Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΡένα Δούρου: «Κυβέρνηση με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων»

Ρένα Δούρου: «Κυβέρνηση με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων»

Είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με μεγάλη απήχηση στη βάση του κόμματος, που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, επισημαίνει με έμφαση ότι, η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα σε «όλα τα δημοκρατικά κόμματα» να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να συνεργαστούν για τον σχηματισμό μιας «προοδευτικής κυβέρνησης».

Παράλληλα, απευθυνόμενη στα κόμματα της κεντροαριστεράς, υπογράμμισε ότι «τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε για τον τόπο και όχι για ένα κόμμα, οφείλουν να την αντιληφθούν όλα τα δημοκρατικά κόμματα και αντί να κάνουν ανιστόρητες και αβάσιμες δηλώσεις, όπως αυτή του Γ.Γ. του ΚΚΕ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη όλων, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν κάνουν χάρη σε κάποιο κόμμα, αλλά ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες».

Επίσης, αναφερόμενη στην «κόντρα» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της ΝΔ σχετικά με το προσφυγικό και τον φράκτη στον Έβρο επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έδωσε σαφές, αποτελεσματικό δείγμα γραφής στο προσφυγικό και μάλιστα στις δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, κατά την κρίση του 2015. Αντιμετωπίσαμε τις προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού».

 

 

 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας στο χώρο της κεντροαριστεράς. Υπάρχει πιθανότητα να σχηματισθεί μια «προοδευτική κυβέρνηση» μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αποτελούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25;

Ρένα Δούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τιμά την απλή αναλογική που σηματοδοτεί την ανόθευτη λαϊκή κυριαρχία. Δεν εργαλειοποιούμε την απλή αναλογική για να ανέβουμε στην εξουσία. Και είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι οι κάλπες της 21ης Μαΐου μπορούν να αναδείξουν τη δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση, που έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ, ανάγκη ο τόπος. Με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να ηττηθεί το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη και με συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτή την αξία της απλής αναλογικής και τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε για τον τόπο, και όχι για ένα κόμμα, οφείλουν να την αντιληφθούν όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Και αντί να κάνουν ανιστόρητες και αβάσιμες δηλώσεις όπως αυτή του Γ.Γ. του ΚΚΕ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη όλων, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν κάνουν χάρη σε κάποιο κόμμα. Αλλά ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες για να βγει ο τόπος στο ξέφωτο μετά από το σκοτάδι Μητσοτάκη.

 

 

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, δεν θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Ρένα Δούρου: Όπως έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, για να γυρίσει επιτέλους σελίδα ο τόπος, είναι επιτακτική ανάγκη το βράδυ των εκλογών να είναι πρώτος, έστω και με μία ψήφο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όχι για λόγους κομματικού πατριωτισμού. Αλλά συμφέροντος της πατρίδας. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η προοδευτική κυβέρνηση άμεσα χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες. Αυτή είναι η μόνη οδός για την ανάταξη, με προοδευτικό πρόσημο, της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

 

Ασκήθηκε έντονη κριτική από το ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη. Θωρείτε πως υπήρξαν λάθη στην όλη υπόθεση;

Ρένα Δούρου: Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αμέσως μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία, ήταν υποδειγματική. Κανένα ναι μεν αλλά. Καμία αμφιταλάντευση. Κανένα “γιατί τώρα”, “τι κρύβεται από πίσω”. Τίποτε τέτοιο. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το τεκμήριο αθωότητας, είμαστε απαρέγκλιτα και αδιαπραγμάτευτα με τα θύματα των κακοποιητικών συμπεριφορών. Ακαριαία, μέσα σε 15 λεπτά, ο ευρωβουλευτής διαγράφτηκε από το κόμμα, ζητήθηκε και υλοποιήθηκε παράλληλα και η διαγραφή του από την αριστερή ευρωομάδα. Πρόκειται για αντίδραση ακριβώς στον αντίποδα των προσπαθειών συγκάλυψης από τη ΝΔ παρεμφερών περιπτώσεων. Είναι δε εξοργιστικό οι κυβερνητικοί να επιχειρούν χυδαίους συμψηφισμούς επιχειρώντας να υπηρετήσουν το αφήγημα Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το αφήγημα του “όλοι ίδιοι είναι”. Αυτό που θρέφει το νεοφασισμό. Είναι ντροπή. Όλες και όλοι, πρέπει να είμαστε κόντρα σε κάθε είδους κακοποιητική συμπεριφορά, να δίνουμε τη μάχη αυτή καθημερινά, στηρίζοντας τα θύματα.

 

 

Όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτές που διενεργούνται από Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αριστερά, καταγράφουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σας ανησυχεί αυτό το γεγονός;

Ρένα Δούρου: Όχι. Για τρεις λόγους. Καταρχήν γιατί συστηματικά υποεκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το είδαμε και το 2015. Αλλά και σε εκείνες του 2019 τόσο με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε εθνικό επίπεδο όσο και με εκείνο της Δύναμης Ζωής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Μας έδιναν πολύ χαμηλότερα από ό,τι έγραψαν τελικά οι κάλπες. Δεύτερον, πιστεύω ότι η πιο αυθεντική δημοσκόπηση είναι αυτή των πολιτών στα σούπερ μάρκετ. Εκεί όπου διαπιστώνουν ότι τα σώου του Υπουργού “Αναπτύξεως” μπροστά στις κάμερες, δεν μειώνουν τις τιμές. Ούτε και τα επικοινωνιακά καλάθια του νοικοκυριού. Γιατί η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες είναι τα άδεια καλάθια. Και τέλος, κύριε Μπότσαρη, η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι αυτή της κάλπης. Εκεί ακριβώς όπου οι πολίτες θα γράψουν τους τίτλους τέλους στο Μαξίμου ΑΕ.

 

 

 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, έναντι της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ρένα Δούρου: Δεν μπορεί να γίνει καν σύγκριση. Είναι δύο χωριστοί κόσμοι που τους χωρίζει άβυσσος. Ο κ. Μητσοτάκης είναι εκπρόσωπος των επαγγελματιών της εξουσίας. Εκείνης της ελίτ που θεωρεί την πατρίδα, τσιφλίκι της και τους πολίτες κολίγους. Επιπλέον είναι ο εκφραστής της alt right, ενός τραμπισμού α λα γκρέκα. Κάνει το μαύρο άσπρο και στήνει μια… εναλλακτική πραγματικότητα. Με ψέματα, φέικ νιούζ, χυδαιότητα. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων Επικρατείας, που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των αρχηγών των κομμάτων, μαρτυρούν πολλά. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα ψηφοδέλτιο από φίλους και κολλητούς, ανθρώπους που του χρωστάνε την πολιτική τους παρουσία. Που έχουν σχέση εξάρτησης μαζί του. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, όταν το Επικρατείας συσπείρωνε τη συντηρητική παράταξη με επικεφαλής προσωπικότητες όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Αθανάσιος Τσαλδάρης ή ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε πρόσωπο άνευ δεσμού με το κόμμα, που διακρίθηκε για υβριστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν αυτός ήταν Πρωθυπουργός. Αλλά διακρίθηκε και για το ανύπαρκτο έργο στις δημόσιες θέσεις που τοποθετήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. Μιλάμε δηλαδή για ένα… ΙΧ ψηφοδέλτιο που υπηρετεί τις στοχεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Στον αντίποδα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνει το άνοιγμα στην κοινωνία, στους νέους, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στις δυνάμεις που θέλουν να βάλουν τον τόπο σε νέα, προοδευτική τροχιά… Είναι ενδεικτικό ότι επικεφαλής είναι ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ένας καταξιωμένος διεθνώς επιστήμονας και καθηγητής στο Χάρβαρντ ενώ και τα υπόλοιπα πρόσωπα αποτυπώνουν ακριβώς την πλουραλιστική δυναμική της κοινωνίας που θέλει να αλλάξει τα πράγματα. Να κλείσει την καταστροφική περίοδο Μητσοτάκη για να πάρει ανάσα ο τόπος. Είναι ένα ψηφοδέλτιο εξωστρέφειας και νίκης όχι ενός κόμματος αλλά του αύριο κόντρα στο χθες που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

Έντονη αντιπαράθεση, εκτός των άλλων, υπάρχει και στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένει στην πολιτική των «ανοικτών συνόρων», επισημαίνοντας ότι θέλει να «ξηλώσει» τον φράκτη στον Έβρο. Ποια είναι η πραγματικότητα, τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μείζον θέμα της μετανάστευσης, εφόσον αναλάβει τα ηνία του τόπου;

Ρένα Δούρου: Η υπόθεση του μεταναστευτικού / προσφυγικού είναι πολύ σημαντική για να την χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προεκλογικό χαρτί. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου ανέσυρε αίφνης τον… φράκτη στον Έβρο, θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεχίζοντας να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Σε ό,τι λοιπόν αφορά την εργαλειοποίηση του φράκτη από τον κ. Μητσοτάκη, την απάντηση την έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης που, εξ όσων γνωρίζω δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το 2015 λοιπόν με αφορμή την κατασκευή φράκτη μεταξύ Σερβίας – Ουγγαρίας, προειδοποιούσε ότι αυτή εντείνει το πρόβλημα της διακίνησης ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί “έμμεση επιδότηση για τους διακινητές, αφού θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα τους ανθρώπους που μεταφέρουν ώστε να τον παρακάμψουν”. Είναι φανερό ότι χρειάζονται άλλες πολιτικές για τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης στις χώρες της ΕΕ. Στηρίζουμε την πρόταση της αρμόδιας Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον κατά την παρουσίαση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Δηλαδή, ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη μετανάστευση και ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η επένδυση σε νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και σε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Όσα φέικ νιούζ κι αν επικαλεστεί ο κ. Μητσοτάκης, τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έδωσε σαφές, αποτελεσματικό δείγμα γραφής στο προσφυγικό, και μάλιστα στις δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, κατά την κρίση του 2015. Αντιμετωπίσαμε τις προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού. Δεν το λέμε εμείς. Το αναγνώρισε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το 2016 και τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα το 2019.

 

Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.