Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήPRESS ! ONΣυνεντεύξειςΛουκάς Αποστολίδης: «Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη εξουσίας και μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»

Λουκάς Αποστολίδης: «Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη εξουσίας και μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»

Είναι από τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συνδυάζουν εμπειρία, δυναμισμό και όρεξη για νέες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

Έζησε τα χρόνια της παντοδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ και οραματίζεται μια νέα δυναμική αρχή για το κόμμα της «αλλαγής».

Αναφερόμενος σε επικείμενη μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε με έμφαση ότι «η γραμμή Ανδρουλάκη, ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας είναι εύλογα εναρμονισμένη με τη στρατηγική της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τόνισε όμως, ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνεργαστεί θέτοντας τρεις βασικές προϋποθέσεις.

Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα των εκλογών υπογράμμισε με νόημα πως «είναι αυτονόητο ότι ο κάθε αρχηγός φιλοδοξεί να γίνει Πρωθυπουργός», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικά με τις αποχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία εντάσσονται, κατά κύριο λόγο με τη ΝΔ, υπογράμμισε τα εξής: «Το πολιτικό παιδομάζωμα δεν με εκφράζει και αντιστρατεύομαι αυτές τις πρακτικές. Τώρα όσο για τις τελευταίες παραιτήσεις τις θεωρώ περιθωριακές».

 

 

 

 

Είστε ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που έλεγε πάντα τα όσα συνέβαιναν, εντός και εκτός κόμματος, με το όνομά τους. Πολλοί είναι εκείνοι εντός Κινήματος Αλλαγής που επισημαίνουν ότι το κόμμα ακολουθεί λάθος στρατηγική. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις και αν ναι, τι πρέπει να αλλάξει;

 Λουκάς Αποστολίδης: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ανάμεσα στις μυλόπετρες του δίπολου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Έχει επιλέξει από τις πρώτες του προσπάθειες την ανασυγκρότησής του και την αυτόνομη στρατηγική. Στο πρόσφατο συνέδριο της Αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η στρατηγική αυτή. Δηλαδή το αυτονόητο, που κάθε κόμμα φιλοδοξεί και πράττει. Οι 270 χιλιάδες που έφθασαν στην κάλπη για την επιστροφή και την επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσαν ισχυρή εντολή στο νέο αρχηγό Ν. Ανδρουλάκη, να διεκδικήσει με την ψήφο του λαού τη διακυβέρνηση της χώρας. Συνεπώς δεν ασπάζομαι τους ψιθύρους και τις απόψεις όσων ματαιοπονούν ότι θα φρενάρουν τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ ως δύναμη εξουσίας και εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

 

 

Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να δεχθεί σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, για πρωθυπουργό, είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε τον Αλέξη Τσίπρα. Η συγκεκριμένη πολιτική τακτική του κ. Ανδρουλάκη, θεωρείτε πως κινείται προς την  σωστή κατεύθυνση;

 Λουκάς Αποστολίδης: Η γραμμή Ανδρουλάκη, ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας είναι εύλογα εναρμονισμένη με τη στρατηγική της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι επίσης αυτονόητο ότι ο κάθε αρχηγός φιλοδοξεί να γίνει Πρωθυπουργός. Φαίνεται ότι η πρόταση αυτή έχει ανησυχήσει το δίπολο και όλους όσους το στηρίζουν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιχείρησε να «ξεθεμελιώσει το κράτος της δεξιάς». Σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί με καθαρό λόγο να γκρεμίσει το «επιτελικό κράτος»της ολιγαρχικής εξουσίας, μιας «πολιτικοοικονομικής και μιντιακής εξουσίας».

 

 

Υπάρχει περιθώριο για συνεργασία, μετά τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Ανδρουλάκης, μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα η «γαλάζια» παράταξη;

 Λουκάς Αποστολίδης: Υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για συνεργασία με τα άλλα κόμματα. Πρώτον, η εντολή του λαού στην κάλπη να είναι ισχυρή. Δεύτερον, να συζητηθούν και να συγκλίνουν προγράμματα. Στις συζητήσεις αυτές θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης για σταθερότητα του πολιτικού συστήματος για ασφάλεια και ευημερία για τους πολίτες. Τρίτον, προϋπόθεση είναι να εγκρίνουν τα αρμόδια όργανα τις όποιες επιλογές συνεργασίας.

 

 

Ποιος είναι ο λόγος, κατά την άποψή σας, που το ΠΑΣΟΚ, από διψήφια ποσοστά που προσέγγιζαν το 20%, βρίσκεται σήμερα σε μονοψήφια νούμερα, με πτωτικές τάσεις;

 Λουκάς Αποστολίδης: Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Τώρα δοκιμάζονται στον νου και την καρδιά των ψηφοφόρων οι Α ή οι Β επιλογές. Γνωρίζετε, ότι μετά τα Τέμπη βρισκόμαστε σε ρευστή πολιτική κατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα. Ο κόσμος κουράστηκε να σφίγγει το ζωνάρι από την ακρίβεια. Η αγοραστική του δύναμη είναι η τελευταία στην Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να εισπράττει τη φθορά της Κυβέρνησης. Τα ποσοστά και στα δύο κόμματα μικραίνουν. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει ανοδική πορεία, από το 8 στο 12% και οι κάλπες είναι ακόμη μακριά. Έχουμε μπροστά μας πολύ πυκνό πολιτικό χρόνο. Ελπίζω και προσδοκώ το ΠΑΣΟΚ να κάνει εκπλήξεις στην κάλπη, αρκεί τα μεγάλα ψυχικά αποθέματα της δημοκρατικής παράταξης να πάρουν «φωτιά».

 

 

Πως θα βλέπατε την προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

 Λουκάς Αποστολίδης: Είπαμε: Κάλπη με ισχυρή εντολή. Προγραμματικές συγκλήσεις σε θέσεις και πρόσωπα, όπως και πρωθυπουργού και βέβαια η τελική απόφαση στα αρμόδια κομματικά όργανα. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες ιδεολογικές και πολιτικές ανάμεσα στα κόμματα. Βασικό όμως κριτήριο για τη συνεργασία αποτελεί το συμφέρον της χώρας και οι ανάγκες των πολιτών. Η αγοραστική δύναμη του πολίτη αποτελεί τον πυρήνα των πολιτικών συνεργασίας και όχι οι διευθετήσεις προσώπων στις καρέκλες της εξουσίας.

 

 

 

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τονίζουν ότι οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι «συγκοινωνούντα δοχεία», δηλαδή έχουν την ίδια ιδεολογία και τις ίδιες απόψεις για την πολιτική πραγματικότητα. Θεωρείτε ότι ευσταθεί αυτή η τοποθέτηση;

 Λουκάς Αποστολίδης: Απαντώ ευθέως. Όχι. Μπορεί οι θεωρητικές αναφορές να φωτίζουν ίδιες στον αστερισμό της κεντροαριστεράς, αλλά οι θέσεις και οι πολιτικές στη ζώσα πραγματικότητα διαφέρουν σοβαρά. Έζησα την εποχή της Αλλαγής και του Εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ. Έζησα την πρώτη «λεηλασία» του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρήθηκε το 1989 από Ν.Δ και Κ.Κ.Ε. και την άλλη αριστερά και για μία ψήφο ένας μεγάλος ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, λίγο έλειψε να πάει φυλακή. Έζησα τη νέα λεηλασία το 2012 και το 2015, που επιχειρήθηκε αρχικά από τη Ν.Δ. και στη συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως το ΠΑΣΟΚ να φαντάζει 7ψυχο!! Σήμερα, ονειρευόμαστε το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει έναν νέο μεγάλο κύκλο ιδεών και πολιτικών για να διαμορφώσουμε μια νέα κοινωνική και πολιτική συμμαχία, που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

 

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι πολλά αξιόλογα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραιτούνται από το κόμμα και επιλέγουν, κατά κύριο λόγο, την ένταξή τους στη ΝΔ;

 Λουκάς Αποστολίδης: Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εκπαίδευσε και ανέδειξε πλειάδα στελεχών, όσο κανένα άλλο κόμμα, μετά τη μεταπολίτευση. Στους δύσκολους καιρούς όμως, ορισμένοι, «ως πολιτικοί μετανάστες» ταξίδεψαν σε άλλη γη και άλλα μέρη, σε άλλες αγκαλιές. Δεν άρεσε στα στελέχη αυτά φαίνεται να ψηφίσουν το 1ο μνημόνιο, να διορθώσουν τις επιλογές συλλογικά, ως παράταξη και απομακρύνθηκαν με ανάθεμα στην ιστορία τους. Ψήφισαν όμως το 3ο μνημόνιο, μάλιστα επί μία τετραετία, ως «επαναστάτες», αλλά ξέχασαν την επανάσταση!!! Το πολιτικό παιδομάζωμα δεν με εκφράζει και αντιστρατεύομαι αυτές τις πρακτικές. Τώρα όσο για τις τελευταίες παραιτήσεις τις θεωρώ περιθωριακές.

 

 

Ο παλαιός σας σύντροφος, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έχει ασκήσει κατά καιρούς κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο κ. Ανδρουλάκης. Μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα ότι «εγώ δεν τρώγομαι εύκολα, δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται». Θα θέλατε να κάνατε κάποιο σχόλιο;»

 Λουκάς Αποστολίδης: Ουδέν σχόλιον. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη, ιστορική και αποφασιστική εκλογική μάχη για το μέλλον της χώρας και της παράταξης.

 

 

Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι Δικηγόρος, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νότιου Τομέα (Β3) Αθηνών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.