Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑνδρέας Ξανθός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε, ο κόσμος ήθελε ρεαλιστικό σχέδιο και...

Ανδρέας Ξανθός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεισε, ο κόσμος ήθελε ρεαλιστικό σχέδιο και σταθερότητα»

«Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ήταν ιδιαίτερα αδύναμο, δεν ήταν πειστικό», τόνισε με έμφαση, ο Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που δεν συνηθίζει να «μασά» τα λόγια του, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπειθε, ο κόσμος στην ανασφάλειά του, στην καθημερινότητά του και στις δυσκολίες του, έθεσε ως προτεραιότητα να υπάρξει μια πολιτική σταθερότητα και μια προοπτική να κυβερνηθεί η χώρα».

Στο μεγάλο ερώτημα που τίθεται αναφορικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι, τώρα δεν είναι ώρα για κριτική, αλλά για ανασύνταξη δυνάμεων, προκειμένου το κόμμα να πορευτεί ενωμένο στις επόμενες εκλογές.

«Όσοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξοφλημένος και πως τώρα είναι η ευκαιρία να τον λεηλατήσουν, θα διαψευστούν οικτρά. Θεωρώ πως είναι εφικτό, τόσο η ανασύνταξη των δυνάμεων, όσο και η εκλογική ανάκαμψη. Εγώ διαβλέπω, με βάση και τις συζητήσεις που κάνω με τον κόσμο, που έχει σοκαριστεί από το γαλάζιο χρώμα σε όλη τη χώρα, πως θα υπάρξει και μια τάση διόρθωσης της ψήφου», επισήμανε χαρακτηριστικά, ο κ. Ξανθός.

 

 

Που οφείλεται η τεραστίων διαστάσεων ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Ανδρέας Ξανθός: Απαιτείται συλλογική εκτίμηση της κατάστασης και θα διερευνηθεί, μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας με τις εκλογές στις 25 Ιουνίου. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η βασική αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι ο κόσμος ήθελε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την διακυβέρνηση της χώρας. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ήταν ιδιαίτερα αδύναμο, δεν ήταν πειστικό, με δεδομένη μάλιστα και την άρνηση των υπόλοιπων δυνητικά εταίρων. Οπότε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπειθε, ο κόσμος στην ανασφάλειά του, στην καθημερινότητά του και στις δυσκολίες του, έθεσε ως προτεραιότητα να υπάρξει μια πολιτική σταθερότητα και μια προοπτική να κυβερνηθεί η χώρα. Αυτό το στοιχείο μέτρησε πάρα πολύ και οι αναποφάσιστοι πολίτες, που ήταν πάρα πολύς κόσμος τελικά και δεν τους «έπιασαν» οι δημοσκοπήσεις διότι αρνούνταν να απαντήσουν, την τελευταία στιγμή πήγαν υπέρ αυτού που φαινόταν ως ρεαλιστική προοπτική. Ήθελαν κυβέρνηση στη χώρα και γι’ αυτό έδωσαν αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη. Αυτός είναι ο βασικός λόγος.   Προφανώς τώρα, υπάρχουν και επιμέρους λάθη, προβλήματα, αδυναμίες, που έφεραν την ήττα.

 

 

Πως πρέπει να διαχειριστεί την μεγάλη ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ανδρέας Ξανθός: Σήμερα δεν είναι η ώρα της αποτίμησης του αποτελέσματος, αλλά είναι η ώρα της ανασύνταξης, ώστε να δοθεί η επόμενη «μάχη» που είναι στις 25 Ιουνίου. Η «μάχη» αυτή πρέπει να δοθεί με σθένος, με επάρκεια και με αξιοπρέπεια. Αυτό προέχει.

 

 

Η αλήθεια πάντως είναι, πως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισημάνει στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και στους στενούς του συνεργάτες, ότι το κόμμα ακολουθεί λάθος πολιτική, γεγονός που αποδείχθηκε στις κάλπες. Γιατί δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις τους;

Ανδρέας Ξανθός: Μετά Χριστόν προφήτες μπορεί να είναι πολλοί. Εγώ δεν θεωρώ πως κανείς είχε διαβλέψει αυτή τη μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του κόμματος και τη μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ. Ούτε οι δημοσκόποι, ούτε οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άρα, εδώ υπήρξε κάτι βαθύτερο. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως το «αλεξικέραυνο» μιας κρίσης εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας των πολιτών, απέναντι συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Πάντως, προφανώς υπήρχαν λάθη στην προεκλογική στρατηγική του κόμματος, στα προβλήματα που αναδεικνύαμε και δεν «πιάσαμε» τον σφυγμό των πολιτών και των ζητημάτων που αντιμετωπίζει στη καθημερινότητά του.

 

 

Μιλήσατε για ανασυγκρότηση. Θα προλάβει να γίνει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, καθώς το μεγάλο ζητούμενο πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να μην υποστεί ολική πολιτική καταστροφή στις επόμενες εκλογές;  

Ανδρέας Ξανθός: Ανασυγκρότηση του κόμματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να γίνει. Μπορούμε όμως να συγκρατήσουμε τις δυνάμεις μας, είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος. Εγώ θεωρώ πως είναι εφικτό, τόσο η ανασύνταξη των δυνάμεων, όσο και η εκλογική ανάκαμψη. Εγώ διαβλέπω, με βάση και τις συζητήσεις που κάνω με τον κόσμο, που έχει σοκαριστεί από το γαλάζιο χρώμα σε όλη τη χώρα, πως υπάρχει και μια τάση διόρθωσης της ψήφου. Πιστεύω πως με μια σοβαρή παρουσία και καμπάνια δική μας θα επιτύχουμε αυτό το στόχο.

 

 

Είστε Ρεθυμνιώτης πολιτικός και θα ήθελα ένα σχόλιο για το γεγονός πως η Κρήτη για πρώτη φορά, μετά το 1974 και την επικράτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, βάφτηκε ολόκληρη μπλε. Ποια είναι τα σχόλια που ακούτε από τους Κρητικούς;

Ανδρέας Ξανθός: Ήταν το γενικό κλίμα. Όταν υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ μια τόσο μεγάλη καθίζηση δυνάμεων πανελλαδικά, δεν μπορεί να μην συμπαρασύρει ακόμη και περιοχές που το κόμμα είχε την πρωτοκαθεδρία τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, στην Κρήτη υπάρχει μια εντονότερη άνοδος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έγινε διότι το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικούς δεσμούς με την Κρήτη, που είναι και η γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη.

 

 

Αναφερθήκατε στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα «ανέβουν» ακόμη περισσότερο εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση, φοβάστε περαιτέρω αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ανδρέας Ξανθός: Όσοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξοφλημένος και πως τώρα είναι η ευκαιρία να τον λεηλατήσουν, θα διαψευστούν οικτρά. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι είναι ότι η μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι πλήγμα μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πλήγμα ευρύτερα για τον προοδευτικό χώρο. Εδραιώνεται ένα σκληρά πελατειακό σύστημα, ενισχύονται οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις υπέρ της αγοράς και για λιγότερο κράτος, με υποχώρηση του κράτους δικαίου. Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποκρύπτει μια βαθιά συντηρητική στροφή της κοινωνίας. Και αυτό δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφορά όλους όσους αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο.

 

 

Προφανώς αναφέρεστε και στο ΠΑΣΟΚ…

Ανδρέας Ξανθός: Φυσικά, φυσικά. Άρα, όσοι νομίζουν ότι είναι η ευκαιρία τώρα να διαμελιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν με μικροκομματικό συμφέρον, για να κερδίσουν κάτι παραπάνω, θα διαψευστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια μεγάλη παράταξη, που ανήκει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και όπως όλες οι μεγάλες παρατάξεις με ιστορία, θα αντέξει στην κρίση. Πέφτουν και ξανασηκώνονται και πιστεύω ότι θα βρούμε τη δύναμη να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε με καλύτερους όρους τη «μάχη» των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.