Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔημήτρης Κυριαζίδης: «Σταθερές κυβερνήσεις είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις»

Δημήτρης Κυριαζίδης: «Σταθερές κυβερνήσεις είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις»

Ο Δημήτρης Κυριαζίδης είναι από τους «μαχητές» της ζωής και αφιέρωσε τη ζωή του στην πάταξη της εγκληματικότητας.

Ξεκίνησε από υπαξιωματικός και υπηρέτησε σε ανώτατες θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως Αστυνομικός Διευθυντής, σπουδάζοντας παράλληλα, στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Το 1988, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, ξεπέρασε με μεγάλο αγώνα τα πολλά εμπόδια και δημιούργησε με άλλους συναδέλφους του, το πρώτο πανελλαδικό σωματείο αστυνομικών.

Μαζί με συναδέλφους του ίδρυσε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) το 1990, η οποία εντάχθηκε το 1993 στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αστυνομικών (EUROCOP) και της οποίας υπήρξε  μέλος του  Δ.Σ. έως το 2008.

Σήμερα,η Π.Ο.ΑΣ.Υ. απαριθμεί περισσότερα από 40.000 μέλη και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ «είναι εφικτός και επιβάλλεται για το καλό του τόπου».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν και πάλι, τη ΝΔ, καθώς υλοποίησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει το 2019, δημιουργώντας, παρά τις πολλές δυσκολίες, σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία.

Επίσης, σημείωσε ότι η κυβερνώσα παράταξη έδωσε έμφαση στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως η πάταξη της εγκληματικότητας, δημιουργώντας «κλίμα ασφάλειας».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό της Δράμας, λίγο πριν από τις εκλογές, ο κ. Κυριαζίδης επισήμανε ότι «το κλίμα είναι πολύ θετικό αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο Νομός μας έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομής και επενδύσεις, τα οποία και δικαίως διεκδικεί και θα τα επιτύχει με την Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας».

 

 

 

Το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Θεωρείτε εφικτό αυτό το στόχο;

Δημήτρης Κυριαζίδης: Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί την θετική ψήφο των πολιτών και θα την έχει, όσες εκλογικές αναμετρήσεις και εάν χρειαστεί να γίνουν. Ο δε στόχος της αυτοδυναμίας, όχι μόνον είναι εφικτός, αλλά και επιβάλλεται για το καλό του τόπου. Σταθερές κυβερνήσεις, όπως έχει διαχρονικά αποδειχθεί, είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, οι οποίες, κατά τα ψέματα, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για να μην βιώσουμε περιπέτειες. Η έλλειψη, άλλωστε, διάθεσης πραγματικής συνεργασίας εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης αυτοδυναμίας. Επί του παρόντος, όμως, η κάλπη είναι μία. Και είναι αυτή της 21ης Μαΐου. Η πρωτιά της Ν.Δ. με ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο επιδιώκουμε και θα επιτύχουμε, εγγυάται το αποτέλεσμα των επομένων εκλογών και την αυτοδυναμία.

 

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία υπάρχει περιθώριο για συνεργασία με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης;

Δημήτρης Κυριαζίδης: Η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη. Μην έχετε περί αυτού αμφιβολία. Στην όλως υποθετική περίπτωση που απαιτηθεί εκ των περιστάσεων να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν, η Νέα Δημοκρατία δεν θα ήταν αρνητική να προχωρήσει σε συνεργασίες σε ένα πλαίσιο κοινών αρχών και αξιών για το καλό του τόπου. Όμως, ως ήδη ανέφερα, η έλλειψη σοβαρής διάθεσης συνεργασίας εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια,  τουλάχιστον επί του παρόντος.

 

 

Ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση σε θέματα καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια του πολίτη. Διατελέσατε πολλά χρόνια ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, πιστεύετε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι πολίτες νοιώθουν πιο ασφαλείς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;

Δημήτρης Κυριαζίδης: Η Κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο στον τομέα της ασφάλειας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Και πράγματι έχει αναμφισβήτητα σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τόσο σε γενικο-προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο. Οι συστηματικές, άλλωστε, επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία έτη το αποδεικνύουν. Η παρελθούσα γενική κατάσταση ανομίας έχει εν πολλοίς καταπολεμηθεί, γεγονός που έχει βοηθήσει στην εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας. Το έγκλημα, όμως, και η παραβατικότητα είναι και παραμένει πάντοτε μέγεθος απρόβλεπτο και αστάθμητο. Όσα μέτρα και εάν λάβεις, όσες διατάξεις και νόμους και να ψηφίσεις, όσο αυστηρές και να είναι, δεν είναι πάντοτε ικανά να αποτρέψουν την όλη εγκληματικότητα, η οποία, δυστυχώς, αναπτύσσεται ως ένα νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο. Το ζήτημα είναι να έχεις μία Αστυνομία ενεργή και παρούσα, σύγχρονη και κατάλληλα εκπαιδευμένη, φύλακα της νομιμότητας και της κοινωνικής ειρήνης, πράγμα που θεωρώ ότι πέτυχε η τρέχουσα διακυβέρνηση.

 

 

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της ΝΔ, έναντι του βασικού της αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ; 

Δημήτρης Κυριαζίδης: Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει ένα κόμμα αρχών και αξιών, ένα κόμμα ευθύνης που δεν κρύβει την αλήθεια από τους πολίτες και κυβερνά με σύνεση, σοβαρότητα και ευπρέπεια. Είναι ένα κόμμα που δεν αρέσκεται στον λαϊκισμό, δεν μοιράζει φρούδες ελπίδες και κυρίως δεν τρέφει «αυταπάτες», χαρακτηριστικά τα οποία, δυστυχώς, δεν ανευρίσκει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ. Βασικότερο δε πλεονέκτημα σε αυτή την εκλογική μάχη είναι τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, η οποία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικεφαλής κατάφερε να ανατάξει σημαντικά την οικονομία της χώρας, φέρνοντας μείωση φόρων, ανάπτυξη, επενδύσεις αλλά και διεθνή αναγνώριση. Οι δε θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, ήταν πρωτόγνωρες για την ελληνική κοινωνία και σίγουρα επαναστατικές. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στις εθνικές επιτυχίες της Κυβέρνησης, η οποία ενδυνάμωσε την θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, υπέγραψε συνθήκες οριοθέτησης της ΑΟΖ, απέτρεψε επιτυχώς σοβαρές εξωτερικές απειλές, ανέδειξε τα εθνικά μας θέματα και έδωσε έμφαση στην σημαντική θωράκιση της άμυνας της χώρας. Πιστεύω ότι το σημαντικότατο αυτό έργο, με τα όποια τυχόν λάθη και παραλείψεις, αποτελεί μία εθνική παρακαταθήκη και έμπρακτη απόδειξη για το πως θα πορευθεί η χώρα τα επόμενα έτη με την Νέα Δημοκρατία στην διακυβέρνηση. Η πρότερη οδυνηρή εμπειρία της «περήφανης διαπραγμάτευσης» που κατέληξε στο αχρείαστο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, των παιγνίων με την οικονομία της χώρας, των κλειστών τραπεζών, της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών, της υπερφορολόγησης της μικρομεσαίας τάξης και άλλων πολλών δεινών καταδεικνύει το μέγεθος της διαφοράς των δύο κομμάτων.

 

 

 

Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην ακριτική Δράμα λίγο πριν στηθούν οι κάλπες; Οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την  διακυβέρνηση της ΝΔ;

Δημήτρης Κυριαζίδης: Η ακριτική Δράμα, ένας τόπος διαχρονικά πολύπαθος και ξεχασμένος, στέλνει πάντοτε το δικό της μήνυμα. Και εν προκειμένω θα είναι και πάλι ένα μήνυμα ελπίδας και νίκης, μία ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, στο έργο της Κυβέρνησης και σε αυτούς που στέκονται δίπλα στα προβλήματα του κόσμου της. Το κλίμα είναι πολύ θετικό αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο Νομός μας ξέρετε έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομής και επενδύσεις, τα οποία και δικαίως διεκδικεί και θα επιτύχει με την Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας.

 

 

Ποια προβλήματα της περιφέρειας Δράμας επιλύθηκαν επί διακυβέρνησης της ΝΔ και ποια επιζητούν λύση το επόμενο χρονικό διάστημα;

Δημήτρης Κυριαζίδης: Δύο ζωτικής σημασίας προβλήματα με πολλαπλό περιεχόμενο που χρόνιζαν από το 2000 υλοποιούνται. Το πρώτο είναι η ίδρυση και λειτουργία του Σωφρονιστικού καταστήματος και το δεύτερο η οδική σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό (προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός).

Ενδεικτικά αναφέρω και ζητήματα που πρέπει ν΄ αναδειχθούν και να οδηγηθούν προς πραγμάτωση:

-Πολιτισμού – αρχαιολογικών χώρων (Αμφίπολης-Δράμας-Φιλίππων)

-Εναλλακτικού, ιαματικού και θρησκευτικού τουρισμού – σπηλαίων -χιονοδρομικού κέντρου

– Γεωργίας (αναδασμοί) – κτηνοτροφίας (βοσκότοποι) – πτηνοτροφίας -τυποποίησης προϊόντων τους

Υποδομών – οδικών αξόνων- αξιοποίησης υδάτινων πόρων

Ορυκτού πλούτου – επεξεργασίας λατομικών προϊόντων

– Ανάπτυξης του Δασαρχείου Δράμας – του δασικού κεφαλαίου και των υποπροϊόντων ξύλου

Επιχειρηματικότητας – ιδιωτικών επενδύσεων

– Ενίσχυση των κορεσμένων σήμερα υποδομών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Νομού, για να ξεμπλοκάρουν νέες επενδύσεις που δίνουν πολλές θέσεις εργασίας

– Βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Γ.Ν. Δράμας και των Κέντρων Υγείας.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Αστυνομικός Διευθυντής  ε.α., Υπ. Βουλευτής Δράμας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.