Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΓρηγοριάδης στο GOV NEWS: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μνημονιακό»

Γρηγοριάδης στο GOV NEWS: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μνημονιακό»

«Το ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα μνημονιακό κομματικό συνδυασμό, από όπου κι αν προέρχεται. Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό». Η ρητή διαβεβαίωση ανήκει στον -πλέον- πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και υποψήφιο του κόμματος στη Β1 Αθηνών, Κλέωνα Γρηγοριάδη.

Ο γνωστός ηθοποιός ξεκίνησε την πλούσια καριέρα του, στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Την αποδοχή και αναγνώριση από το ευρύ κοινό, τη γνώρισε στο τέλος της δεκαετίας (1990) μέσα από την κωμική σειρά: «Κάτι τρέχει με τους δίπλα».

Έκατσε στο βουλευτικό έδρανο το 2019. Από τότε ως και το κλείσιμο της βουλής -για τις εκλογές της 21ης Μαΐου- ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25. Ο κύριος Γρηγοριάδης μίλησε στο GOV NEWS, μεταξύ άλλων, για τους λόγους που τον οδήγησαν στη μετάβαση από την υποκριτική στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επισημαίνοντας ότι «τα πάντα είναι πολιτική, τελικά, και η θέση απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό».

Ακόμα, για το περιβόητο «ΔΗΜΗΤΡΑ» που «επιχειρεί να κόψει το μακρύ χέρι των τραπεζών». Επισήμανε πως είναι μια «ολοκληρωμένη πρόταση για ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ». Απέδωσε την έντονα αρνητική κριτική, στους «εκπροσώπους του συστήματος και της ολιγαρχίας» που στέκονται απέναντι «αμήχανοι και ανήμποροι». Εκφράζει την ακράδαντη πίστη του πως «”Όλα μπορούν να είναι αλλιώς”!».

 «Τα πάντα είναι πολιτική, τελικά, και η θέση απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό»  

Από το καλλιτεχνικό «σανίδι» στο βουλευτικό έδρανο. Πώς προέκυψε η μετάβαση; Η εικόνα που είχατε για τη βουλή πριν, παρέμεινε ίδια όταν τη γνωρίσατε από μέσα;

«Ωραία λέξη η μετάβαση! Υπηρετώ την υποκριτική τέχνη περίπου τριάντα ή και λίγο περισσότερα χρόνια. Θεωρώ ότι το θέατρο είναι μια βαθιά πολιτική τέχνη, όπως εξάλλου πολιτική πράξη είναι και κάθε μορφή τέχνης.

Απλώς το θέατρο έχει αυτή την αμεσότητα και την κοινή εμπειρία που μοιράζεται κάθε ξεχωριστό βράδυ ο ηθοποιός με τον θεατή, που δημιουργεί τις συνθήκες για «διάλογο» και προβληματισμό.

Από την άλλη, προέρχομαι από μια οικογένεια στην οποία η πολιτική δεν ήταν απλά η καθημερινότητά μας, αλλά -πολύ περισσότερο- καθόριζε την καθημερινότητά μας.

Για μένα, λοιπόν, η πολιτική δε σήμαινε και δε σημαίνει μόνο την κοινοβουλευτική δράση. Πολιτική είναι η στάση μας στα πράγματα, οι επιλογές που καλούμαστε να πάρουμε κάθε μέρα, οι αξίες που ακολουθούμε στην πορεία της ζωής μας, η θέση μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους, απέναντι στον πλανήτη που μας περιβάλλει, απέναντι, τελικά, στον ίδιο μας τον εαυτό.

Η μετάβαση συνέβη πρακτικά τη στιγμή που αποφάσισα να συμπορευτώ με το ΜέΡΑ25, έπειτα από την πρόταση του Γραμματέα Γιάνη Βαρουφάκη.

Διεκδικώντας μαζί του και μαζί με τους συνοδοιπόρους μας, μια ρεαλιστική διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η χώρα μας, μετά από τα μνημόνια και τις κρίσεις.

Ασφαλώς, η κοινοβουλευτική διαδικασία επί του πρακτέου ήταν πρωτόγνωρη για εμένα, αλλά με πείσμα και πίστη στις αρχές του κόμματος και τις αξίες του, κατάφερα νομίζω να αντεπεξέλθω».

«Η “Μητσοτάκης ΑΕ” απαξίωσε μέσα σε μία νύχτα τις καλλιτεχνικές σπουδές»

Υπήρξαν σημαντικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για το ΠΔ85/2022. Η κυβέρνηση μίλησε για fake news της αντιπολίτευσης και αναίτιες αντιδράσεις. Η άποψη και η πρότασή σας για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο;

«Μόνο fake news δε θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το ΠΔ85/2022. Το οποίο, κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα, απαξίωσε τις σπουδές εκατοντάδων χιλιάδων καλλιτεχνών, όχι μόνο ηθοποιών αλλά και μουσικών, χορευτών, κινηματογραφιστών και άλλων, και έδειξε για άλλη μια φορά, με εμφατικό τρόπο, την άποψη που έχει η κυβέρνηση της Μητσοτάκης ΑΕ για τις τέχνες και τους εκπροσώπους της.

Τα fake news δε θα μπορούσαν ποτέ να συσπειρώσουν όλους τους καλλιτέχνες, όλους τους σπουδαστές, όλους τους καθηγητές  και να οδηγήσουν σε μαζικότατες κινητοποιήσεις, καταλήψεις, παραιτήσεις.

Μιλάμε για πραγματικές αποφάσεις που έβαλαν στο στόχαστρο ανθρώπους που έχουν σπουδάσει ή που ακόμα σπουδάζουν, εργαζόμενους που εργάζονται σκληρά και κοπιάζουν καθημερινά για να ασκήσουν την τέχνη τους.

Στο ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη υποστηρίζουμε τα αιτήματα των καλλιτεχνών όλων των ειδικοτήτων ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους και υπέρ του αιτήματος για την ίδρυση Δημόσιας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, μετά από σοβαρή και συστηματική διαβούλευση με όλους τους σχετικούς φορείς (σπουδαστές, καθηγητές κλπ)».

«Το σύστημα “ΔΗΜΗΤΡΑ” επιχειρεί να κόψει το μακρύ χέρι των τραπεζών»

Έχει γίνει πολλή κουβέντα για το σύστημα «Δήμητρα». Σας κατηγορούν ότι προτείνετε «νέο νόμισμα» και θέλετε να βγει η χώρα από τη ζώνη του ευρώ ή μια άλλη διαχείριση του συστήματος. Τι απαντάτε;

«Φυσικά και έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το σχέδιο “ΔΗΜΗΤΡΑ”, καθώς οι εκπρόσωποι του συστήματος και της ολιγαρχίας, στέκονται αμήχανοι και ανήμποροι μπροστά σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ. Είτε μεταξύ του δημοσίου και των ιδιωτών, είτε μεταξύ ιδιωτών, που μπορεί να δώσει ανάγκη τόσο στην αγορά όσο και στα νοικοκυριά.

Το σύστημα “ΔΗΜΗΤΡΑ” επιχειρεί να κόψει το μακρύ χέρι των τραπεζών, οι οποίες, αντί να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία- όπως θα έπρεπε να κάνουν μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα- επιτίθενται στους πολίτες και ληστρικά (μέσω των προμηθειών που λαμβάνουν για κάθε συναλλαγή), αυξάνουν διαρκώς τα έσοδά τους. Απαντάμε, επίσης, ότι οι συναλλαγές θα γίνονται με ευρώ. Όσοι διατυπώνουν την άποψη ότι μιλάμε για άλλο νόμισμα, είναι όσοι επιχειρούν να παραπληροφορήσουν, μέσω της διασποράς φόβου και ψευδών.

Είμαστε σε καλό δρόμο προφανώς, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη δαιμονοποίηση που όλοι εξαπολύουν εναντίον μας!».

«Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να κάνει προεκλογική προγραμματική συμφωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο»

Ποια είναι η άποψη του ΜέΡΑ25 για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ; Υπάρχουν, τελικά, περιθώρια σύγκλισης;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια που ασκούσε τη διακυβέρνηση της χώρας ότι είναι ένα κόμμα μνημονιακό.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε σε μια νύχτα το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού και εγκλώβισε τη χώρα και τους πολίτες, με αντιλαϊκά, μνημονιακά μέτρα.

Το ΚΚΕ το τιμούμε για την ιστορία του και γιατί είναι ένα αντισυστημικό κόμμα που βρίσκεται μέσα στη Βουλή.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε προεκλογικά να μπούμε σε έναν κοινό διάλογο για τη διερεύνηση των πιθανοτήτων σύγκλισης. Αντί για αυτό, ο κύριος Τσίπρας προτίμησε να κάνει προεκλογική προγραμματική συμφωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο, παρουσιάζοντάς του στα τέλη Απριλίου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προς έγκριση!

Μετά τις εκλογές, λοιπόν, δε θα έχει καμία σημασία η οποιαδήποτε συζήτηση.  Από την άλλη, το ΚΚΕ μας δαιμονοποιεί, θεωρώντας ότι είμαστε κι εμείς συστημικοί».

«Όχι στήριξη σε μνημονιακό κομματικό συνδυασμό, από όπου κι αν προέρχεται»

Τι στάση θα τηρήσει το κόμμα σας, από την 22η Μαΐου και μετά; Θα εξαρτηθεί από τ’ αποτελέσματα;

«Από όσα ανέφερα ακριβώς παραπάνω, νομίζω ότι είναι σαφής η απάντηση. Το ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα μνημονιακό κομματικό συνδυασμό, από όπου κι αν προέρχεται. Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Εμείς καταθέτουμε προτάσεις βιώσιμες, άμεσες που θα μπορέσουν να πάνε την κοινωνία ένα βήμα μπροστά και έχουμε προχωρήσει σε συμμαχίες (πριν από τις εκλογές), που έχουν σκοπό τη ρήξη, που δεν είναι ουτοπία. Να σας θυμίσω ότι το βασικό σύνθημα του ΜέΡΑ25 από την ίδρυσή του είναι “Για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα”».

Γιατί ο Κλ. Γρηγοριάδης καλεί έναν/μια ψηφοφόρο να επιλέξει το ΜέΡΑ25;

«Καλώ τον κόσμο να υποστηρίξει με την ψήφο του το ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους μας να συστρατευθούμε απέναντι στα μνημονιακά κόμματα, στη βάση ενός βιώσιμου και ρεαλιστικού προγράμματος, με απόλυτη συναίσθηση τόσο της κρισιμότητας των συνθηκών, όσο και της άμεσης αναγκαιότητας για ρήξη, στα πλαίσια μια παλλαϊκής, ανυπότακτης αριστερής συστράτευσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι “Όλα μπορούν να είναι αλλιώς”!».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.