Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΙωάννα Λυτρίβη: «Αυτοδυναμία της ΝΔ για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή...

Ιωάννα Λυτρίβη: «Αυτοδυναμία της ΝΔ για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση»

Μορφωμένη, εργατική, «αθόρυβη» και αποτελεσματική, «τράβηξε» την προσοχή του πρωθυπουργού, με την απόλυτα επιτυχημένη παρουσία της σε ένα πολύ δύσκολο τομέα.

Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι πολιτικός επιστήμονας, με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές δια βίου εκπαίδευσης και ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), κατά την τετραετία 2019-2023, συνέβαλε στην ανάδειξη των ποιοτικών διαστάσεων του πεδίου της δια βίου εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, συμβάλλοντας καταλυτικά στη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο GOVNEWS, τόνισε πως ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να πιστέψει πως ο πρωθυπουργός την επέλεξε για την τέταρτη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, σημειώνοντας με έμφαση πως «θέλω να τιμήσω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αναφορικά με τα νέα της καθήκοντα ως βουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε ότι «το επίπεδο του κοινοβουλευτικού έργου είναι ο καθρέφτης του πολιτικού μας συστήματος», προσθέτοντας πως «είναι χρέος μου, λοιπόν, να επιτελώ το έργο μου με συνέπεια, αρετή και λόγο, που ανταποκρίνεται σε αυτό το υψηλό καθήκον της αντιπροσώπευσης».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι «στις 21 Μαΐου αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης των αλλαγών που έρχονται. Από τη μια έχουμε το νέο και τη λογική και από την άλλη, τον φόβο και τη συντήρηση απέναντι στην κοινωνική αλλαγή, απέναντι σε κάθε τι καινούριο».

 

 

Περιμένατε ότι θα βρισκόσασταν σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ή βρεθήκατε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν γνωρίζατε για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ιωάννα Λυτρίβη: Μεγάλη έκπληξη! Αυτή ήταν η αντίδρασή μου στο άκουσμα της είδησης από τον Πρωθυπουργό, λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου. Χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει συμβεί, και καθώς ο χρόνος τρέχει με μεγάλη ταχύτητα μέχρι τις εκλογές και οι υποχρεώσεις είναι πολλές, αυτό που στέκει ως υπέρτατο χρέος είναι να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Και βεβαίως να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα για το καλό της χώρας.

 

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας αναφορικά με τη συμμετοχή σας στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ;

Ιωάννα Λυτρίβη:Η νομοθέτηση στη Βουλή είναι ο σχεδιασμός και η κατοχύρωση των βασικών αρχών της πολιτικής, με λίγα λόγια είναι η πολιτική στην πράξη. Είναι χρέος μου, λοιπόν, να επιτελώ το έργο μου με συνέπεια, αρετή και λόγο, που ανταποκρίνεται σε αυτό το υψηλό καθήκον της αντιπροσώπευσης. Θεωρώ ότι το επίπεδο του κοινοβουλευτικού έργου είναι ο καθρέφτης του πολιτικού μας συστήματος και αντανακλά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, εν τέλει η πιο ισχυρή εγγύηση για μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

 

 

Εργάζεστε σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα του δημοσίου, που αφορά στην Πιστοποίηση και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πρόσφατα, ότι «ο τομέας της πιστοποίησης θα είναι κρίσιμος την επόμενη τετραετία και η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ». Ποιες θετικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια;

Ιωάννα Λυτρίβη:Δουλεύοντας συνειδητά στην κατεύθυνση της αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης και αμοιβαίας αναγνώρισης προθέσεων και ικανοτήτων μεταξύ των συνεργατών, κατορθώσαμε να δομηθεί από την αρχή η αξιοπιστία του φορέα απέναντι στους πολίτες και τους φορείς με τους οποίους συναλλάσσεται ο ΕΟΠΠΕΠ. Ίσως είναι η λιγότερο εμφανής κατάκτηση της θητείας μου, αλλά θεωρώ ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία.

Σε περίπου τέσσερα χρόνια, πετύχαμε πολλά. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται και επικαιροποιούνται τα Επαγγελματικά Περιγράμματα περίπου 300 ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, αντί των 150 που είχαμε εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Ολοκληρώνονται επίσης οι νέοι οδηγοί κατάρτισης 130 ειδικοτήτων των ΙΕΚ, ενώ για πρώτη φορά διαμορφώνεται εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό για κάθε μια από αυτές. Παρά τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρήκαμε λύσεις για να συνεχιστούν οι διαδικασίες πιστοποίησης των επαγγελματιών με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Επιπλέον, δουλέψαμε εντατικά για να βάλουμε τον Φορέα ξανά στον χάρτη των διεθνών συνεργασιών και των δικτύων διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών πολιτικών κατάρτισης και έτσι κατορθώσαμε να εξελιχθεί σε έναν εξωστρεφή και κοινωνικά αποτελεσματικό οργανισμό που μπορεί να επιτελεί αξιόπιστα τον ρόλο του ως βασικού επιχειρησιακού βραχίονα του εθνικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τέλος, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει η πλήρης ψηφιοποίηση του Οργανισμού.

Έγιναν πολλά και πολλά ακόμα μένει να γίνουν. Για αρκετά έχουν μπει τα θεμέλια, άλλα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Με βεβαιότητα, ωστόσο, μπορώ να πω ότι ο ΕΟΠΠΕΠ όχι μόνο κατάφερε να επουλώσει θεσμικά τραύματα και να ξεπεράσει αδράνειες χρόνων, αλλά, κυρίως, πέτυχε να αγκαλιάσει τις αλλαγές που έρχονται σε διεθνές επίπεδο στο πεδίο της επαγγελματικής κατάρτισης, υποστηρίζοντας με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα πραγματικά καινοτόμες εθνικές πολιτικές.

 

 

Αναμένονται περαιτέρω θετικές εξελίξεις αναφορικά με την κατάρτιση και την εξειδίκευση τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καταπολεμηθεί ακόμη περισσότερο η ανεργία; 

Ιωάννα Λυτρίβη: Η επαγγελματική κατάρτιση είναι το πλέον δυναμικό και διαρκώς μετεξελισσόμενο υποσύστημα των πολιτικών εκπαίδευσης και απασχόλησης και αφορά στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας, αφορά στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους ανέργους.

Είναι η απάντηση στις αναφορές αφενός των επιχειρήσεων «δεν βρίσκω το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό», αφετέρου των εργαζομένων «οι εργασίες που μου προσφέρονται και που εκτελώ είναι κατώτερες των προσόντων μου». Με εργαλείο την επαγγελματική κατάρτιση, αρχική και συνεχιζόμενη, μπορούμε να συμβάλλουμε στην άμβλυνση των ανισοτήτων μέσω της απρόσκοπτης συμμετοχής και της εργασιακής κινητικότητας, στην κινητροδότηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη κινήτρων στην συμμετοχή των επιχειρήσεων. Εν ολίγοις, στην καταπολέμηση της ανεργίας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου.

 

 

Ας πάμε στις επικείμενες εκλογές. Θεωρείτε ότι είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ ή θα υπάρξει η ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας;

Ιωάννα Λυτρίβη: Και μπορούμε και πρέπει να έχουμε αυτοδυναμία. Η ψήφος στις εκλογές της 21ης Μαΐου κρίνει πολλά, ιδίως τη δυνατότητα να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση και να αποφύγει σενάρια που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία μας, ούτε και επαφή με τις ανάγκες της συγκυρίας. Δεν επικοινωνούν με την πραγματικότητα οι συνεργασίες που προσχηματικά πέφτουν στο τραπέζι και η διάψευσή τους στην πράξη θα απαλλάξει τη χώρα από μεγάλες και αχρείαστες περιπέτειες. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αστάθειας και διακινδύνευσης που επιτάσσει τη λήψη αποτελεσματικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων, χωρίς στρατηγικούς συμβιβασμούς και αναβλητικότητες ή μικροπολιτικούς υπολογισμούς μεταξύ απρόθυμων ουσιαστικά εταίρων και ανορθόδοξων σχημάτων.

 

 

Που πιστεύετε πως θα κριθεί η εκλογική μάχη; Σε ποια σημεία υπερτερεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ;

Ιωάννα Λυτρίβη: Θα κριθεί στη σύγκριση των δυο παραδειγμάτων διακυβέρνησης, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στον βαθμό της εμπιστοσύνης που τους προκαλούν τα πρόσωπα, ιδίως, προφανώς, οι αρχηγοί των κομμάτων, για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Η συγκυρία είναι τέτοια και τα διακυβεύματα τόσο κρίσιμα, που δεν μπορούμε να μιλήσουμε απλά για μια επιλογή κόμματος, μιλάμε για πολύ συνολικότερες επιλογές με πολύ βαθύτερες δυνητικές συνέπειες. Στις 21 Μαΐου αντιπαρατίθενται δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης των αλλαγών που έρχονται. Από τη μια έχουμε το νέο και τη λογική και από την άλλη, τον φόβο και τη συντήρηση απέναντι στην κοινωνική αλλαγή, απέναντι σε κάθε τι καινούριο, απέναντι σε κάθε κοινωνική καινοτομία, απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να μας βγάλει από την άβολη θέση του απλού θεατή των αλλαγών που ήδη τρέχουν με φρενήρη ρυθμό, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δίλημμα των εκλογών στέκει εδώ: θα συνεχίσουμε να είμαστε συστατικό και καταλύτες των αλλαγών υποστηρίζοντας δημόσιες πολιτικές ανάπτυξης και δικαιοσύνης στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα, στην παιδεία ή θα μετατραπούμε σε φοβικούς πολίτες μιας χώρας που δεν θέλει να πιστεύει στις δυνατότητες της; Θα επιλέξουμε την πορεία εμπρός ή θα γυρίσουμε πίσω;

 

Ιωάννα Λυτρίβη, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, Υποψήφια βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.