Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚώστας Τζαβάρας: «Θα συμμετάσχω στην Επιτροπή και θα βοηθήσω να λάμψει η...

Κώστας Τζαβάρας: «Θα συμμετάσχω στην Επιτροπή και θα βοηθήσω να λάμψει η αλήθεια»

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη διέψευσε τα σενάρια περί αποχώρησής του από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επισημαίνοντας με έμφαση ότι θα συμμετάσχει προκειμένου να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια.  

«θα συμμετάσχω στην Επιτροπή και θα προσπαθήσω, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που έχει ήδη δώσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, να συμβάλω, με τις γνώσεις και την πείρα που διαθέτω, ώστε να φωτιστεί σε όλες τις λεπτομέρειές της αυτή η υπόθεση που φέρεται ότι έχει δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε με έμφαση ότι στην όλη υπόθεση «ανακύπτει ζήτημα σεβασμού της αρχής του κράτους δικαίου και της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών», αλλά, όπως υπογράμμισε «το αν υπήρξε πράγματι παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να το ξέρει κανείς προτού ολοκληρωθεί η έρευνα που θα γίνει τόσο από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά κυρίως από την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή που θα συσταθεί από τη Βουλή κατ’ άρθρο 68 του Συντάγματος». 

Επίσης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «εάν η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποκάλυψη όλης της ουσιαστικής αλήθειας, δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό πολιτικό κόστος στις προσεχείς εκλογές».

 

Είστε μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μαζί με συναδέλφους σας από όλα τα κόμματα θα ασχοληθείτε με την διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Πού πιστεύετε ότι πρέπει να εστιάσετε στην έρευνα; 

Κ. Τζαβάρας: Αντικείμενο της έρευνας αυτής δεν μπορεί παρά να είναι η αναζήτηση της πλήρους και ουσιαστικής αλήθειας αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το πώς έχει συμβεί η υπόθεση αυτή των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Προσωπικά θα συμμετάσχω στην Επιτροπή και θα προσπαθήσω, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που έχει ήδη δώσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, να συμβάλω, με τις γνώσεις και την πείρα που διαθέτω, ώστε να φωτιστεί σε όλες τις λεπτομέρειές της αυτή η υπόθεση που φέρεται ότι έχει δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Είστε ένας από τους εμπειρότερους νομικούς του ελληνικού κοινοβουλίου. Θεωρείτε ότι υπήρξε παραβίαση του Συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας στην υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ; 

Κ. Τζαβάρας: Το αν υπήρξε πράγματι παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να το ξέρει κανείς προτού ολοκληρωθεί η έρευνα που θα γίνει τόσο από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά κυρίως από την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή που θα συσταθεί από τη Βουλή κατ’ άρθρο 68 του Συντάγματος, όπως έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα.

Ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν υπογραμμίσει με έμφαση ότι η «επισύνδεση» ήταν νόμιμη – είχε αποφανθεί θετικά η αρμόδια εισαγγελέας – αλλά υπάρχει «πολιτικό και ηθικό» ζήτημα. Ποια είναι η άποψή σας; 

Κ. Τζαβάρας: Σέβομαι την άποψη του πρωθυπουργού, όπως και τις γνώμες των ειδικών που έχουν διατυπωθεί για το ίδιο ζήτημα. Προφανώς ανακύπτει ζήτημα σεβασμού της αρχής του κράτους δικαίου και της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, αλλά προτού ολοκληρωθούν η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, καθώς και οι κοινοβουλευτικές εργασίες που θα γίνουν από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, δεν μπορεί να έχει κανείς σαφή και ολοκληρωμένη αντίληψη για την υπόθεση αυτή. Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός Λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια για αυτή την σοβαρή υπόθεση και όλοι εμείς έχουμε την αυτονόητη δημοκρατική κοινοβουλευτική ευθύνη να πράξουμε τα πάντα για να ικανοποιήσουμε αυτή την δικαιολογημένη αξίωσή του.

 

Πιστεύετε, όπως ακούγεται έντονα, ότι παρακολουθούντο και άλλα πολιτικά και όχι μόνο πρόσωπα;  

Κ. Τζαβάρας: Κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω προσωπικά, αλλά έχει γραφτεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» από τον δημοσιογράφο κ. Σουλιώτη που έχει διενεργήσει εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ. Επομένως, αυτονόητο είναι ότι οι κοινοβουλευτικές έρευνες πρέπει να καλύψουν και αυτή την πτυχή της υπόθεσης.

Ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού από εδώ και πέρα προκειμένου να μην συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον; 

Κ. Τζαβάρας: Ήδη η κυβέρνηση έχει εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καλύπτονται σημαντικά κενά της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που προβλέπει ο ν. 2225/1994. Προσωπικά πιστεύω ότι επιπλέον απαιτείται η ενίσχυση του ρόλου της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ιδίως όσον αφορά την διενέργεια εκ μέρους της ελέγχου νομιμότητας των φακέλων των υποθέσεων, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν υποβολής καταγγελιών. Επιπλέον πρέπει να ληφθεί ειδική νομοθετική πρόνοια, ώστε το αίτημα άρσης ενώπιον των αρμοδίων Εισαγγελέων να μην περιλαμβάνει μόνο τον αριθμό του τηλεφώνου, αλλά και το όνομα του προσώπου που αφορά η άρση του απορρήτου, καθώς και να περιλαμβάνει ειδική αιτιολογία. Τέλος, πρέπει να επανεξεταστεί η επαναφορά του δικαιώματος της ΑΔΑΕ προς ενημέρωση υπό προϋποθέσεις του ενδιαφερόμενου προσώπου μετά τη λήξη της παρακολούθησής του.

 

Θεωρείτε ότι η όλη υπόθεση θα κοστίσει πολιτικά στην ΝΔ ή ότι οι πολίτες εστιάζουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και του «δύσκολου» ενεργειακά χειμώνα που έρχεται και σε αυτά τα δύο ζητήματα θα κριθεί η κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές; 

Κ. Τζαβάρας: Εάν η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποκάλυψη όλης της ουσιαστικής αλήθειας, ώστε πάνω σε αυτή την αλήθεια εν συνεχεία να θεμελιωθεί η επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων σε όσους τυχόν διαπιστωθεί ότι υπέχουν ευθύνες, τότε δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό κόστος στις προσεχείς εκλογές. Οποιαδήποτε όμως προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης αυτής πιστεύω ότι θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.