Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑπατζίδη στο GOV NEWS: «Οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι ένα αλισβερίσι για...

Απατζίδη στο GOV NEWS: «Οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι ένα αλισβερίσι για υπουργεία»

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 -εκλεγμένη το 2019 στην Ανατολική Αττική και εκ νέου υποψήφια στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου- Μαρία Απατζίδη, έγινε γνωστή στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας με την αντικομφορμιστική απόφασή της να εκφραστεί από το βήμα της βουλής και με μήνυμα στην μπλούζα που φορούσε.

Η 33χρονη πωλήτρια στο επάγγελμα και Πόντια στην καταγωγή μίλησε στο GOV NEWS και όπως θα διαπιστώσετε δεν είναι… απλά μια στάμπα. Είναι μια (σσ χωρίς ίχνος σεξισμού) νέα κοπέλα με άποψη που παλεύει για τα πιστεύω της.

Όπως έχει αναφέρει: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης λειτούργησε ως καταλύτης λόγω της στάσης του στη διαπραγμάτευση του 2015. Το ΜέΡΑ25 αφύπνισε τη συνείδησή μου δυναμικά με τις τοποθετήσεις του για την κατάλυση της χρεοδουλοπαροικίας που απειλεί την Ελλάδα και όχι μόνο».

Υπερασπίζεται τις μπλούζες με μηνύματα, επισημαίνοντας ότι θα σταματήσει να τις φοράει όταν η κοινωνία δεν θα έχει ανάγκη από τέτοιες δράσεις. Σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, πως «η νεολαία είναι πολιτικοποιημένη, απλώς έχει απογοητευτεί από τα κόμματα, γιατί κανένα δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα στις συνθήκες εξάρτησης της Ελλάδας» και την καλεί να πάει να ψηφίσει αλλά και να συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα που την αφορούν.

Τονίζει ότι «στην Ελλάδα δεν τηρείται η τριπλή διάκριση των εξουσιών» και δηλώνει δυσάρεστη έκπληξη γιατί «τα νομοσχέδια έρχονται έτοιμα από τα νομικά συμβούλια των εταιρειών». Θεωρεί ότι μετά τις εκλογές «δεν θα έχει κανένα νόημα η συνεργασία. Θα είναι ένα αλισβερίσι για υπουργεία» και προσθέτει: «Μόνο αν κυβερνήσουμε, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Βίωσε -όπως και άλλες γυναίκες- τη σεξουαλική παρενόχληση, όταν κάποιος ξεφτίλας «άντρας» τής έστειλε φωτογραφία -στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook- με το μόριο του. Αυτή η κακοποίηση από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχει «σκοπό να αποδείξουν κάποιοι την τοξική αρρενωπότητά τους και να επιβάλουν την πατριαρχία» σχολιάζει.

«Μόνο αν κυβερνήσουμε, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας»

Σε μια εποχή που η νεολαία φέρεται να αποστρέφεται την πολιτική εσείς αποφασίσατε να  θέσετε υποψηφιότητα ως βουλεύτρια. Είχατε ενασχόληση πριν με τα κοινά και ποια; Τι ήταν αυτό που καθόρισε την επιλογή σας να θέσετε υποψηφιότητα;

«Θα ήθελα κατ’ αρχήν να παρατηρήσω ότι η νεολαία είναι πολιτικοποιημένη, απλώς έχει απογοητευτεί από τα κόμματα, γιατί κανένα δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα στις συνθήκες εξάρτησης της Ελλάδας. Αυτή η ανάγκη για ανατροπή με τις πολιτικές της υποτέλειας ήταν που έκανε και εμένα να αποφασίσω να ασχοληθώ με τα κοινά. Η συνείδηση του κάθε ατόμου διαμορφώνεται από μικρή ηλικία από τα θέματα που έχει ως προσλαμβάνουσες.

Έτσι συνέβη και σε μένα, με την ευαισθητοποίηση για τις μειονότητες, τους πρόσφυγες και τον κοινωνικό ρατσισμό, λόγω και της ποντιακής καταγωγής μου. Η ενηλικίωση της γενιάς μας συνέπεσε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερη θέληση για κοινωνική δράση. Επέλεξα να είμαι σε ένα κίνημα που τιμά τη λαϊκή βούληση και το απέδειξε με τη στάση του να συγκρουστεί με το κατεστημένο, με τους ολιγάρχες και να λέει πράγματα που είναι ριζοσπαστικά και ανοικτά».

 Είσαστε βουλεύτρια από το 2019. Η εικόνα που είχατε ως πολίτης για το ελληνικό κοινοβούλιο είναι ίδια με αυτή που έχετε τώρα ως μέλος του; Αν όχι ποιες οι διαφορές; Τι σας εξέπληξε ευχάριστα και τι δυσάρεστα;

«Με εξέπληξε ευχάριστα η εκλογή μου, το ότι ο κόσμος κατάλαβε ότι ένα κόμμα με ριζοσπαστικές θέσεις, όπως το ΜέΡΑ25, έχει θέση στο κοινοβούλιο. Για αυτό και αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά μας. Όμως η είσοδος μας στη Βουλή κατά τις προηγούμενες εκλογές ήταν μόνο η αρχή. Θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτές τις εκλογές. Και στο βάθος ο ορίζοντάς μας είναι να αναλάβουμε την κυβέρνηση. Γιατί ο κριτικός λόγος στη Βουλή μπορεί να είναι απαραίτητος. Αλλά μόνο αν κυβερνήσουμε, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για ανεξαρτησία και ευημερία με ρήξη προς τις πολιτικές της φτωχοποίησης και της εξάρτησης.

Υπήρχαν βεβαίως και τα δυσάρεστα: Με στενοχωρούσε ότι συνήθως το κοινοβούλιο ήταν άδειο, το ότι αποφασίζουν για όλους μας κάποιοι άλλοι, καθώς τα νομοσχέδια έρχονται έτοιμα από τα νομικά συμβούλια των εταιρειών. Μέσα σε μια μόνο τετραετία έκαναν πρωτοφανή διασπάθιση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποίησαν πολλές πτυχές του δημοσίου, -λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής έκαναν αποφασιστικά βήματα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και της υγείας-, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της φτωχοποίησης του λαού.

Ταυτόχρονα, είχαμε όλο και μεγαλύτερες δυσάρεστες εκπλήξεις δημοκρατικής εκτροπής. Νομοσχέδια που καταργούν κατακτήσεις δεκαετιών, όπως το αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που καταστρέφουν το περιβάλλον, που σύρουν στην ιδιωτικοποίηση την υγεία, έρχονταν με ταχύρρυθμες διαδικασίες (fast-track), χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση.

Τα νομοσχέδια είχαν συχνότατα εντελώς ετερόκλητες διατάξεις, όπου οι πλέον ολέθριες συνυπήρχαν με κάποιο προοδευτικό προκάλυμμα, ώστε να προσπαθούν μάταια να μας παγιδεύσουν. Και μετά να κάνουν επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές λειτούργησαν πολλές φορές ως άλλοθι της κυβέρνησης, όπως είδαμε στην περίπτωση των υποκλοπών. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν τηρείται η τριπλή διάκριση των εξουσιών, της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής, και αυτήν την τετραετία η ανεξαρτησία αυτή προσβλήθηκε πιο βάναυσα από ποτέ. Ο σκοπός τους ήταν πάντα ο ίδιος: η πλιατσικολόγηση της δημόσιας περιουσίας μέσω ακραίων ιδιωτικοποιήσεων».

«Να κοινωνικοποιηθούν η υγεία, η παιδεία και η ενημέρωση. Ούτε κρατισμός/κομματισμός, ούτε ιδιωτικοποίηση»

Έχετε θέσει και ως προσωπικό σας στόχο την προαγωγή της παιδείας, της οικονομίας και της υγείας. Ποια είναι τα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην άμεση βελτίωση αυτών των τομέων;

«Το επείγον είναι να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και να δώσουμε περισσότερα κονδύλια για την παιδεία, γιατί χωρίς παιδεία έχουμε χαθεί ως χώρα και αυτό θα αποτυπωθεί στο εγγύς μέλλον. Δεν είναι δυνατόν οι νέοι άνθρωποι να κατευθύνονται μόνο στον τουρισμό και να γινόμαστε οι σερβιτόροι της Ευρώπης. Εγώ δεν ονειρεύομαι αυτό το μέλλον για τους νέους μας. Και όσο είμαι στη Βουλή, αλλά ακόμη κι αν δεν είμαι, οφείλω να παλεύω “με νύχια και με δόντια” για να το αποτρέψω.

Για την οικονομία θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να δώσουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων. Για να έχουμε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, χρειάζεται άμεση κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, και επανασύσταση ενιαίας ΔΕΗ ως παραγωγού, μεταφορέα και παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος. Μόνο έτσι μπορούν να πέσουν μόνιμα οι λογαριασμοί. Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού είναι η μοναδική αποτελεσματική λύση, για να μην προβληματίζει τους Έλληνες πολίτες ο πληθωρισμός.

Θα προβούμε σε μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% σε 0%. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, με κούρεμα χρεών και δανείων τους.

Χρειάζεται άμεση κατάργηση των πλειστηριασμών και απόλυτη προστασία πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από δημόσιο φορέα κόκκινων δανείων («Οδυσσέας»). Μια ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης, που δεν θα δανείζει ούτε θα πουλάει σπίτια αλλά θα παρέχει άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες στους νέους και στα λαϊκά στρώματα. Πράσινη ενέργεια με φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη και πλωτές ανεμογεννήτριες. Η Ελλάδα να γίνει το μεσογειακό κέντρο παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου.

Να κοινωνικοποιηθούν η υγεία, η παιδεία και η ενημέρωση. Ούτε κρατισμός/κομματισμός, ούτε ιδιωτικοποίηση. Ο σχεδιασμός και έλεγχος της δημόσιας παιδείας, υγείας και ενημέρωσης να περάσει στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών και η διοίκησή τους στα χέρια των εργαζόμενων σε αυτά.

Τέλος, ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στο κράτος και τη δημόσια περιουσία, σε ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κοινωνικοποίησή τους μέσω λογοδοσίας σε Συμβούλια κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών και ορισμού διοικήσεων από τη νέα κοινωνική επιτροπή επιλογής ανώτατου προσωπικού. Καθώς και ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στις συναλλαγές και τον δανεισμό αγροτών, βιοτεχνών και νεοφυών επιχειρήσεων (start ups): Με ένταξη Υπερταμείου, ΤΑΙΠΕΔ, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε νέα Αναπτυξιακή-Αγροτική Τράπεζα».

Το ΜέΡΑ25 έχει θέσει μια προγραμματική συμφωνία πριν την κάλπη ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε σύγκλιση μετά τις εκλογές. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει συμφωνία. Αν αυτό δεν αλλάξει τι θα κάνει το ΜέΡΑ25, μετά την 21η Μαΐου;

«Αυτό που έκανε και πριν θα το κάνει και τώρα με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι το ΜέΡΑ25 θα πολλαπλασιάσει το ποσοστό του, διότι θα έχουν βεβαιωθεί οι πολίτες ότι αυτό που πιστεύουμε το κάνουμε, αλλά και  πιστεύουμε ό,τι κάνουμε.

Ο κύριος Τσίπρας λέει ότι θα συντριβούμε λες και ο λαός δεν έχει κριτική σκέψη, αλλά είναι μόνο ποίμνιο από πρόβατα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται μόνο το όφελος το δικό του να ξαναγίνει πρωθυπουργός και όλων αυτών που ξεπούλησαν και πρόδωσαν τον ελληνικό λαό. Ξαναπροδίδει τον λαό, όπως όταν διάψευσε το 62% του ΟΧΙ.

Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που ταυτοχρόνως είμαστε κόμμα αρχών, αλλά και κάνουμε συγκεκριμένες δημιουργικές αντιπροτάσεις στα κόμματα του μνημονιακού τόξου, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Πριν τις εκλογές έπρεπε να γίνει διάλογος και συνεργασία στα οποία καλέσαμε τις αριστερές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε, αλλά είχαμε ανταπόκριση από πολλές δυνάμεις της Αριστεράς και συνθέσαμε τη συμμαχία για τη ρήξη.

Μετά τις εκλογές δεν θα έχει κανένα νόημα η συνεργασία. Θα είναι ένα αλισβερίσι για υπουργεία με φόντο την παράδοση στην ολιγαρχία και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει γιατί είμαστε κόμμα αρχών για τη σωτηρία του λαού μας από την υποτέλεια και την απελπισία».

Σκοπός κάποιων στα ΜΚΔ «ν’ αποδείξουν κάποιοι την τοξική αρρενωπότητά τους και να επιβάλουν την πατριαρχία»

Σε σχετική αναζήτηση διαπιστώσαμε πως η υποψηφιότητα και εκλογή σας το 2019 αντιμετωπίστηκε από μερίδα του Τύπου με αναφορές, κυρίως, στην ηλικία και την εξωτερική εμφάνιση. Σας ενοχλεί, το θεωρείτε λάθος ή αναμενόμενο;

«Το θεωρώ κατ’ αρχάς σεξιστικό το να κρίνεται κάποιος για την εμφάνισή του, λ.χ. το να απασχολεί επειδή είναι νέα γυναίκα. Υπάρχει μια προκατάληψη, σαν το να ασχοληθείς με την πολιτική να σημαίνει ότι πρέπει να έχεις κατέβει από κάποιο think tank και όχι να είσαι μια εργαζόμενη νέα, λ.χ. μια πωλήτρια, όπως εγώ, που έβλεπε ότι τα 12ωρα πολλαπλασιάζονταν ή οι δυσκολίες σε μια οικογένεια αυξάνονταν.

Και αυτό δεν μου έδινε κανένα περιθώριο όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε ανθρώπους που δεν έχουν βρεθεί κοντά σε ένα κόμμα. Το ΜέΡΑ25 ευτυχώς δεν έχει σκληρές γραμμές για να πολιτικοποιηθεί κάποιος, μπορεί να γίνει και τώρα και με μεγάλη χαρά να δούμε ανθρώπους να εκλέγονται μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25 από τον εργατικό κόσμο, από την εργατική τάξη, από τον επιστημονικό κόσμο, από τους καλλιτέχνες, γιατί τότε θα έχουμε πραγματική δημοκρατία και όχι μια δημοκρατία όπως τη θέλει η άρχουσα τάξη».

Σχετικά πρόσφατα καταγγείλατε την αποστολή σεξιστικής φωτογραφίας στον λογαριασμό σας στο Facebook. Καταγγείλατε την πατριαρχία και το γεγονός πως «οι γυναίκες αντιμετωπίζονται συνεχώς από πολλούς σαν κομμάτια κρέατος». Γιατί πιστεύετε ότι εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί ν’ αλλάξει;

«Όπως είδαμε πρόσφατα στην εφαρμογή Telegram, υπάρχει κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο με διάδοση φωτογραφιών γυναικών χωρίς τη συναίνεσή τους, που μπορεί μάλιστα να είναι και κατασκευασμένες με σχετικά προγράμματα. Ως προς τη δική μου περίπτωση, δεν είναι μόνο ο θεσμικός ρόλος που με έκανε να το καταγγείλω, αλλά ως άνθρωπος το θεωρώ ότι είναι μια κακοποίηση που συμβαίνει μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με σκοπό να αποδείξουν κάποιοι την τοξική αρρενωπότητά τους και να επιβάλουν την πατριαρχία, η οποία δεν σπάει τόσο εύκολα. Θέλει πολλή δουλειά στη βάση από οργανώσεις, ομιλίες, διαβουλεύσεις, γνωστοποίηση και όχι να κρύβεις κάτι κάτω από το χαλί, όταν υπάρχει σεξιστική συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες».

Βρεθήκατε δύο φορές στο επίκεντρο κρίσεων από ΜΜΕ, κόμματα και συναδέλφους σας, γιατί εμφανιστήκατε στη βουλή με μπλουζάκια που είχαν μηνύματα. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε γιατί το κάνατε και να σχολιάσετε τις αντιδράσεις.

«Οι αντιδράσεις ήταν οι αναμενόμενες από αστικά κόμματα που υπηρετούν πάντα τα συμφέροντα συγκεκριμένων και όχι όλου του λαού. Από εκεί και πέρα κάθε φορά που θεωρώ ότι κάποιο πράγμα είναι αναγκαίο να ειπωθεί, με όποιον τρόπο και να εκφράζεται, θα συμβαίνει αντίδραση από το ΜέΡΑ25 και από εμένα. Αυτό αφορά και στις διαδηλώσεις με πολλές συνοδοιπόρισσες και συνοδοιπόρους που δεν σταματάνε τον καθημερινό αγώνα, για να συντριβεί η Μητσοτάκης Α.Ε.

Μπροστά σε αυτόν τον σκοπό είμαι έτοιμη να κάνω ό,τι χρειάζεται γιατί εγώ δεν υπηρετώ τα δικά μου συμφέροντα, υπηρετώ τον κόσμο, τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής αλλά και όλους τους πολίτες της χώρας που έχει εξαθλιωθεί, έχει χάσει ιδανικά και αξίες, γιατί αυτό βολεύει ένα συγκεκριμένο σύστημα. Εγώ πολεμάω αυτό το σύστημα και θα το κάνω με κάθε τρόπο. Πάντα θα είμαι απέναντι σε ο,τιδήποτε καταπιέζει τους συμπολίτες μου και, όταν θα σταματήσω να βγαίνω με μπλουζάκια, αυτό θα σημαίνει ότι έχει έρθει η κατάλληλη ώρα αυτή η κοινωνία να μην έχει ανάγκη από τέτοιες δράσεις. Μέχρι τότε απλά θα συμβαίνει όποια δράση αντίστασης χρειάζεται».

 

Δεν φαίνεται μικρή η μερίδα των νέων ανθρώπων που σκέφτεται ή έχει αποφασίσει να μην πάει να ψηφίσει. Τι θα θέλατε να τους πείτε; 

«Η αποχή είναι το καλύτερο δώρο για αυτούς που μας πιέζουν και μας έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε ούτε να σηκωθούμε να αντιδράσουμε. Καταλαβαίνω βεβαίως απόλυτα, κάποιος, όταν δεν έχει αποκούμπι, να νιώθει ότι δεν θέλει να συμμετέχει και να λειτουργεί με την απάθεια. Εγώ θα έλεγα στους νέους ανθρώπους να μην τους κάνουν τη χάρη, γιατί είναι σαν να χαρίζεις τα δικαιώματά σου σε κάποιους άλλους, που αυτοί οι άλλοι ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρονται για σένα. Αλλά υπάρχει και μια μερίδα που θέλει να σε δει και θέλει να σε ακούσει. Σε αυτήν πρέπει να επενδύσεις και για αυτήν να παλέψεις για το μέλλον σου και για το μέλλον των παιδιών σου, για το μέλλον μιας χώρας.

Η οποία πιστεύω ότι έχει τη δύναμη να τα καταφέρει να ξεφύγει από τους δήθεν προστάτες της, που μπορεί να έχουν περιτύλιγμα αριστερό ή δεξιό, αλλά στην πραγματικότητα κοιτάζουν μόνο το προσωπικό τους όφελος. Θα έλεγα σε μια νέα ή σε έναν νέο ότι πρέπει να σκεφτείς ότι μπορείς να αλλάξεις κάτι και μέσα από την ψήφο σου, αλλά και μέσα από την πολιτική σου δράση. Γιατί αν είσαι ενεργός, θα ξέρεις τι θέλεις και τι δεν θέλεις από το πολιτικό σύστημα. Για αυτό πρέπει να σηκωθείς να πας να ψηφίσεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά πάμε να το δούμε και να το ξαναδούμε και να το φτιάξουμε, να τα αλλάξουμε όλα μαζί».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.