Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΔήμητρα Κεχαγιά: «Νοικοκυρέψαμε τον δήμο Πεντέλης, υλοποιήσαμε τεράστιο έργο και τα καλύτερα...

Δήμητρα Κεχαγιά: «Νοικοκυρέψαμε τον δήμο Πεντέλης, υλοποιήσαμε τεράστιο έργο και τα καλύτερα έρχονται…»

Η Δήμαρχος Πεντέλης μιλά στο GOV NEWS, για το πολύ σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 3,5 χρόνια, για τα χρόνια προβλήματα που επιλύθηκαν, για τον μεγάλο στόχο που είναι η μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα, για τη νέα ψηφιακή εποχή και για την περαιτέρω αναβάθμιση του δήμου που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τον δήμο, μας ενδιέφερε η ουσία και όχι η προβολή», τόνισε η Δήμαρχος Πεντέλης, αναφερόμενη στα έργο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Και η πραγματικότητα την επαληθεύει στο μέγιστο βαθμό, καθώς υλοποιήθηκαν, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, πάνω από 140 σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στα Μελίσσια, στη Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη, ενώ μπήκαν οι βάσεις ώστε ο δήμος να κινηθεί στο μέλλον χωρίς ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.

Κυκλοφοριακό, οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια και καθαριότητα, αποτέλεσαν βασικές προτεραιότητες και δόθηκαν λύσεις σε χρόνια ζητήματα, που δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών.

«Το κυκλοφοριακό ήταν κάθε μέρα και χειρότερο. Το οδικό δίκτυο της πόλης ήταν γεμάτο λακκούβες και κακοτεχνίες. Τα πεζοδρόμια ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Η καθαριότητα δεν ήταν αντάξια ούτε της πόλης μας, ούτε των ακριβών δημοτικών τελών που πληρώναμε. Η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών, ιδίως στη Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη, ήταν ανύπαρκτη. Και η κατάσταση αυτή έπρεπε να αλλάξει κι άλλαξε!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Δήμητρα Κεχαγιά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ο μεγάλος μας στόχος είναι ο Δήμος Πεντέλης να είναι ένας από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα καταθέσει το σχέδιό του για μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα. Και εργαζόμαστε ήδη πάνω στον στόχο αυτό με σχέδιο και όραμα».

 

 

 

Το έργο που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Πεντέλης είναι κατά γενική ομολογία πολύ σημαντικό. Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της τρέχουσας θητείας σας, πού θα στεκόσασταν;

Δήμητρα Κεχαγιά: Στα προηγούμενα 3,5 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, η ποιότητα της ζωής όλων μας στο Δήμο Πεντέλης άλλαξε προς το καλύτερο. Κάναμε και κάνουμε πολλά. Με πρόγραμμα και επίμονη δουλειά, κάθε μέρα που περνά, κάνουμε τον Δήμο μας πιο καθαρό, πιο πράσινo, πιο σύγχρονo, πιο φιλικό, πιο ασφαλή, πιο όμορφο! Εκτός από το νοικοκύρεμα των οικονομικών και τη βελτίωση των εσόδων του Δήμου, περισσότερα από 140 έργα και παρεμβάσεις έγιναν και γίνονται στα Μελίσσια, στη Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη, τα περισσότερα με χρήματα που εξασφαλίσαμε από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα αλλά συνοπτικά, τα 140+ έργα και παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

-11 μεγάλα έργα υποδομής

-9 στρατηγικές μελέτες και στρατηγικές πολεοδομικές παρεμβάσεις

-κρίσιμες πολεοδομικές παρεμβάσεις

-έργα σε κτήρια του Δήμου

-5 μεγάλες αστικές αναπλάσεις

-5 παρεμβάσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια

-8 αναβαθμισμένοι κοινόχρηστοι χώροι

-νέες ή αναβαθμισμένες παιδικές χαρές

-νέα υπαίθρια γυμναστήρια

-περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στο Πεντελικό

-νέα οχήματα με ηλεκτροκίνηση

-13 νέα οχήματα στην καθαριότητα και

-4.320 νέοι κάδοι

-7 νέες δομές κοινωνικής πολιτικής

-4  νέες δράσεις στην παιδεία

-8νέες υποδομές στον αθλητισμό

-6 νέες δράσεις στον πολιτισμό

-νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες

 

Με πρόγραμμα και επίμονη δουλειά, παρά τις δυσκολίες, προσφέραμε στους συμπολίτες μας δεκάδες έργα και νέες υπηρεσίες που κάνουν το Δήμο μας πιο όμορφο, πιο καθαρό, πιο φιλικό, πιο οργανωμένο.

 

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και με ποιους τρόπους προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;

Δήμητρα Κεχαγιά: Όταν αναλάβαμε, η στασιμότητα και η αδράνεια των προηγούμενων ετών είχε επιδεινώσει τα προβλήματα: Το κυκλοφοριακό ήταν κάθε μέρα και χειρότερο. Το οδικό δίκτυο της πόλης ήταν γεμάτο λακκούβες και κακοτεχνίες. Τα πεζοδρόμια ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Η καθαριότητα δεν ήταν αντάξια ούτε της πόλης μας, ούτε των ακριβών δημοτικών τελών που πληρώναμε. Η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών, ιδίως στη Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη, ήταν ανύπαρκτη. Και η κατάσταση αυτή έπρεπε να αλλάξει κι άλλαξε!

Επί θητείας μας, για πρώτη φορά στο Δήμο μας, δόθηκε ο λόγος στους δημότες. Για πρώτη φορά έγινε πραγματικός διάλογος. Συνομιλήσαμε με όλους, τόσο εγώ η ίδια, όσο και οι υποψήφιοί μας. Συνομιλήσαμε παντού: στις λαϊκές, σε μαγαζιά, σε σπίτια, σε χώρους δουλειάς. Ακούσαμε με προσοχή. Συναντηθήκαμε με τους περισσότερους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς και συλλόγους της πόλης. Πάνω από 1.200 ερωτηματολόγια απαντήθηκαν ηλεκτρονικά. Καταγράψαμε τις σκέψεις, τις ιδέες, και τις προτάσεις όλων. Με βάση αυτά τα δεδομένα, διαμορφώσαμε ένα σύγχρονο και αναλυτικό πρόγραμμα και δώσαμε τις λύσεις που απαιτούνται -ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο, με στοχοθέτηση, κοστολόγηση και μετρήσιμους στόχους και το οποίο έχει 3 άξονες:

1ος ΑΞΟΝΑΣ: Βελτίωση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ, με παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα:

(Α) Στα κύρια προβλήματα της πόλης (καθαριότητα, ασφάλεια, δρόμοι και πεζοδρόμια, κυκλοφορία και στάθμευση)

(Β) Παρεμβάσεις στους υπόλοιπους πέντε (5) τομείς της καθημερινότητας (κοινωνική πολιτική και συνοχή, αθλητισμός, πολιτισμός, παιδεία νεολαία, εξυπηρέτηση των δημοτών)

2ος ΑΞΟΝΑΣ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ της πόλης με παρεμβάσεις που αφορούν στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στους μεγάλους χώρους πρασίνου, στις υποδομές, στο Πεντελικό, στο περιβάλλον και τη μείωση ενέργειας

3ος ΑΞΟΝΑΣ: Ο Δήμος στην ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ. Η χρήση της τεχνολογίας βελτιώνει την καθημερινότητά μας και μας βοηθά να διαμορφώσουμε καλύτερα το μέλλον της πόλης μας.

Και στους τρεις άξονες έχουν γίνει έργα και παρεμβάσεις, κατεξοχήν χρηματοδοτούμενες και έχουμε τη χαρά να βλέπουμε την πόλη μας να βελτιώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

 

 

Είναι η πρώτη σας θητεία στην αυτοδιοίκηση. Πόσο αυτό βοήθησε στο να υλοποιείτε το έργο σας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπως η πανδημία, οι πυρκαγιές και η ενεργειακή κρίση;

 

Δήμητρα Κεχαγιά: Εμείς διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της παρούσας δημοτικής μας θητείας. Από την πρώτη στιγμή, οι συνεργάτες μου κι εγώ ήμασταν ξεκάθαροι: μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η προβολή. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί δυναμικά, με ήθος και σοβαρότητα, με μόνο και αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας. Επομένως, το νοικοκύρεμα. Με ευθύνη, με σχέδιο, με όραμα.

Η περίοδος της πανδημίας, από τις αρχές του 2020, μόλις έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, αλλά και η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, αποτέλεσαν ένα μεγάλο εμπόδιο και ταυτόχρονα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Οι δυσκολίες της περιόδου αυτής όχι μόνο δεν καθυστέρησαν την υλοποίηση του προγράμματός μας, αλλά καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους μας.

Μικρά και μεγάλα έργα και παρεμβάσεις έγιναν στην καθαριότητα που είναι ο καθρέφτης κάθε Δήμου. Ολοκληρώθηκαν και υλοποιούνται πολλά μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές και στους αθλητικούς χώρους, στην ασφάλεια, στον πολιτισμό, στην κοινωνική πολιτική, στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, στην πολιτική προστασία. Λύθηκαν μεγάλα προβλήματα που παρέμεναν άλυτα επί χρόνια, έγιναν κρίσιμες πολεοδομικές παρεμβάσεις, προχωρούν μεγάλες αστικές αναπλάσεις, αναβαθμίζονται κοινόχρηστοι χώροι. Και θα γίνουν ακόμη περισσότερα! Εργαζόμαστε με όραμα, σοβαρότητα και σχέδιο, ώστε κάθε μέρα που περνά να εξασφαλίζουμε και κάτι νέο και πρωτοπόρο για την πόλη μας. Οι δυσκολίες μάς ένωσαν, μας δυνάμωσαν και οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται.

 

 

 

Για ποιο από τα projects που τρέξατε είστε πιο πολύ υπερήφανη και γιατί;

Δήμητρα Κεχαγιά: Ο μεγάλος μας στόχος είναι ο Δήμος Πεντέλης να είναι ένας από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα καταθέσει το σχέδιό του για μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα. Βάσει αυτού, ανοίγει η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης, δικτύωσης, αλλά και χρηματοδοτήσεων τόσο των δημοτικών, όσο κυρίως των ιδιωτικών υποδομών ύψους 400.000.000 ευρώ.

Όσες πόλεις καταθέσουν ολοκληρωμένο, συνεκτικό και πλήρες σχέδιο για να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από το στόχο, θα θεωρηθούν πιλοτικές και θα τύχουν αυξημένης χρηματοδότησης τόσο από την ΕΕ, όσο και από εθνικούς πόρους. Εργαζόμαστε ήδη με σχέδιο ώστε ο Δήμος μας να είναι μία από αυτές. Μόνο υπερήφανη μπορώ να αισθάνομαι στην επίτευξη ενός τέτοιου στόχου -ενός δήμου, όπου τα παιδιά μας θα χαίρονται να ζουν!

 

 

Υπολείπονται κάποιοι μήνες ακόμη μέχρι τις επόμενες εκλογές. Τι έχετε να πείτε στους δημότες σας για το τι να αναμένουν ακόμη;

Δήμητρα Κεχαγιά: Έχω ήδη ανακοινώσει ότι θα είμαι εκ νέου υποψήφια δήμαρχος και έχω τεθεί επικεφαλής μίας ομάδας ανθρώπων, με τους οποίους το 2019 δώσαμε τα χέρια και δεσμευτήκαμε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, να αλλάξουμε την πόλη μας. Με όραμα, με σχέδιο, με σοβαρό προγραμματισμό και με σκληρή δουλειά, κάθε μέρα που περνά παραδίδουμε κι ένα έργο στους συμπολίτες μας.

Η παρούσα θητεία μας, ολοκληρώνεται εξασφαλίζοντας ακόμη πιο μακρόπνοα σχέδια για τις πόλεις μας και θέλουμε να είμαστε εμείς που θα τα υλοποιήσουμε και θα τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Για το λόγο αυτό, θα τεθούμε εκ νέου στην κρίση των πολιτών του Δήμου Πεντέλης και θα διεκδικήσουμε να ολοκληρώσουμε ένα συνολικό έργο ύψους επιπλέον 83 εκ. ευρώ, το οποίο εμείς εξασφαλίσαμε για το δήμο μας.

Στο πρόγραμμά μας, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών παραμένει προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς όφελός τους και ταυτόχρονα θέτουμε τους νέους μεγάλους στόχους μας:

-Να πετύχουμε ικανοποιητική για τον Δήμο συμφωνία παραχώρησης του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας. Έτσι οι δημότες θα χαίρονται πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ένα αναβαθμισμένο Μέγαρο.

Να ολοκληρώσουμε τις μελέτες στο Πεντελικό και να υλοποιήσουμε τα έργα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αναβάθμισης στο βουνό μας. Οι δημότες θα αποκτήσουν χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού, χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χώρους θέας και αναψυχής, ασφαλείς διαδρομές για πεζοπορία, ποδήλατο και κίνηση συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.

Να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη αστική ανάπλαση της πόλης μας. Ανάπλαση που θα συνδέσει όλες τις γειτονιές της πόλης σε ένα  ενιαίο δίκτυο περιπάτου, που θα αλλάξει τις γειτονιές μας και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η μελέτη ολοκληρώνεται από τον Δήμο και θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Να επεκτείνουμε τις μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία της πόλης και στα υπόλοιπα κτήρια που απομένουν. Με εξασφάλιση χρηματοδότησης θα υλοποιήσουμε τα έργα ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις ανάγκες σε ενέργεια και να εξοικονομήσουμε χρήματα.

-Να προχωρήσουμε σε μελέτες για σχολεία, κοινωφελείς εγκαταστάσεις και έργα υποδομής στις περιοχές που θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Περιοχές περίπου 400 στρεμμάτων θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως σε Μελίσσια και Νέα Πεντέλη. Ο Δήμος αποκτά οικόπεδα για κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, παιδικούς σταθμούς. Προγραμματίζουμε μελέτες για κάθε ένα από αυτούς, ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος για την υλοποίησή τους.

Σημειώνω, τέλος, για ακόμη μία φορά ότι ο μεγάλος μας στόχος είναι ο Δήμος Πεντέλης να είναι ένας από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα καταθέσει το σχέδιό του για μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα. Και εργαζόμαστε ήδη πάνω στον στόχο αυτό με σχέδιο και όραμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.