Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΝίκος Κιουτσούκης: «Επιβάλλεται να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα ασφαλείας στα τρένα»

Νίκος Κιουτσούκης: «Επιβάλλεται να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα ασφαλείας στα τρένα»

Γνωρίζει από κοντά τα προβλήματα που υφίστανται τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, καθώς διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΣΕ.

Έχει δώσει πολλές «μάχες» για την αναβάθμιση του δικτύου, για την ασφάλεια στα δρομολόγια και για τις εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων του.

Δεν δίστασε να «συγκρουστεί» με τους αρμοδίους της εκάστοτε κυβέρνησης και τις διοικήσεις του ΟΣΕ, αλλά όπως τόνισε με έμφαση, η γραφειοκρατία, η ατολμία και η αδιαφορία των αρμοδίων, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

«Η τηλεδιοίκηση θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και συστήματα ασφαλείας είναι το άλφα και το ωμέγα για να λειτουργεί με ασφάλεια ο σιδηρόδρομος», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

 

 

 

Τι πρέπει να γίνει άμεσα για να αποφύγουμε μια νέα τραγωδία;

 Νίκος Κιουτσούκης: Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να τεθεί άμεσα το σύστημα ασφαλείας σε λειτουργία.

 

Γιατί δεν έχει λειτουργήσει τόσα χρόνια το σύστημα ασφαλείας, που θα διόρθωνε το ανθρώπινο λάθος και θα έσωζε ζωές;

Νίκος Κιουτσούκης: Αυτή είναι μια ερώτηση που θα έπρεπε να γίνει στους πολιτικούς. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι φωνάζουμε πολλά χρόνια για να βελτιωθούν τα μέτρα ασφάλειας στον ΟΣΕ, αλλά δεν μας άκουγε κανείς.

 

Τις όποιες ευθύνες τις φέρουν μονάχα, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες;

 Νίκος Κιουτσούκης: Φυσικά, αυτοί λαμβάνουν τις αποφάσεις. Εμείς, μπορούμε μονάχα να επισημάνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και να πιέσουμε για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει. Έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια πολλές κινητοποιήσεις, έχουμε σταματήσει πολλά 24ωρα την λειτουργία των τρένων, αλλά δεν έγινε τίποτα. Οι πολιτικοί μας κατηγορούσαν ότι ταλαιπωρούμε άδικα τους πολίτες που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους.

 

Η αλήθεια είναι ότι εσείς και όλοι σχεδόν οι συνάδελφοί σας, επί πολλά χρόνια ζητάτε να αναβαθμιστούν τα συστήματα ασφαλείας στον ΟΣΕ. Που οφείλεται κατά την άποψή σας, η χρόνια αδράνεια των αρμοδίων;

Νίκος Κιουτσούκης: Η τηλεδιοίκηση θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και συστήματα ασφαλείας είναι το άλφα και το ωμέγα για να λειτουργεί με ασφάλεια ο σιδηρόδρομος. Το παράλογο του θέματος είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα ασφαλείας, η τηλεδιοίκηση, αγοράστηκε το 2000 για να λειτουργήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Φτάσαμε στο 2023 και όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έγινε σε καμία περίπτωση, καμία συντονισμένη προσπάθεια για να λειτουργήσει το σύστημα ασφαλείας. Επομένως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν μπορούμε να λέμε ότι την μοναδική ευθύνη την έχει ο Κώστας Καραμανλής που παραιτήθηκε.

 

Θέλετε να πείτε ότι η ευθύνη είναι διαχρονική;

Νίκος Κιουτσούκης: Εννοείται, αυτό ακριβώς θέλω να πω, δεν ευθύνεται μονάχα ένας.

 

Το ερώτημα πάντως παραμένει: Γιατί δεν έγινε η εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας, έστω τα τελευταία δέκα χρόνια;

Νίκος Κιουτσούκης: Τα τελευταία χρόνια το σύστημα ασφαλείας εγκαταστάθηκε σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου. Το πρόβλημα όμως ξεκινά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς υπήρχε μια σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο το 2014, την οποία άλλαξε το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Φτάσαμε στο 2018 και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, που είναι ανεξάρτητη, έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι η σύμβαση του 2016 δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία. Έτσι κατήργησε την σύμβαση που υπήρχε και ζήτησε να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές. Οι αλλαγές έγιναν και σταδιακά άρχισε να υλοποιείται το πρόγραμμα.

 

Με λίγα λόγια η τεράστια γραφειοκρατία και η κωλυσιεργία από την πλευρά των αρμοδίων πολιτικών, μας οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών;  

Νίκος Κιουτσούκης: Δυστυχώς, αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Παιδεία, όπου ο κάθε υπουργός που έρχεται αλλάζει το σύστημα του προηγούμενου, διότι πιστεύει ότι αυτός έχει το αλάθητο του Πάπα. Επομένως και στους σιδηροδρόμους υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χρόνια προβλήματα στον ΟΣΕ, δυστυχώς με αφορμή το τραγικό γεγονός, τα έχουμε και πάλι αναδείξει, τα έχει μάθει όλη η Ελλάδα και περιμένουμε να εγκατασταθούν συστήματα ασφαλείας, να γίνει κάτι με την μεγάλη έλλειψη προσωπικού και να αντιμετωπιστούν και όλα τα άλλα ζητήματα που υφίστανται στον ΟΣΕ.

 

Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα, ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν είχε, κατά την άποψή σας, την απαιτούμενη εκπαίδευση;

Νίκος Κιουτσούκης: Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει η δικαιοσύνη για να αποδώσει ευθύνες και επιβάλλεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Η υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, να μην ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου και να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας και εργασίας στους σιδηροδρόμους της χώρα μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.