι μια συνταγή που είχε δοκιμαστεί και πρόπερσι και είχε αποτύχει, το μόνο που προσφέρει είναι προώθηση δημοσίου χρήματος προς ιδιώτες κλινικάρχες. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν πλήρως νοσοκομεία που είχαν κλείσει λόγω μνημονίων (π.χ. το Δυτικής Αττικής – Αγ. Βαρβάρα) ώστε να βοηθιούνται τα πιο μεγάλα.

 

 

Ποιες είναι οι οδηγίες που έχετε λάβει από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ραγδαία αύξηση των ασθενών και τον «συνωστισμό» που παρατηρείται στα δημόσια νοσοκομεία;

 

Παναγιώτης Παπανικολάου: Αν περιμέναμε οδηγίες από το υπουργείο ή τον ΕΟΔΥ «ζήτω που καήκαμε» κατά την λαϊκή παροιμία. Εδώ και 3 χρόνια, από την αρχή της πανδημίας, ακολουθούμε τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου χωρίς να περιμένουμε άνωθεν οδηγίες που συχνά είτε καθυστερούν ή είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

 

 

Διαχρονικό πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας αποτελεί η έλλειψη προσωπικού. Σε πoιο ποσοστό κυμαίνονται οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Νίκαιας, αλλά και γενικά, στα δημόσια νοσοκομεία;

 

Παναγιώτης Παπανικολάου: Στο νοσοκομείο Νίκαιας μας λείπουν (για τις στοιχειώδεις ανάγκες) τουλάχιστον 60 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ διάφορων ειδικοτήτων, τουλάχιστον 200 νοσηλευτές και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και τουλάχιστον 200 υποστηρικτικό προσωπικό (τεχνικό, διοικητικό κλπ). Πανελλαδικά λείπουν τουλάχιστον 6.000 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί και τουλάχιστον 35.000 λοιπό προσωπικό.

 

 

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται ότι έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Έχετε δει κάποια βελτίωση;

 

Παναγιώτης Παπανικολάου: Αστεία πράγματα. Κάθε χρόνο είμαστε και λιγότεροι. Π.χ. το 2022 οι αποχωρήσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης ήταν πάνω από 600 ενώ οι νέες προσλήψεις λιγότερες από 300.

 

Υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και υλικοτεχνική υποδομή;

 

Παναγιώτης Παπανικολάου: Σε ορισμένα φάρμακα (π.χ. συγκεκριμένες κατηγορίες ενδονοσοκομειακών αντιμικροβιακών) υπήρχε πρόβλημα από τον Οκτώβριο 2022.Αυτό έχει σχετικά εξομαλυνθεί, αλλά παραμένει θέμα με τα χημειοθεραπευτικά. Με την υλικοτεχνική υποδομή υπάρχουν ελλείψεις αλλά ωχριούν μπροστά στο πιο εξοργιστικό: να υπάρχει υποδομή και να μην αξιοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού όπως συμβαίνει π.χ. με τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους των νοσοκομείων.

 

 

Ποια άλλα σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζετε;

 

Παναγιώτης Παπανικολάου: Η εφημεριακή- εργασιακή υπερεξόντωση και η επιστημονική – μισθολογική απαξίωση ωθούν τους νεότερους γιατρούς σε φυγή προς το εξωτερικό και τους παλιότερους σε παραίτηση από το ΕΣΥ.

 

 

Έχετε συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για να του επισημάνετε τα προβλήματα και αν ναι, τι σας έχει απαντήσει;

 

Παναγιώτης Παπανικολάου: Έχουμε στείλει αίτημα για νέα συνάντηση και αναμένουμε απάντηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More