Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑνδρέας Λοβέρδος: «Δηλώνω ριζοσπάστης κεντρώος πολιτικός, το ΠΑΣΟΚ αξίζει περισσότερα»

Ανδρέας Λοβέρδος: «Δηλώνω ριζοσπάστης κεντρώος πολιτικός, το ΠΑΣΟΚ αξίζει περισσότερα»

«Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι για μένα σαν να είναι η πρώτη φορά και μπαίνω στον προεκλογικό στίβο με το ίδιο κέφι, την ίδια δύναμη και την ίδια βαθιά πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ αξίζει τα περισσότερα». Αυτή η φράση του Ανδρέα Λοβέρδου περικλείει ολόκληρη την πολιτική του διαδρομή.

Πρώην υπουργός, νυν βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αγωνιστής, με ισχυρή άποψη, που δεν φοβάται να την εκφράσει, δηλώνει πανέτοιμος για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο GOV NEWS, επισήμανε ότι δεν είναι ώρα για συζητήσεις περί συνεργασιών, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να αλώσει το Κέντρο, του οποίου αυθεντικός εκφραστής είμαστε εμείς».

Ο κ. Λοβέρδος, αναφέρθηκε χωρίς «περιστροφές» στο θέμα της Εύας Καϊλή, τονίζοντας ότι είχε «πολύ στενές φιλικές σχέσεις» μαζί της, «καυτηριάζοντας» παράλληλα, τη στάση που κράτησαν απέναντί της κάποιοι, μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση με το Κατάρ.

«Την φλερτάριζαν, της ζητούσαν χάρες και μετά έκαναν ότι δεν την γνώριζαν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, για την κα. Καϊλή.

Ακόμη, μίλησε και για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, στην οποία είναι ένας εκ των συνηγόρων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, σχολιάζοντας την στάση που κρατά ο πρώην κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

 

 

 

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επένδυσε υπερβολικά στις παρακολουθήσεις και άφησε στην «άκρη» την οικονομία και την ακρίβεια, που είναι δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Ποια είναι η άποψή σας;

 Ανδρέας Λοβέρδος: Οι παρακολουθήσεις έτσι όπως αποκαλύφθηκε ότι έγιναν και σε τόσο μαζική έκταση είναι κορυφαίο ζήτημα γιατί είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όπως από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει στη Δημοκρατία δεν χωρούν βαριές σκιές. Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το ζήτημα ως όφειλε να το αναδείξει. Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας ή της ακρίβειας που θέτετε, προφανέστατα και δεν τα έχουμε βάλει στην άκρη και προφανέστατα όχι μόνο με το λόγο μας αλλά και με πρωτοβουλίες και ενέργειες τόσο στο ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και στην Ευρώπη φροντίζουμε καθημερινά για τους συμπολίτες μας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πρωτοβουλία που πήρε η ΚΟ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Μετά το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου, του Νίκου Ανδρουλάκη, στελέχη και των δύο κομμάτων θεωρούν πως «κάηκε» το χαρτί της συνεργασίας με την ΝΔ. Θεωρείτε πως υπάρχουν ακόμη, περιθώρια συμπόρευσης των δύο κομμάτων; 

Ανδρέας Λοβέρδος: Ενόψει εκλογών δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημα για συμπόρευση μεταξύ δύο κομμάτων. Εμείς δίνουμε τη μάχη για τις ιδέες μας και η ΝΔ τη δική της. Αν πάλι μου απευθύνετε μία ερώτηση-παγίδα, είμαι πολύ έμπειρος για να πέσω μέσα. Είμαι υποψήφιος Βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Δηλώνω ριζοσπάστης κεντρώος πολιτικός και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να επιτύχει η παράταξή μας τα υψηλότερα ποσοστά που γίνεται. Στην παρούσα μάλιστα στιγμή που η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να αλώσει το Κέντρο, του οποίου αυθεντικός εκφραστής είμαστε εμείς η ερώτηση είναι άτοπη. Η Νέα Δημοκρατία είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος.

 

Βλέπουμε πως δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει χάσει την αρχική δυναμική του και πλέον, κινείται σε μονοψήφια νούμερα. Που οφείλεται αυτό, ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν υποτιμώ τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν είναι για μένα κατάλληλη στιγμή για γκρίνια, μεμψιμοιρία και κυρίως ηττοπάθεια. Δίνω για άλλη μια φορά τη μάχη της ζωής μου για το καλό της παράταξης. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι για μένα σαν να είναι η πρώτη φορά. Μπαίνω στον προεκλογικό στίβο με το ίδιο κέφι, την ίδια δύναμη και την ίδια βαθιά πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ αξίζει τα περισσότερα. Για τις ιδέες μας, για την ιστορική μας διαδρομή και για όσα έχουμε ακόμη να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας και την πατρίδα. Η αγωνία μου και ο αγώνας μου αυτή τη στιγμή είναι να ανέβει ψηλά το ΠΑΣΟΚ.

 

Είναι γνωστό πως είχατε πολύ καλές φιλικές σχέσεις με την κα. Εύα Καϊλή. Θεωρείτε πως έγινε σωστή διαχείριση του ζητήματος από το ΠΑΣΟΚ και πιστεύετε ότι προκάλεσε «φθορά» στο Κίνημα η όλη υπόθεση;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ασφαλώς και είχα πολύ στενές φιλικές σχέσεις με την Εύα Καϊλή. Αυτό είναι γνωστό. Αλίμονο εάν γίνω σαν εκείνους που μετά την είδηση, ενώ προηγουμένως είτε την κολάκευαν, είτε την φλερτάριζαν, είτε της ζητούσαν χάρες, μετά έκαναν ότι δεν την γνώριζαν και κουνούσαν το δάχτυλο. Τέτοιες συμπεριφορές δεν τις καταδέχομαι και δεν συνάδουν με τις αρχές μου. Φυσικά και έπεσα κυριολεκτικά από τα σύννεφα. Το ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τοποθετήθηκαν για το ζήτημα καθαρά και πολιτικά από την πρώτη στιγμή. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Είναι λογικό οι πολίτες να εξανίστανται. Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα χρεώσουν συνολικά στην παράταξη μία προσωπική συμπεριφορά.

 

 

 

Στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει θετικά βήματα και πιστεύετε ότι η «βιβλική» καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος θα κατευνάσει την επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν και θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία;

Ανδρέας Λοβέρδος: Είναι γεγονός ότι αυτές τις μέρες ζούμε τη διπλωματία των σεισμών. Προφανώς σε στιγμές σαν τις τωρινές σε ανθρώπινο επίπεδο όλοι οι λαοί είμαστε ένα. Αυτό ήταν περίπου και το συλλυπητήριο μήνυμα που υπέγραψα στην τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα. Δεν πιστεύω όμως ότι η σημερινή κατάσταση θα επικαθορίσει τις γενικότερες σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ερντογάν έχει χαράξει την πολιτική του, την οποία και ακολουθεί σχεδόν πιστά εδώ και καιρό και η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί να αλλάξει. Η διπλωματία των σεισμών είναι μία παρένθεση.

 

Είστε ένας εκ των συνηγόρων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Ο πελάτης σας, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη, ότι αφέθηκε εκτεθειμένος από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι έχει αποδείξεις για τα όσα λέει. Επίσης, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση της γραμματέας του επιχειρηματία που μίλησε για βαλίτσες γεμάτες με χρήματα που «έφευγαν» από το γραφείο του. Θέλετε να τοποθετηθείτε επί του ζητήματος;

Ανδρέας Λοβέρδος: Έχω τηρήσει απαρέγκλιτα την αρχή να μην μπερδεύω την ιδιότητα μου ως δικηγόρου με την ιδιότητα μου ως βουλευτή. Δεν έχω μιλήσει για την υπόθεση σε όλη της έκταση δημοσίως και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Περιορίζομαι επί του παρόντος να επαναλάβω τη θέση μου ότι ο Νίκος Παππάς επιδιώκει να μετατρέψει μια αμιγώς ποινική δίκη σε πολιτική εξαιτίας της βουλευτικής μου ιδιότητας. Αυτό όμως δεν αλλάζει τα πραγματικά περιστατικά. Η δίκη αυτή έχει βαθιά ποινικό χαρακτήρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.