Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΒασίλης Γιόγιακας: «Η Θεσπρωτία θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του Θεματικού Τουρισμού»

Βασίλης Γιόγιακας: «Η Θεσπρωτία θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του Θεματικού Τουρισμού»

Ο Βασίλης Γιόγιακας, γιατρός καρδιολόγος, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Θεσπρωτία και αυτό φάνηκε στις εκλογές του 2019, όπου «έκοψε» πρώτος το νήμα, με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τον δεύτερο.

Στις επικείμενες εκλογές το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς μετά τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού το 2021, η Θεσπρωτία χάνει μια έδρα και πλέον, εκλέγεται ένας βουλευτής.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΝΔ, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η «γαλάζια» παράταξη να επικρατήσει σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ μιλώντας στο GOV NEWS, σημείωσε ότι επιβάλλεται να μην υπάρξει εφησυχασμός και οι πολίτες να πάνε μαζικά να ψηφίσουν, τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, για να αποκτήσει ο τόπος μια «σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Ο κ. Γιόγιακας, υπογράμμισε ότι στη Θεσπρωτία υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί ο λεγόμενος Θεματικός Τουρισμός: από την ορεινή πεζοπορία, την ορεινή ποδηλασία και τις αναρριχήσεις, μέχρι τις δραστηριότητες σε ποταμούς και τον αγροτουρισμό.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα προβλήματα της ακριτικής περιοχής, τόνισε ότι το μεγαλύτερο είναι το «το δημογραφικό, καθώς ο πληθυσμός γερνάει», ενώ επισήμανε ότι οι δομές υγείας, αν και έχουν γίνει ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω με προσωπικό και εξοπλισμό.

 

 

Εκπροσωπείτε στην Βουλή μια ιστορική, πανέμορφη, αλλά και με πολλά προβλήματα περιοχή, τη Θεσπρωτία. Αποτελεί γεγονός πως, τα τελευταία 3,5 χρόνια η ανάπτυξη στην Θεσπρωτία είναι σημαντική. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται;

 

Βασίλης Γιόγιακας: Λόγω της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης στη συνέχεια, η προηγούμενη τριετία δεν ήταν μια «κανονική» τριετία για τη Θεσπρωτία, όπως δεν ήταν και για τη χώρα. Τα πολλά και διαφορετικά μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, αλλά και η πολύ καλή περυσινή τουριστική σαιζόν θεωρώ ότι κράτησαν όρθια την τοπική οικονομία ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε σε ένα σημείο που μάς επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Το μεγαλύτερο θέμα της Θεσπρωτίας, που προκαλεί και άλλα, είναι το δημογραφικό: ο πληθυσμός γερνάει, οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις, χωριά και οικισμοί μαραζώνουν, αν δεν έχουν ήδη ερημώσει… Επίσης, η εκτόξευση του κόστους στην αγροτική παραγωγή που ήρθε αμέσως μετά την πανδημία έχει φέρει πολλούς παραγωγούς σε δύσκολη θέση, παρά τη σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει από την Κυβέρνηση για την ανακούφισή τους.

 

 

Βασικό, χρόνιο πρόβλημα αποτελούσε η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας της περιοχής. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το αρμόδιο υπουργείο τα τελευταία χρόνια προκειμένου να στελεχωθούν με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι δομές;

 

Βασίλης Γιόγιακας: Ως γιατρός θα έλεγα ότι στη Θεσπρωτία το βασικό θέμα δεν είναι η έλλειψη δομών υγείας, αλλά η στελέχωση και ο εξοπλισμός τους. Δηλαδή όχι να φτιάξεις ένα ακόμα Κέντρο Υγείας, αλλά να στηρίξεις αυτά που υπάρχουν με προσωπικό, μηχανήματα, αναλώσιμο υλικό… Την τελευταία τριετία, με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το μόνο δημόσιο νοσοκομείο της Θεσπρωτίας, στους Φιλιάτες, ενισχύθηκε με δεκάδες προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού – ειδικευμένων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων. Σε αυτά να προσθέσουμε και τα περίπου 80 άτομα που προσλήφθηκαν ως επικουρικό προσωπικού για τον Covid-19. Ύστερα από αναμονή χρόνων στελεχώθηκε και λειτούργησε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Λειτουργεί νέος σύγχρονος υπέρηχος για το Μαιευτικό – Γυναικολογικό Ιατρείο και Μαγνητικός Τομογράφος. Δημιουργήθηκε σταθμός του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Αλλά και σε ό,τι αφορά τις δομές, ιδρύθηκε και πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα στους Φιλιάτες Οικοτροφείο για ενήλικες με ψυχικές παθήσεις. Έγιναν λοιπόν πράγματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πανδημία, αλλά θα μείνουν και μετά από αυτή. Άλλωστε λέω με κάθε ευκαιρία ότι η προσπάθεια για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας είναι συνεχής. Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι πολλοί γιατροί δεν έρχονται ή δεν μένουν για πολύ σε δομές υγείας απομακρυσμένων περιοχών. Ελπίζω ότι με τα κίνητρα που ψηφίστηκαν πριν δύο μήνες από τη Βουλή θα μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερους γιατρούς στις περιοχές αυτές, όπως είναι η Θεσπρωτία.

 

 

Στη Θεσπρωτία τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Ποιες ενέργειες επιβάλλεται να γίνουν, ώστε να υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και ήπια, ορθολογική τουριστική ανάπτυξη;

 

Βασίλης Γιόγιακας: Πολύ ενδεικτικά θα έλεγα ότι επείγει η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, αλλά και όλων των μελετών που αφορούν χρήσεις γης, προκειμένου από τη μία να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και από την άλλη να προστατευθούν περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Επίσης, πρέπει να συνεχιστεί η αναβάθμιση υποδομών, οδικών, λιμενικών, ενεργειακών και άλλων. Στη Θεσπρωτία για παράδειγμα έχει χωροθετηθεί η κατασκευή μαρίνας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που, μαζί με τα μικρότερα λιμάνια της περιοχής, μπορούν να φτιάξουν ένα δίκτυο λιμένων ποιοτικών προδιαγραφών, για σκάφη αναψυχής. Και φυσικά πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη του επιχειρείν, των νέων επιχειρήσεων και της συνεργασίας επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν ώστε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε ειδικές μορφές Τουρισμού και σε ποιοτικές υπηρεσίες που ταιριάζουν με το χαρακτήρα της κάθε περιοχής.

 

Ποια σχέδια υπάρχουν, ώστε η Θεσπρωτία να έχει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο;

 

Βασίλης Γιόγιακας: Όπως είπατε και στην αρχή η Θεσπρωτία είναι ένας πανέμορφος τόπος και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις παραλίες της, αλλά επίσης, με τα βουνά και τα ποτάμια της. Υπάρχουν επομένως πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί ο λεγόμενος θεματικός Τουρισμός: από την ορεινή πεζοπορία, την ορεινή ποδηλασία και τις αναρριχήσεις, μέχρι τις δραστηριότητες σε ποταμούς και τον αγροτουρισμό. Για παράδειγμα, έχει ανακοινωθεί και «τρέχει» από οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος η δημιουργία και αναβάθμιση του εθνικού δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν δύο δήμοι της Θεσπρωτίας, οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών. Σε πρώτη φάση σκοπός πρέπει να είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου μέσα στο χρόνο, ώστε μετά να μπορούμε να μιλήσουμε για Τουρισμό 12 μηνών.

 

 

Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ κατέγραψε μεγάλο ποσοστό στην Θεσπρωτία, 41,14%. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Θεωρείτε πως η ΝΔ θα αυξήσει τα ποσοστά της, είναι ικανοποιημένος ο κόσμος από τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης;

 

Βασίλης Γιόγιακας: Από την καθημερινή επαφή μου από τον κόσμο παίρνω, αλήθεια, πολύ αισιόδοξα μηνύματα. Υπάρχει ξεκάθαρη και δυνατή «παράσταση νίκης» όπως λέγεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει, ειδικά όταν μιλάμε για μια μονοεδρική περιφέρεια όπως είναι πλέον η Θεσπρωτία. Θεωρώ ότι ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει πως η σημερινή Κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες, μεγάλες, διεθνείς κρίσεις. Αναγνωρίζει ότι έχει ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες και την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, ότι έχει κάνει μεγάλα βήματα σε τομείς όπως οι ψηφιακές συναλλαγές, η δημόσια εκπαίδευση, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, η απασχόληση, οι συντάξεις, η ενεργειακή μετάβαση. Αναγνωρίζει ότι έχει μια κυβέρνηση με ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρο πρόγραμμα που εφαρμόζει με συνέπεια, παρά τα όσα δύσκολα την έτυχαν την τελευταία 3ετία. Δεν λέμε ότι έγιναν όλα τέλεια και είμαστε οι πρώτοι που έχουμε παραδεχτεί αστοχίες και παραλείψεις. Μαθαίνουμε όμως από αυτές για να γίνουμε καλύτεροι. Όλα αυτά πιστεύω ότι πολλοί συμπολίτες μας τα αναγνωρίζουν, και αυτή η αναγνώριση αισιοδοξώ και ελπίζω ότι θα εκφραστεί και όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.